От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада

Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград
7 юни 2022 10:00, Елка Василева
296
От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

През последните десетилетия Западът планомерно превръщаше Украйна в огнище на напрежение, заявява в интервю за "Росийская газета" Рашид Нургалиев, зам.-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Още по темата
Украинските събития са резултат от планомерните усилия на Запада и най-вече на Вашингтон да преформатира страните, най-близки на Русия по дух, история, култура, икономически и политически възгледи. Дългосрочната цел на Вашингтон е да бъдат разрушени Общността на независимите държави, Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз и да се формират в постсъветското пространство противоборстващи си държави, превърнати подобно на Украйна в марионетни и колониални страни, твърди руският държавник.

След като САЩ одобриха нов пакет военна помощ за Украйна, аналогични планове представи вчера и Великобритания. Според експерти обаче реактивните системи за залпов огън и ракетите за тях с обсег 80 км, обещани от Лондон на Киев, няма да имат съществен ефект на фронта, пише "Известия".

Военният експерт Андрей Фролов, говорил пред вестника, очаква Украйна да използва управляемите ракети М31А1 срещу ценни единични цели като летища, командни пунктове, железопътни възли, военни бази и др., но "крайно пестеливо", тъй като "огромни запаси от тях няма и в самата Великобритания".

Украинската армия най-вероятно няма да стреля с такива оръжия по градове и други селища, за да не предизвика нежелателен международен отзвук. Не са подготвени и украински разчети за тях. Масова поява на такива системи на фронта не се очертава и те няма да променят силовия баланс, смята аналитикът.

Печатът цитира коментари на руския външен министър Сергей Лавров пред журналисти по повод опасенията, че руската блокада по море, възпрепятстваща доставките на зърно от Украйна, ще засили заплахата от продоволствена криза в света. Според Лавров вината за ситуацията със зърното е на украинския президент Володимир Зеленски, на когото по думите му трябва "да се заповяда" да разминира водните пътища в Черно море, посочва "Независимая газета".

"Турските ни колеги казваха, че са готови да подпомогнат разминирането. Според мен нашите военни ще се разберат как най-добре да се организира това, за да може после корабите да минават през минните полета, подлежащи на премахване, в открито море - и по-нататък гарантираме самостоятелно или (заедно) с турските колеги отвеждането им до проливите", обяснил Лавров, цитиран в "Аргументи и факти".

Изданията поместват и реакции след инцидента с руския първи дипломат, който трябваше да замине на посещение в Сърбия, но самолетът му не бе пропуснат през въздушните пространства на България, Северна Македония и Черна гора. "Независимая газета" нарича впечатляващо съобщението на българската дипломация, че причината е по-специално включването на Лавров в санкционния списък на ЕС заради руската агресия в Украйна. Софийското външно ведомство твърди, че нотата му, отказваща дипломатическо разрешение за полета, носи датата 1 юни. Излиза, че Москва или не е искала да вдига шум преждевременно, или все пак е хранела надежда да се договори поне с България, пояснява всекидневникът.

Влиятелното и близко до сръбския президент белградско издание "Блиц" изрази мнение, разпространено в местните политически и експертни среди, със статия под заглавието "Въздушната блокада на Лавров е спасение за Сърбия", пише "Комерсант".

"Горе-долу се знае, че Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград", заявил за "Блиц" бившият сръбски министър на отбраната Драган Шутановац. С това политикът потвърдил думите на източник  на "Комерсант" в европейските дипломатически среди. Според източника през последните дни представители на Белград отправяли ясни сигнали към служителите в ЕС, че в момента Сърбия "не е особено заинтересована" от визита на руския външен министър.

На пресконференция Лавров обърна внимание, че Москва не предвижда да отвърне на страните, осуетили работното му посещение, посочва "Газета".

Държавите от НАТО, възпрепятствали полета на Лавров, трябва да платят за тази стъпка с отказ от руския газ. Така смята Владимир Джабаров от Съвета на федерацията – горната камара на парламента, пише обаче руското онлайн издание "Икономиката днес".

