Западът си играе на Робин Худ с вилите и яхтите на руски олигарси

Идеята е приходите да се използват за възстановяване на Украйна
27 май 2022 15:26, Анисия Иванова
68
Западът си играе на Робин Худ с вилите и яхтите на руски олигарси
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Западните нации искат да си играят на Робин Худ с вилите и яхтите на руски олигарси. Надявайки се да използва приходите за възстановяване на Украйна, Европейската комисия в сряда предложи начини за по-бързо и по-лесно изземване на активи от милиардери от черния списък като металния магнат Алексей Мордашов и магната на торове Андрей Мелниченко. Вашингтон предприе подобни действия. Но твърде голямото разхлабване на съдебните стандарти би подкопало доверието в западната идея за върховенство на закона, пишат Лиса Юка и Джина Чон за "Ройтерс".

Изпълнението на санкциите на Европейския съюз създава големи вратички. Някои държави-членки смятат нарушенията за престъпление; други не го правят. Разминаването насърчава санкционираните лица да базират богатството си в най-снизходителните юрисдикции. Комисията иска да превърне избягването на санкции в сериозно престъпление в целия 27-членен блок, наравно с прането на пари.

Отиването по-нататък изглежда сложно. Държавите-членки са задържали яхти, вили и пари в брой на стойност близо 30 милиарда евро в банкови сметки, принадлежащи на руснаци и беларуси. Съединените щати засилиха молбите към страни като Фиджи да задържат подобни активи. Но олигарсите остават законни собственици на активите и западните правителства често трябва да плащат за поддръжката им.

Простото заграбване на тези активи изглежда примамливо, но рискува да навреди на правата на собственост и може да доведе до бъдещи злоупотреби от прекалено усърдни правителства. През април Белият дом предложи да се пропусне съдебното производство преди конфискации. Случаите на санкции също могат да бъдат групирани, за да се улесне доказването им, подобно на делата срещу мафията.

ЕК предложи на 25 май избягването на санкциите да стане престъпление в целия 27-членен блок. Предложенията, които биха могли да се отнасят за замразените активи на руски олигарси, въвеждат възможност за конфискуване на имущество въз основа на „подозрения за участие в организирана престъпна дейност“. Конфискацията, която обикновено изисква наказателна присъда, ще бъде разрешена, ако съдът бъде убеден, че активите, получени от престъпни дейности.

Комисията заяви на 8 април, че е замразила 29,5 милиарда евро активи, принадлежащи на руски и беларуски олигарси.

Президентът на САЩ Джо Байдън на 28 април предложи мерки за засилване на властта на САЩ за конфискуване и продажба на активи, иззети от руски олигарси в черния списък. Много от предложенията се нуждаят от одобрение от Конгреса.

Брюксел е изправен пред подобни препятствия. Конфискацията обикновено изисква осъждане в съда. Но според предложенията на комисията правителствата на ЕС могат да конфискуват имущество въз основа на просто подозрение за връзки с организираната престъпност. Планът се нуждае от подкрепа от държавите-членки и Европейския парламент; повечето от предложенията на Белия дом се нуждаят от одобрение на Конгреса.

Подобно действие би отворило вратата за множество съдебни дела. Германия вече предложи летвата за конфискация да бъде много висока. И опитът на ЕС със санкциите едва ли е звезден. Лица, включително бившият президент на Украйна Виктор Янукович, успешно оспориха замразяването на активи на ЕС.

Използването на приходите в помощ на Украйна създава други проблеми. Белият дом твърди, че средствата биха компенсирали руската агресия. Но това повдига въпроса защо Грузия и други, засегнати от милитаризма на Москва, не заслужават подобно обезщетение. Да вземеш от свръхбогатите в Русия, за да дадеш на новобедните в Украйна, е път надолу по наклонената плоскост.

