Силната рубла вече е икономическа заплаха за Русия

Централната банка готви мерки срещу бързото й поскъпване
29 май 2022 14:00, Анисия Иванова
256
Силната рубла вече е икономическа заплаха за Русия
Снимка: БГНЕС

Русия се опитва да преустанови поскъпването при рублата и е готова да ускори намаляването на лихвените проценти, тъй като политици и централни банкери все повече гледат на възстановяването на валутата като на нарастваща икономическа заплаха, пише Bloomberg.

Поскъпването на валутата първоначално беше представяно от Кремъл като доказателство, че страната е устояла на западните санкции, последвали инвазията ѝ в Украйна. Сега обаче ръстът на рублата се оказва предизвикателство, удряйки конкурентоспособността на износителите и бюджетните приходи от петрола, природния газ и други стоки, продавани в чужбина.

Поскъпването на валутата е водеща тема в разговорите между президента Владимир Путин и икономически служители, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в рамките на конференция в сряда. „Укрепването на рублата е обект на специално внимание от правителството“, добави той.

Заседанието на централната банка в четвъртък беше отложено с две седмици, което предизвика очаквания за голямо понижение на лихвите и възможно допълнително разхлабване на капиталовите ограничения. Рублата затвори сесията в Москва с понижение от 4,3% спрямо долара след съобщението в сряда, с което преустанови 5-дневните ръстове. Руската валута поевтинява с 1,4% до 60,1775 за долар преди обяд българско време в четвъртък на борсата в Москва.

Въпреки тежките санкции, наложени на Русия, нарастващият износ и капиталовият контрол намалиха търсенето на чуждестранна валута и доведоха до поскъпването на рублата до най-високите нива от 2018 г. насам. Усилията на властите да забавят ръстовете, включително две лихвени понижения през април и разхлабване на ключови сфери от капиталовия контрол по-рано тази седмица, засега не дават резултат.

Руската централна банка не коментира ходовете, които обмисля, но официални лица заявиха, че е по-вероятно допълнително намаляване на лихвите, имайки се предвид, че и инфлацията се забави след извънредното повишаване на основните лихви, към което страната премина дни след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Основните лихви към момента са на ниво от 14%, а TD Securities смята, че ще бъдат намалени с 300 базисни пункта – повече от по-ранните очаквания за понижение със 100 базисни пункта, през юни. Oxford Economics прогнозира намаление с 500 базисни пункта, което ще върне основните лихви до едноцифрено число. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, е за намаление с 250 базисни пункта.

Поскъпването на рублата с 30% спрямо долара през тази година е „прагът на болка“, заяви Дмитрий Полевой, Locko Bank. Все пак само понижаване на лихвите „вероятно няма да преустанови ръста“, защото той е задвижен от огромния търговски излишък, смята експертът.

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
не переживайте, готовьте рубли в оплату за газ и нефть. Нет оплаты - нет поставок, зима близко
191
1
 
2
 
! Отговори
Taratorko преди 1 година
Много мислите за руснак брееее, когато рублата се срина,беснеехте че...руснаците обеднели фатално,сега рублата се вдигна тотално,пак лошотия хортувате....няма ли да помислите малко за единият пробит лев? Защото явно рубли нямате, скоро няма и да ни трябват.Защото май нищо нямаме...
190
3
 
4
 
! Отговори
пурко преди 1 година
"За една пробита рубла"-нов игален филм с режисьор Путин,разпространява в България "Копейкинфилм."
189
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С други думи, казавате, че каквото и да правят руснаците, все е лошо и във вреда на Русия. Я всичко американско е мноо убаво. Я, се опомнете! Русия си печели войната, рублата е силна и украина-***, а украинците дуят таратора.
188
14
 
6
 
! Отговори
do 27 преди 1 година
щото все още има много русофили в бг затова!
187
18
 
12
 
! Отговори
оксиморон преди 1 година
Това понятие, "силна рубла" е като понятието "Невидимият розов еднорог" - понятие измислено от известния английски филофоф Бъртранд Ръсел! Хем "невидим", хем "розов"... Как ви се струва, а? Хем "рубла", хем пък "силна"! Хайде де?
186
16
 
