Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН

Той направи това заради изявление на Шарл Мишел
Обновена: 7 юни 2022 11:13 | 7 юни 2022 08:45, Елка Василева
109
Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН
Снимка: архив, БГНЕС

Руският постоянен представител към ООН Василий Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Украйна заради изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който обвини Русия, че е предизвикала световна хранителна криза с инвазията си в съседната страна, предаде Ройтерс.

Руски войници извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каза още Мишел и спомена конкретни съобщения за сексуални посегателства - основната тема на срещата. "Това е тактика на мъчения, терор и репресии", заяви той.

Още по темата
Преди това Небензя "категорично отхвърли" като "лъжа" всички обвинения срещу руски военни в сексуално насилие.

Когато председателят на Европейския съвет започна да говори, руският постоянен представител към ООН напусна заседанието, видимо раздразнен.

"Не мога да остана (заради) лъжите, които Шарл Мишел дойде тук, за да разпространява", заяви Небензя пред Ройтерс.

Обръщайки се директно към руския дипломат, председателят на Европейския съвет каза на заседанието: "Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината."

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика световна продоволствена криза, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата поскъпнаха чувствително. На двете страни се пада дял от общо една трета от глобалния износ на пшеница, като Русия изнася и торове, а Украйна - царевица и слънчогледово олио, отбелязва Ройтерс.

"Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави", каза още Шарл Мишел. Той подчерта, че "само Русия е отговорна за тази продоволствена криза".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да посредничи за договаряне на "пакетна сделка" за възобновяване на хранителния износ от Украйна и експорта на храни и торове от Русия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети утре Турция, за да обсъди деблокирането на украинския износ на пшеница, посочва Ройтерс.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам нямат глобалетата! Кризата е отчасти изкуствена, отчасти дължима на 2-те години ковид, през които производството бе нарушено, доставките също. Защо продължават да демонизират Русия, за да им опере пешкира за трагично некадърното управление през последните години ли? Хората не са слепи.
9
7
 
29
 
! Отговори
Бум преди 1 година
Продоволствената криза е заради санкциите срещу Русия и ЕС сега се опитва да хвърли тяхната вина на друг.
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте сега, изверги винаги е имало и ще има в обществото и съответно в армията. Но да се правят генерални заключения за геноцид над украинците е просто смешно и 100% дезинформация. Има много клипове в интернет където се вижда как руски военни помагат на украински след като са били изоставени от частите си. Дори вчера гледах клип как група украински военни попада под обсада на руснаците и ранените след битката не бяха доубити което е най-лесно, а изведени от бойното поле.
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилна постъпка!Търпението за всяко нещо си има край. ЕС никога не е било нещо, а сега и никога няма да стане.
6
3
 
22
 
! Отговори
за 2 преди 1 година
До АнонименНЕ, РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА УДАРИ БЛИЗКИ ДЪРЖАВИ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. АКО СЕ СТИГНЕ ДО ТАМ РУСИЯ ЩЕ УДАРИ ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ НА КОНФЛИКТА.
5
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
До 2,Няма такова изказване потърси оригинала и виж лъжата.
4
22
 
5
 
! Отговори
Недейзя преди 1 година
Докарали монголи от Бурятия, главорези от Чечня, дори джихадисти от Сирия в европейска държава, че и се сърдят. И този Недейзя толкова уверен, че свлочта, която изброих се държала примерно?! Абсолютно съм сигурен, че изнасилват, крадат и безчинстват. Уверен съм, защото аз от тези изброените съм срещал в реалният живот и знам какъв ген са. И недейзя знае. Неудобно му е и излиза, Ок!
3
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Европейската дипломация и пример за целия свят. В европейската влиза и руската, разбира се.
2
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ли софиянци да се притесняват за изказването на Рогозин, че ще хвърчи Сармат (Сатана) над България? Какви мерки са предприети, м?
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕВРОПА МОЖЕ ДА СЕ КАРАТ НО ПОСЛЕ СЕ СДОБРЯВАТ, ТАКА Е ОТ ВЕКОВЕ.