Още анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
5
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Конфискацията на активи на терористи е съвсем законна процедура.
55
1
 
5
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Анонимен 64: Отживелица? Комшията ти теобвинява че си му откраднал, примерно кокошките. Достатъчно ли е това, за да конфискува той твоите?
54
2
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
В отговор Русия може да конфискува собствеността филиали на западни фирми. Докъде ще се стигне така. До право на частнасобственост само за "наши" хора?
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соломон, да има обвинение, да се издаде осъдетелна присъда - това са вчерашни отживели предразсъдъци. В текста е написано: Белият дом предложи да се пропусне съдебното производство преди конфискации.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белият дом предложи да се пропусне съдебното производство преди конфискации. Тържество на правовата държава - конфискации без съдебни решения. Тази нова колективнозападна мода трябва да се нарече Грабеж на награбеното от руския народ.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каже нещо за демократия? Обикновена банда крадлива! И така, къде е комунизмът сега? Няма закон! Неска крадат от другите, а утре?
50
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това е кражбата на 21 век заради тези кражби ще пострада зърното на украинаи идва глада да видим накрая равносметката
49
2
 
6
 
! Отговори
Дай Бън преди 1 година
Скоро ще освободя ФАЩ от себе си...
48
2
 
10
 
! Отговори
Соломон преди 1 година
Ок, нека да ги вземат, но в какво са обвинени? Че са богати? Че са руснаци? Че поддържат властта в Русия, несваляйки Путин от власт? За да се издаде осъдетелна присъда, не трябва ли поне да има обвинение?
47
3
 
4
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
от пусто в празно...
46
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грабежът, който осъществява сега Западът е безпрецедентен. Комунистите национализараха чрез плащане на собствениците, ограбеното от народа. Плащаха по държавни цени, но плащаха! А тези направо си грабят. И не е ясно в чия полза! Хищници! Един друг се нападат и се ядат - това са капиталистическите ценност, маскирани като демокрация! Тази напаст се лекува само с оператевно изрязване на тумора!
45
3
 
9
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Сега "на пангара" са руските олигарси. Но трябва да последват и европейските!!! Събитията в Украйна доказаха, че олигархията сее войни и смърт!!! ;-)
44
3
 
31
 
! Отговори
Това е супер добре преди 1 година
Седи си някой руски олигарх, върти си схемите, не се меси в политиката и изведнъж еврожендерите му отнемат малка част от имуществото, до което могат да се докопат. При това, без съдебен процес и някаква дори формална законова процедура, обжалване и т.н. а просто по команда на краварския чорбаджия. При все че преди това еврожендерите се биеха в гърдите как при тях било върховенство на закона и частната собственост била свещена. И след това този олиграх им тегли майната и се сплотява около Путин.
43
3
 
34
 
! Отговори
Демокрация а преди 1 година
Европа пирати на 21 век.
42
3
 
14
 
! Отговори
защо преди 1 година
"Конфискацията, която обикновено изисква наказателна присъда, ще бъде разрешена, ако съдът бъде убеден, че активите, получени от престъпни дейности." Как ще го убеждаваме? С банкова сметка във Фиджи?? "Което не се купува с пари, се купува с много пари", а пари ще има.
41
4
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Кой може ше да си представи че в 21 век запада ще граби и ще действа като ссср през 70-те години?!
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНай - малко Бисмарк бих чела. И въобще всякакви политически изказвания и действия на германци. Бяхме с тях на два пъти и видяхме докъде я докарахме. Имам чувството че пак натам сме я подкарали.
39
2
 
8
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
До украинското посолство и американското може да има такива.Моята се казва FU_K US
38
3
 
10
 
! Отговори
н2о преди 1 година
След време тихо-мълком ще върнат всичко с лихвите. Не, че съм против конфинскацията на движимото и недвижимо имущество на руските политически Олигарси на Запад, но и в Русия, но реалноста е такава. Ще върнат всичко и дори ще се извинят!
37
4
 
32
 
! Отговори
Предлагам преди 1 година
Защо не запорираме американските активи за да платим на Ирак Сърбия,Либия,Сирия . Например американските тецове.