Русия засили атаките срещу Северодонецк, Украйна иска още оръжие

Москва заяви, че е отворена за възобновяване на диалога с Киев
29 май 2022 10:45, Анисия Иванова
249
Русия засили атаките срещу Северодонецк, Украйна иска още оръжие
Снимка: БГНЕС

Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Русия увеличава натиска си в Източна Украйна. Вчера Москва заяви, че е превзела стратегическия град Лиман и че е обградила градския център на Северодонецк. Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия.

"Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Според него Украйна се стреми към увеличаване на доставките на оръжие и се приближава към момента, в който ще има предимство пред окупаторите по отношение на технологиите и ударната сила. Той заяви, че се подготвя за среща на върха на ЕС, която ще се състои на 30 и 31 май, за да обърне внимание на лидерите за терора, който Русия извършва не само върху Украйна:

"На този форум смятам да насоча вниманието на лидерите от Евросъюза към терора, който се е превърнал в единствената форма на действие за руската страна в отношенията ѝ с Европа. Терор на украинската земя, терор на енергийния пазар в цяла Европа, терор на продоволствения пазар в целия свят. И се питам: каква ли ще е следващата форма на терор? Само заедно - всички европейски - можем да спрем политиката на подобна държава".

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников написа във Фейсбук, че Украйна е започнала да получава доставки на противокорабни ракети "Харпун" от Дания и самоходни артилерийски оръжия от САЩ. Той поясни, че те ще бъдат използвани от обучени украински екипи от бреговата охрана, съобщава БНР.

В телефонен разговор вчера лидерите на Франция и Германия са призовали президента Путин да проведе "преки и сериозни преговори" с украинския президент. Макрон и Шолц също така са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод Азовстал, които бяха задържани от Русия след като се предадоха.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският лидер е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До всички Русофили и Руснаците те са забравили три много важни събития в своята история те са един Чеченец обезглави един Руски Войник даваха го по телевизията другото е в едно Училище в гр. Беслан където групата терористи зеха заложници деца и възрастни годината е 01.09.2004 г. а другото е пак групата терористи зеха заложници в един Театър в гр. Москва терористите бяха от Чечения която искаше да се отдели от Русия
195
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези в Киев знаят ли какво изобщо става с украинките войници в Източна украйна? Имам чуството че изобщо не са на земята
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една година война и шест милиона бежанци ще станат 10! И тогава?
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще променят сто американски катюши и сто оръдия в конфликта? Един,два,три месеца!
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧУДЯ СЕ НА ДЖЕНДЪРИТЕ.ПОМОЛИЛИ *** ДА ПРОВЕДЕ СЕРИОЗЕН РАЗГОВОР СЪС ОЛОДИМИР ЕЛЕНСКИ. АМИ РУСНАЦИТЕ ОТ 2014 г. КАНДЪРДИСВАТ ЕЛЕНИЯ АМА ТОЙ СЕ ПЪНЕ. Е СЕГА ЩЕ ГО ОПЪНАТ.
191
5
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Д 211. Запада не се интересува , какво мисли един обикновен българи. В една силно КОРУМПИРАН страна като България. А българите знаят че най развитата страна с корупцията е Русия.
190
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До211. На много с умиление се обръщаш. Какво ме интересува какво иска Запада. Стратегически , украйнците са пострадалата страна от агресията на Русия. И зада покрият щети. Трябва да отвръщат. Няма какво да чакат Запада
189
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руменчо ти как мислиш Запада иска ли война с Русия. Ако иска ще я получи. Ядрена при това.
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислел да говори на срещата на върха. Да им обърне внимание.Те лидерите мислят само него да слушат. Той се има за Цезар. Ще видим
187
8
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Какво ми пишете минус . Така е. Мощни бомби и навътре в Русия . Както Русия ги пуска от 500 километра . Така и украйнците да пускат към вътрешността. Русия се уплаши от Финландия и не я напада !
186
8
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Украина трябва да пуска ракети в Руска територия. С по-голямо мощност и по навътре . Без да се бави.
185
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както дипломатът Бондарев написа в оставката си: Със съжаление признавам, че през всички тези 20 години нивото на лъжите и липсата на професионализъм в работата на външно министерство растеше през цялото това време. През последните години обаче това просто се превърна в катастрофа.Водена от тези хора, при управлението на Путин или след това, Русия е обречена да изостава и губи.
184
6
 
12
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Никакво оръжие! да направят усилия ЕС и да накарат Путин и зеления да преговарят. Стига с тези оръжия! Какво иска Европа, нова война ли? Много бързо забрави втората, та иска трета. Дали си дават сметка, че пак ще е на тяхна територия. България през ВСВ е останала в периферията, почти недокосната с изключение на бомбардировките на САЩ! При нова война пак ще е така! Само дето тогава хората са били по-големи идеалисти и доста са отишли на фронта. Сега няма кой да иде! А и за какво? Да спасяват ЕС?
183
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, преди няма семица един от съветниците на Зеле - някакъв Дупаляк, беше казал, че преговорния екип на Украйна е оръжията, парите и санкциите. Оставям настрана откъде е дошъл този екип, но в момента руснаците водят точно такива преговори. Какво тогава искат Макарон и младия Ам Гъл?
182
30
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Давайте пушкала на Украйна да пyцат мужиците че да се свършва вече тая драма.
181
5
 
25
 
! Отговори
пиф преди 1 година
Северодонецк падна!
180
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 200.... Грешно смяташ, сега си по-беден.
179
21
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Китай вече забрани на крадени руски самолети да кацат на летищата му. До превземането на Северодонецк има още поне три дни, след това и за Лисичанск трябва 4-5 дни, след това Бахмут, Славянск, Краматорск - общо 20-25 дни и още 3000 руски трупа и 50 изгорели танка. И това е ако се запази този темп на настъпление.60 км за 20 дни.
178
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че преди 3 месеца послушах един приятел финансист да обърна всичките си спестявания в рубли. Сега съм 4 пъти по-богат.
177
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това колко са модерни руските ракети се вижда прекрасно в Украйна. За три дена изметоха цялата военна и натовска инфраструктура на бивша Украйна. Която цел им възложат неминуемо я унищожават. То реално руснаците дори не си пускат най-модерните ракети.