Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено

Това давало шанс на цивилните да избягат, войната ще е дълга
Обновена: 26 май 2022 12:14 | 26 май 2022 12:14, Нели Христова
172
Шойгу призна: Военните действия в Русия се бавят, но било умишлено
Снимка: БГНЕС

Военните действия на Русия в Украйна вървят по-бавно от планираното, призна министърът на отбраната на страната, като същевременно даде да се разбере, че Русия се подготвя за дълга война.

Сергей Шойгу, ключов съюзник на президента Путин, заяви, че Москва умишлено забавя офанзивата си, за да позволи на жителите на обкръжените градове да бягат.

"Разбира се, това забавя темпото на офанзивата, но се прави умишлено, за да се избегнат цивилни жертви", обясни Шойгу на среща на Организацията на Договора за колективна сигурност, воден от Русия военен съюз на някои бивши съветски държави. Президентът Зеленски отхвърли идеята, че руснаците се въздържат нарочно като "абсолютно нереална".

Западните анализатори от месеци твърдят, че войната върви по-бавно, отколкото Кремъл би искал. "Изявлението на Шойгу е по-специално първото му признание, че руските сили изостават от графика и е първото официално изявление за темпа на войната, откакто президентът на Беларус Лукашенко заяви, че операцията се проточва на 4 май", твърдят от Института за изследване на War (ISW), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, цитирани от The Times.

В него се казва, че руски блогъри критикуват предполагаемата загриженост на Шойгу за цивилните, като твърдят, че съветските войски не биха се интересували, ако "нацистките" цивилни бъдат евакуирани.

"Това е „част от нарастващата руска националистическа реакция, че Кремъл не прави достатъчно, за да спечели войната в Украйна", обяснява ISW. В действителност руските сили са атакували украинските цивилни по време на войната и многократно са възпирали украинските опити да договорят коридори за евакуация.

Шойгу твърди, че руската армия не е нанасяла удари по цивилната инфраструктура, а вместо това е била насочена към военната инфраструктура с "високо прецизни оръжия". "Ще продължим специалната военна операция, докато не бъдат постигнати всички цели", каза той, използвайки фразата на Кремъл за войната.

Секретарят на съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев също каза, че офанзивата на Москва ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. "Не бързаме да спазваме крайните срокове", заяви той.

Въпреки че руските войски са постигнали по-голям напредък в региона на Донбас, в Източна Украйна, през последната седмица в сравнение с по-рано през месеца, напредъкът остава бавен и се ограничава до малки цели, според анализ на ISW.

Той оценява, че руските сили вероятно ще се сблъскат с продължителни битки в градовете, ако успешно обкръжат Северодонецк.

Северодонецк е най-големият град, останал в украински ръце в района на Луганск, една от двете "отцепили се републики", лоялни на Москва в далечния изток на страната, заедно с Донецк.

Руските сили ангажират значителна част от своите войски, артилерия и самолети, за да победят украинските войски в района на Луганск.

Роб Тейлър, бивш кралски морски пехотинец, а сега директор в 4GD, която предлага градско бойно обучение на британските войски, казва: "Градският конфликт е най-трудното нещо, което можете да направите в армията. Това ще бъде мястото, където конфликтът се забавя драстично, тъй като руските сили се фокусират върху градовете."

Той добавя, че по време на войни, като Афганистан, евакуацията на жертви е основен фокус за войските на Обединеното кралство. "Това е по-тотална война, в която не можете да си позволите да правите подобно нещо."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До АнонименАнонимчо !! Гл У ПА во русначе !! Продукт на алкохола !! Българите имат хилядолетна държава но вие никога не сте имали и няма да имате !!Вие сте разнородна збИр ЩИ на от всякаква Пас ми на събрана от мизерията на едно място !! Но ти си потвърждение на това че до когото се докоснат руснаците или москалята го чака глад мизерия тъмнина и средновековен терор !! Така че ни яш салама на нас българите !!
51
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооох тея руснаци кога ще победят че да идват да ни освободят от нахалните укри бее :(
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 "Изхвърлете всичко руско от къщи" То има ли някой нормален, който още да не го е направил? :))) Трябва или много да си го закъсал за пари, или да си нямаш представа колко е напреднал света, за да ползваш каквото и да било руско (включително и водка). :))))
49
4
 
12
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа афганистан, талибан шойго шойго! Само това мога да ти кажа! Инак можеш да си го сметнеш и сам де, ама навремето в афганистан ви разсипаха едни талибани дето нито можеха да пишат нито можеха да четат! Направо ви пръснаха задните части благодарение на едни американски ракетки! е сега тез пак имат американски ракетки, но за ралика от талибаните имат и интернет и могат и да пишат и да четът! Та не басно ами и тука май май са почнали да ви го вкарват! Та така!!!
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати великата сила. Ние щяхме да сме завладяли цяла Европа със 150 000 души армия. Пратете ни 10 000 руснаци, да завладеем Македония и Румъния и да ви покажем как се прави блицкриг.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При руската военщина не се цени нищо, човешкия живот е консуматив.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Z+V=R Купил си си истински немски клещи и те са се счупили? :))))) Цирк. Я сподели, от коя германска марка са били (магазина никого не го брига, тук няма едри акционери). Руската ти ютия освен да изгаря дрехи друго може ли? :)))))
45
1
 
23
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
Ееее, както винаги Русия обича да е прави всичко по-братски, миролюбиво да освобождава народите от земята и историята им, както и от терористите там, несъгласни с това.И при нас дойде Дядо Иван и взе Северна Добруджа,за да я защити благородно, 32 тона злато за братската помощ, а по-голямата част от България остави под хуманитарната грижа на поробителите ни, както се беше договорила преди войната. Русия винаги спазва договорите и мира! Винаги!Каква "славянска" душа, от Буча и Мариупол?!
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната вече е свършила, но никой няма да ни го каже, докато не си разпределят териториите помежду си. После вече ще е късно.
43
15
 
2
 
! Отговори
Z+V=R преди 1 година
До 34 - Защо? Че то работи! За разлика от некои нови неща! Имам руски клещи от 35 години, а новите ми такива (да не казвам от кой магазин ги купих), ужким немски - се строшиха и ги изхвърлих. Имам и руска ютия пак от 35 г., докато нова, която си купих преди 3-4 год изгоря! Вива руското!
42
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украина е чао-чао!
41
7
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Новорусия е руска още от Петър Велики от Харков до Одеса :)))
40
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- интересното е, че българите, които даже си нямат и държава, коментират висша политика.
39
13
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Военните действия в Русия или в измислената държава Уркайна :)))
38
1
 
14
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Ахааа, сега разбрахме! Добре, че беше тоя монголоид да ни обясни, хохиххи! Сигурно и 30-те загинали о-р~k-и, и те са умишлени, а?! :)))
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не призна, а ви даде информация..... Не се било бавело умишлено, а се бави умишлено! Ей, не четете и не слушате, бре!
36
0
 
8
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Веднага отговор, понеже не хуманната война на руснаците в афганистан се проточи 10г та зарова така!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука пак са плъзнали некакви над-човеци... и кое над-човешкото у вас, сигурно че се опитвате да раждате като жените ... иначе интелкта на хлебарката е недостижим за вас.
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руските сили вероятно ще се сблъскат с продължителни битки в градовете, ако успешно обкръжат Северодонецк" _____________________________________________ Това изречение е писано в началото на миналия месец, защото днес настъпващите от изток руснаци са в Лисичанск, който е разположен западно от Северодонецк.
33
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ве , ''хуманната'' война на щатите във Виетнам , защо се проточи 20 години ?