Лавров за недопускането на самолета му: Безпрецедентно, скандално!

Кремъл го определи като враждебен акт на България, РСМ и Черна гора
Обновена: 6 юни 2022 14:54 | 6 юни 2022 14:33, Елка Василева
491
Лавров за недопускането на самолета му: Безпрецедентно, скандално!
Снимка: архив, БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентна" стъпката на три източноевропейски държави да затворят въздушното си пространство за неговия самолет, който трябваше за излети за Сърбия, и добави, че все още не е получил обяснение за тяхното решение, предаде Ройтерс.

Още по темата

На пресконференция той разкритикува тази мярка като "скандална".Министърът каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва и добави: "Главното е, че никой не е способен да разруши отношенията ни със Сърбия".

Съседните на Сърбия държави - България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Кремъл определи решението им като враждебен акт.

"Ако визита на руски външен министър в Сърбия се възприема на Запад като нещо доближаващо се до заплаха в глобален мащаб, тогава нещата на Запад изглежда не вървят на добре", каза пред журналисти Лавров, цитиран от ТАСС.

"В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия", посочи руският външен министър.

"Високо ценим смелата позиция на Сърбия в тази връзка и лично на президента Александър Вучич, който подчертава, че няма да заема антируска позиция, но Европейският съюз иска именно това", каза Лавров.

"Снощи и тази сутрин постъпиха много въпроси на медии за нашата реакция на безпрецедентните решения, които взеха някои държави членки на НАТО - решения, които възпрепятстваха визитата на министъра на външните работи на Русия в Сърбия. Случи се нещо безпрецедентно и разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни действия", посочи пред журналисти руският първи дипломат.

"Тук няма да шикалкавя. Това е още една нагледна и поучителна демонстрация на това, доколко НАТО и ЕС могат да стигнат до задействане на най-долнопробни начини за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не са готови да жертват принципите си, достойнството си в името на същите тези правила, които Западът натрапва вместо международното право", посочи Лавров.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин каза, че изпитва дълбоко съжаление за "възпрепятстването" на визитата на Лавров, когото описа като голям и доказан приятел на Сърбия".
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
3
 
1
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Отвратително гнусни вендета от страна на Просто Киро.
389
3
 
6
 
! Отговори
Рашан Профанович преди 1 година
Да спуснат Лавров с ксмически кораб и парашут! Смешници! Щом сме неприятелска държава така ще бъде! Руснаците да си стоят в Азия! Българите не искат да купуват повече москвичи и зазки!
388
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като русофобите ни докарат война с Русия и ни изравнят със земята тях ще държим отговорни.Същите предават държавни военни тайни на Украйна.Съд за такива и изгонване от държавата!!!САЩ не искат да се бият с Русия,а русофобите взели да се перчат и да се бият в гърдите.Това,че не съм русофоб не означава,че съм русофил!Българин съм!
387
2
 
2
 
! Отговори
Иване Иване преди 1 година
До ИванТрябва да си смениш името, защото и то е руско, следователно болшевишко.
386
3
 
16
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
Лавровката мяза на изтрещян от мълния.
385
18
 
6
 
! Отговори
Михали преди 1 година
Русифобството е болестно състояние близко до това на делириум тременс. Причинява се от четене на зелена информация от зелени сайтове и се характеризира с фашисоидност и пълно отсъствие на собствено его характерно за поведението на тълпата. Лечението е на студено в колата на трупчета, при който махмурлука по-бързо минава. В по-тежки случаи антидота е поемане на достатъчно количество руска водка за окончателно премахване на зеленият обрив по тялото и самотната мозъчна гънка.
384
8
 
20
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Като чета некадърните коментари на "Стига глупости" ми става ясно, че в България има и продажници, готови да предадат Родината си , за да "не наливат бензин над 3 лева". Колко трябва да си изпаднал, за да подкрепяш болшевиките и да им даваш поле за изява ... както вече споменах, на такива не трябва да им се позволяват инвестиции. Безродника "Стига глупости" да продава себе си , не Българската земя! Тя е наша, безроднико!
383
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не му е спирал самолета. Както и фашистка Русия не са нападали Украйна. Нали така тавариш кон?
382
0
 
0
 
! Отговори
ano; преди 1 година
ot sega nutatuk da vnimavat ; lavrov putin i kiril i dr. s hakerski ataki svaliat samoleti ; opita e izvurshen uspeshno s edin iztrebitel nad edna pustinia v usa-ta posle vie ste nared;ear fors edno no s hakeri (ne bomba ) ;harisan fort ; ili? niakoi ot vas ;
381
4
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Скандалното е Лавров, че избивате собствените си братя украинци! Няма да пътуваш, стой си в Кремъл и не размахвай пръст на България, достатъчно се изгаврихте с газа!
380
2
 
13
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Другар ли си, господин ли си? Няма значение, та ти не можеш да вдигнеш самолета, а искаш чак да прелита! И не обвинявай другите за това!
379
1
 
6
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 година
Единствената причина за съществуването на добрите обноски са болезнените спомени от времетата преди появата им. Явно спомените избледняват, а стях и приличието. Идват времена на превъзпитание....
378
3
 
20
 
! Отговори
путин преди 1 година
Тези българи не разбраха ли, че съществуват за да може руската империя да ги освобождава. пардом поробва.
377
2
 
14
 
! Отговори
бухахаха преди 1 година
Коня да се оплаче на Зеленски.
376
1
 
16
 
! Отговори
Както преди 1 година
Биха казали от ГЕРБ, "Оди пеш, бе!".
375
6
 
11
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Хей, голяма тъпня. За какво ги давахме тия пари на българските политици, сега да ни пречат да си посетим ексклава показно от Варна до Белград. Направо тия българи са страшно неблагодарни, за какво ги освобождавахме 3 пъти, не знам. Нужно е четвърто ОСВОБОЖДЕНИЕ. Тогава всичко ще се намести. Още някой милиард да падне от нефта и направо ви почваме от Варна в посока София, като не разбирате от хубаво. Разберете, че всичко Съветско е хубаво, лошо няма у нас, винаги сме прави.
374
0
 
3
 
! Отговори
До Стига глупости преди 1 година
Ти какво предлагаш ? Осветли ни с твоето просветление моля
373
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само русофили и русофоби останаха, българите спят ли спят.
372
17
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
Като чета коментарите на мдаа, Иван и т.н. се сещам за това, което беше писал един американски милиардер: "Г'лупаците не трябва да се поливат, те сами си растат". Пълнете бензин за над 3 лева, плащайте два пъти по скъпо парно отопление следващата зима, гледайте как растат цените на всичко. Може и получите просветление след време.
371
0
 
2
 
! Отговори
А преди 1 година
До *** *** Ти от кои си? Да не си от някой симфоничен оркестър с дълга коса и да миришеш на теменужки? С робство без робство и дали могат и заслужават да имат държава, виждаш, че могат и има България! А сигурно само в нашата държава има мизерия и корупция, а другаде всичко е цветя и рази?