39
 
! Отговори
Западни урроди преди 1 година
от де на къде Русия е длъжна да ви изнася храна !!!??? *** ЗАПАДНИ ГАДДДДОВЕ !!!
185
17
 
36
 
! Отговори
Западни урроди преди 1 година
преди 3 месега западните урроди се радваха че Рублата станала 170 за долар сег асе радват че рублата се върна на нивата от 2018 .... само лъжите на евреина Зеленски могат да се мерят с бозичките които ни насипвате ..... СМЪРТ НА САЩ - СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИЯ !!!
184
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как бърза българския селянин да продаде родината си за няколко пробити рубли. И в Крим и Донбас така бързаха, а сега путин ги праща на фронта за пушечно месо да се бият с другите украинци.
183
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин държи храната на запада за заложник и иска отпадане на санкциите. В същото време твърди, че санкциите не са му никакъв проблем и хич не го притесняват. Ако беше вярно щеше да изнася храна и да не се притеснява изобщо, щом използва всички възможни средства включително заплахи от ядрена война за да могат поне да бъдат облекчени санкциите знайте, че всъшност МНОГО го боли икономически от тях и проблемът ще става все по-зле. Следва пълен фалит по комунистически.
182
11
 
20
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Защо си държиш парите в евро,а не в рубли? И ако еврото е лошо за България...ти мазохист ли си?
181
21
 
18
 
! Отговори
Предозиране преди 1 година
Когато рублата стана хартия в чужбина,Умните руснаци решиха да и сложат измислен курс в Русия,защото само там може да си играят с курса. Но...Икономиката гггглупакооооо.... Държава с икономика на Нидерландия не може да се бори срещу света... резултат....руска Венецуела,Иран и КНДР.....Последното фиаско на Путин....
180
18
 
16
 
! Отговори
Владимир Висоцки преди 1 година
Рубль не деньги, а бумага!
179
21
 
20
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 197 Ами много ясно защо. Защото има едно понятие "конвертируемост". Рублата в момента не е конвертируема. Който е живял по времето на комунизма, НРБ и бай Тошо знае какво значи. Един долар струваше 0,98 стотинки, само че никъде не го продаваха. А на черно си купувахме по 3 лева за долар. Така и сега с рублата. Истината боли, но путинофилите това не могат да го приемат. Или да го преглътнат. Путин върна Русия във времената на Сталин! При Брежнев беше по-добре!
178
13
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 198 (Чупи) Аз не виждам някой да реве. Ти виждаш ли? Кой се интересува от рублата? Само путинофилите, факт. Къде можеш да си купиш рубли ми кажи за да те интересуват? Къде? Къде? Къде? И като ги купиш, за какво са ти? Най-важният въпрос! Аз не познавам човек, който да иска да си купи рубли. Виж аз редовно купувам евро щото ми трябват като пътувам. Още малко де, докато приемем еврото. Тогава няма да ми трябва да ги купувам. Пък и те са фиксирани - евро за два лева. Нямам грижи!
177
3
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
До Анонимен До всички анонимни чайници. Не можете да си помислите колко е трудно до отидете да онова място когато няма какво да занесете!!!!!
176
17
 
20
 
! Отговори
Киро умното преди 1 година
Как е възможно Русия, чиято икономика е с размерите на Лихтенщайн, да предизвика световен глад?
175
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-опасния фактор за целоста на РФ си остава гладния и изоставен на мизерията руски народ.До там са го докарали,че руски политик и общественик не можеш да видиш на живо.Движат се със конвои и ескорти,самолети,вертолети и частни скъпи лодки.Народа им се е наточил много яко на червените олигарси.
174
8
 
30
 
! Отговори
Чупи преди 1 година
Хм да вЕ имам и икономистите и анализаторите!? Евтина рублата - рев! Скъпа рублата пак рев! Дали и Путин да не започне да си я печата на ковеир като Байдън!? Така май ще е най добре! "И вълкът сит - и агнето цяло".
173
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре ама ако е така рублата поскъпва защо на руснаците не им позволяват свободно да обменят колкото могат рубли в долари или евро?Защо западните стоки в магазините им не поевтиняват,а продължават да поскъпват?Съвсем скоро по заповед отгоре, 60 копейки за долар както в добрите стари времена се определяше курса.