Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия

Именно такива оръжия публично искал Зеленски
27 май 2022 07:00, Елка Василева
219
Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
Лавров изрази надежда, че здравомислещите на Запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива".

"Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска (украинският президент Володимир) Зеленски", отбеляза Лавров.

За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър.

Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

"Това, че това е несериозно, не е нужно да се обяснява и доказва на никого", каза Лавров. Според него Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

Финансирани от САЩ биолаботории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност), каза Лавров.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море, отбеляза руският външен министър.

САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна, заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕВ ВДИГНА ЮМРУК И ГО ЗАВРЯ В ЖОПАТА НА ТУРСКИ ПОТОК
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм защо тро ло ве си слагат женски имена? Но все пак са влюбени в Путин, оказва влияние.
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войните винаги са били за ресурси и влияние.Без ресурсите на Украина Западът не може да поддържа стандарта на живот,на които са свикнали западните общества,а демокрация без стандарт не се поддържа.Искат и ресурсите на Русия,за справка - Маделин Олбрайт.А Русия иска своя сфера на влияние,но в Азия.
24
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАЙОРЧЕ- ЕДИН ЮМРУК КАЗА ЧЕ САМО КРИМ Е РУСКИ, А СЕГА ТВЪРДИШ ЧИ И УКРАЙНЪ Е РУСКА- УТРЕ ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ И БГ Е РУСКЪ- ТИЯ ДИВАЦИ СА ОГЛАДНЕЛИ ТВЪРДЕ И СА ТРЪГНАЛИ ДА ГРАБЯТ КЪДЕ ИМ ПАДНЕ.
23
3
 
27
 
! Отговори
ТЕ ЛЕСНО СЕ ОБИЖДАТ преди 1 година
ДА ОБОБЩИМ ДУМИТЕ НА ЕТО ТОЯ ДРУГАР- ТЕ НЕ СА НАПАДАЛИ РУСИЯ, НО НЕ Е МНОГО ИНТЕЛЕКТУАЛНО ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА С КОЕТО УКРАЙНА ДА СПРЕ ТЯХНОТО БЛАГОРОДНО ИЗБИВАНЕ И РУШЕНЕ НА УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ...ТЕ МИНАХА СЕБЕ СИ, МИНАХА И ХИТЛЕР- РАШИЗМЪТ УБИВА В 21 ВЕК НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА. ВСИЧКИ РУСНАЦИ ОТ ЛОШИЯТ ЗАПАД НЕЗАБАВНО ДА СЕ ВЪРНАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА МАТУШКА ПРИ БАТУШКА И ТАМ ПО РОДНИНСКИ БЛАГОРОДНО ДА СИ ИЗБИВАТ СЕМЕЙСТВАТА НА ОЛИГАРСИТЕ- ДИВАЦИ.
22
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров: " ...а за тази цел е нужно войната да продължава" . Война ли имало? Мислех, че е само военна операция и даже Русия не е нападала Украйна. Ако има война, кой ли я започна, Украйна? Не ви разбирам русофилите, ама хич.
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглеците бият, а когато биеш и теб ще те бият. Няма такъв филм в който само ти да биеш.
20
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притеснени са другарите. Не очакваха такъв отпор. С това темпо като дойде зимата хептен ще го закъсат. Да не говорим как дори и да превземат Украйна всичко руско там вече ще бъде мразено от украинците.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тони Щом според руснаците Македония не е българска тогава и според мен Украйна не е руска
18
7
 
20
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
Добре другарю Лавров, ще им изпращаме лъкове и стрели, за да можете да отреагирате!
17
10
 
29
 
! Отговори
Кьк преди 1 година
Тъжният, очилат кон се опитва да убеди света, че е правилно само руските *** да убиват и разрушават, украинците нямат право да правят същото на руска територия...... Да, ама нещо се е объркал, войната е двупосочен процес....скоро Белгород ще бъде руски Мариупол......отдавна Западът знае, че всичко казано от страна на руските клакьори е празно от смисъл и е едно крякане....
16
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия да напусне Украина или ще изчезне от картата!Тоя пъф деди до кога мисли да се заканва а?!Или да натиска червеното копче и да се приключва или да се махат от Украина!
15
10
 
24
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До Елена "да осъществи ядрен удар над Украйна"? Нали и ти ще дишаш радиация, русофилска изкълченячко!?
14
13
 
40
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Русиняните се изнасят от Украйна и войната приключва. Много ли е сложно за зомби мозъците на русофилите? А, за малко да забравя - репарации, ама яко репарации, обезщетения на роднините на убитите и възстановяване на цялата инфраструктира. А, и да върнат милионите тонове откраднато зърно. А, и да върнат откраднатата селскостопанска техника ...и пералните.
13
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация".Ами като е толкова неприемливо събирайте си *** и да ви няма
12
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щеше да има ескалация и ако някой помага. Цял свят без диктаторските режими помага. Сега промениха заплахата. Няма кой да се върже освен нашите копейки.
11
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жириновски.Да пукна ако Русия не спечели тази война!
10
7
 
5
 
! Отговори
Белата Златка преди 1 година
До номер 9.Аз пък имам снимка с Кобзон.Пял съм с него Имам и с Жириновски.
9
20
 
41
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Тя Русия си е ударена от оня горе, толкова *** и назадничава държава няма дори в Африка. Жалко за младите руснаци които имаха някакви надежди да се интегрират някъде в по развитите държави на запад. Шепа дърти комунисти, обсебени от имперските си амбиции ги поробиха за цял живот.
8
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента някой да пообиколи села и градове и да надъха путинистите и да им помогне да се натоварят на автобуси и към Русия да се записват в армията да помагат на Путин. Напред другари на смертний бой срещу Запада, за всеки записал се ще има снимка с Путин