Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН

Той направи това заради изявление на Шарл Мишел
Обновена: 7 юни 2022 11:13 | 7 юни 2022 08:45, Елка Василева
109
Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН
Снимка: архив, БГНЕС

Руският постоянен представител към ООН Василий Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Украйна заради изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който обвини Русия, че е предизвикала световна хранителна криза с инвазията си в съседната страна, предаде Ройтерс.

Руски войници извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каза още Мишел и спомена конкретни съобщения за сексуални посегателства - основната тема на срещата. "Това е тактика на мъчения, терор и репресии", заяви той.

Още по темата
Преди това Небензя "категорично отхвърли" като "лъжа" всички обвинения срещу руски военни в сексуално насилие.

Когато председателят на Европейския съвет започна да говори, руският постоянен представител към ООН напусна заседанието, видимо раздразнен.

"Не мога да остана (заради) лъжите, които Шарл Мишел дойде тук, за да разпространява", заяви Небензя пред Ройтерс.

Обръщайки се директно към руския дипломат, председателят на Европейския съвет каза на заседанието: "Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината."

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика световна продоволствена криза, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата поскъпнаха чувствително. На двете страни се пада дял от общо една трета от глобалния износ на пшеница, като Русия изнася и торове, а Украйна - царевица и слънчогледово олио, отбелязва Ройтерс.

"Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави", каза още Шарл Мишел. Той подчерта, че "само Русия е отговорна за тази продоволствена криза".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да посредничи за договаряне на "пакетна сделка" за възобновяване на хранителния износ от Украйна и експорта на храни и торове от Русия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети утре Турция, за да обсъди деблокирането на украинския износ на пшеница, посочва Ройтерс.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
13
 
3
 
! Отговори
72949 преди 1 година
Най-лесния начин за решаване на проблема.Сравнете КРИМ с нивото на Черно море и раша ше се ***. От там нататък започват преговорите.След като няма да я има ябълката на раздора,ще е по лесно.А и оная мижитурка в бункера ще види, че не само той има ракети които летят.
29
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото знам украинската омбудсманка я уволняват за фейка със "140 изнасилени деца от руски войници". Самите украинци я уволняват за фейк, дето този белгийски льохман повтаря. Същия, дето се усмихваше глуповато, когато пред учите му унижиха Уруспията ***. "Изнасилени"украинки на 2-3 ден от изнасилването разбират, че са бременни от руските войници!!!!! Бааа, е това е медицински феномен!
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 Че то по големи мързели от руснаците няма. Вместо да работят само воюват за да плякосват.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става само със санкции трябва и акъл.
26
5
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 година
Санкции срещу Русия започнаха още преди войната. Дойде войната, криза с горива, поредни ес-санкции и опити за заобикаляне на ембарго на руски горива, защото се оказа, че не всички искат или могат веднага да се откачат от руски горива. Същото лицемерие е с продоволствия, сега ще мислят за пакетни сделки. Май наистина се оказва, че санкциониращите ще се окажат санкционирани.
25
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Небезня. Украйна не иска да се предаде на Велика Русия и с това лиши руския народ от неговата основна храна величието. Щом не можеш да храниш руснака с величие това е краят на Велика Русия. Вече 105 дни Украйна не дава и 1 грам величие за храна на руския народ. Това е нечувано издевателство над Велика Русия и поражда съмнения във великото управление на Путин. Щом Украйна лиши от храна Велика Русия, то тя е в пълното си право да остави без жито и храна другите народи.
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** ... Това "обстрел на Донецк по цивилни!" не е само с новите гаубици, това си е ежедневия от 2014г., но тук у нас нямаше много инфо за това. Не бе политкоректно.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 След като кризата са я предизвикали САЩ и ЕС, защо русия нападна Украйна, а не нападна НАТО???
22
12
 
5
 
! Отговори
Кремълски цинизъм преди 1 година
Кремъл да признае?Та те още твърдяха че не са нападали Украйна! За Катин чакахме повече от половин век да признаят нещо, което беше известно на целият свят! Всичките им лъжи са предназначени за вътрешна употреба! Така са излъскали мозъка на обикновения руснак, че каквато и лъжа да набутат , той ще им се върже! Смее ли да не повярва?
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчезвай бе терористт
20
5
 
16
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Явно темата "Украйна" взе да омръзва на хората,та за това започват опитите да я подсилят с продоволствени кризи,изнасилвания ( то "изнасилена украинка" си е оксиморон).Сега ще пратят на леприкона и MLRS HIMARS да удари някой руски град и в отговор руснаците да изгорят Киев.И пак ще има вой до небесата!Вижте с новите гаубици какво правят - обстрел на Донецк по цивилни!
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко удобно за всичко да се обвинява Русия и Путин. Русия оплаква ли се, че западняците нарушиха всички договори? Затвориха производства, летища, заводи, банки. Бай Дън и той вини Русия, че виновна за високите цени на горивата в САЩ, но не вижда вина в себе си, че затвори нефтопровода от Канада и спря сондирането в САЩ.
18
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата я предизвикаха ЕС и САЩ. Факт. Няма какво друго да се добави към темата.
17
26
 
8
 
! Отговори
Лукашенкова цензура преди 1 година
Цял свят кипи от възмущение, че Русия е бомбардирала втория по големина терминал за жито в Украйна. У нас пълно радиомълчание. Само Фрог го публикува, но после го изтри!
16
2
 
10
 
! Отговори
А преди 1 година
Бойци от доброволческа рота Торнадо са съдени по същите обвинения от киевските власти още през 2017.Айдар и Азов не са по различни.
15
0
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Вчера. Не днес, вчера. Отново вчерашна манджа с ваши измислици.
14
7
 
17
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Разбирам знака на протест, но те и едни араби напуснаха залата след създаването на една държава, и още си берат ядовете! Казвам, че не е това начина, особено, ако обвиненията на държавно ниво са несправедливи. Да, има единични случаи на военни престъпления и хванатите биват съдени. Но обвинение, че Русия целенасочено го прави, и то на такова ниво си е клевета.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бащата на Шарл Мишел е в клуба фенове на Леополд 2 - рязал ръце на деца и изпращал отрязаните крайници на знатни белгийци за Коледа. Факт.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената европейска държава извършила атентат срещу цивилен обект в европа през 21 век е германия. Туй за оня тр-ол по-долу.
11
24
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Трябва да бъде замразено правото на русия за вето в Съвета за сигурност за срок от поне няколко години. Страна която се превърна в ядрен шантажор няма вече моралното право да носи такава отговорност.