"Значи идващият в тези страни руски природен газ абсолютно не е токсичен за тях, а прелитането на самолет с руски министър буди сериозно опасение. Идва въпросът: може би изобщо не бива да доставяме в тази страни руски енергоносители?" – помества сайтът изявление на Джабаров.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 178 "Позицията на Русия е постигане на контрол над цяла Украйна." И позицията на Хитлер е била същата.
154
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако украинците се бях съгласили при преговорите март месец, щяха да станат неутрална държава и да загубят Крим, ДНР и ЛНР в тогавашните им граници. Април вече загубиха и Херсонска област, Май месец загубиха ДНР и ЛНР в истинските им граници. Ако продължава всичко в това темпо Към средата на есента вече и Харковска област няма да е тяхна.
153
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До западен крив свят " Войната в Украйна - войната на НАТО с Русия на територията на Украйна с ползването на западно въоръжение и укро-боти." Войната на Украйна за независимостта и оцеляването й срещу руския нацистки режим.
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позицията на Русия е постигане на контрол над цяла Украйна. Този процес ще продължи бавно, спокойно, последователно с минимизация на жертвите както от руска страна така и от украинска, като това не се отнася до окупационните нацистки сили които ще бъдат унищожавани съвършенно безкомпромисно.
151
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците които воюват срещу Русия трябва да знаят, че техното положение е незавидно. Дори и да не загинат във войната, шанса след това да живеят нормално и да си намерят работа е нищожен.
150
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На Русия все Западът и е виновен! Откакто съм на този свят, вече 60 години, все слушам тази пропаганда! Великият СССР водеше студена война с капитализма, но последният оцеля, а Съветският съюз не! Сега Русия, и по точно Кремъл, започна братоубийствена война, покани даже главорезите на Кадиров да убиват в Украйна! Това са фактите и не могат да се скрият!
149
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е*ати руските наглеци?!Все някой друг е виновен,а техни войници гинат в чуждата земя?
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бавен реотан "руското население им пречи да заграбят ресурсите." Ахахахахаха. Чакай да видя дали съм разбрал правилно: в Украйна укаринците имат нужда да си "заграбват ресурсите" сами! Не "бавен", ами "изгорял"!
147
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демилитаризацията се извършва всеки ден. Стотици украински войници са унищожавани всеки ден, всеки час. Повече от 10 хил месечно. Техниката се унищожава. Ако това продължи украинската армия ще престане да съществува. Това което ще дойде на нейно място вече не е армия, това са войници трета класа, човеци с оръжие, а не войници. Русия методически унищожава украинската армия и основната цел е не да се завземе една или друга бойна позиция, а унищожението на живата сила която защитава тези позиция. А ще се завземат когато украинските войници не са там, или когато са в земята.
146
3
 
7
 
! Отговори
Кога ще свърши преди 1 година
При тези жертви (100 убити и 500 ранени на ден, по думите на самият Зеленски) до една година от украинската армия няма да е останало почти нищо. Така че е ясно и кога ще дойде краят на войната. Това разбира се е т.н. горна граница. В интерес на украинците е да сключат мир по-рано - ще има по-малко жертви и разрушения.
145
3
 
0
 
! Отговори
селянин преди 1 година
и какво точно сте разкрили
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западноджендърите вместо да плюят Путин да се радват че Сталин не е начело на Русия в момента ;)
143
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ВЕЧЕ АМЕРИКАНСКА МЕЧТА- СЕГА ВЕЧЕ ИМА РУСКА МЕЧТА
142
1
 
9
 
! Отговори
Невероятно, но факт! преди 1 година
Знаете ли, че... Украйна е разделена на 24 области. Само 4 от тях са богати на полезни изкопаеми - ресурси, равняващи се на трилиони долари. Единствено тези 4 области са открити руски сепаратисти и украински фашисти.
141
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ИТАЛИЯ СА В ОЧАКВАНЕ ДА ИМ ИЗЛЯЗАТ ТРУДОВИТЕ ВИЗИ ЗА РУСИЯ СЛЕД КАТО ЧУЛИ КОЛКО ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ ПОЛУЧАВАТ РАБОТНИЦИТЕ ТАМ. РУСИЯ Е МЕЧТАН РАЙ
140
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ---- "Последно Русия за какво нападна Украйна че причините се сменят на три дни." Ами, той руския генерал Шаманов изплю камъчето "Москва има своя стратегия за пълното изкореняване на украинската независимост и култура". Генералът използва думата "болест, говорейки за това и казва, че "ще са нужни между 20 и 40 години, за да изличат "болестта. Чиста нацистка агресия за изличаването на един народ и усвояването на територията и ресурсите му.
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В РУСИЯ ВЕЧЕ ИМА ФРАНЦУЗИ КОИТО СИ ТЪРСЯТ КАКВА ДА Е РАБОТА ЗА ДА НЕ ГЛАДУВАТ ВЪВ ФРАНЦИЯ- РАЗБРАЛИ ЗА ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ В РУСИЯ- ВЕЧЕ ИМА РУСКА МЕЧТА А НЕ АМЕРИКАНСКА МЕЧТА
138
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До селянин "Бегето" Какво "Беге" те гони? Разкриха те и взе да говориш типичните неща за многознайковците, на които много искат да "им се чува думата". Ставаше дума за руските престъпления.
137
7
 
5
 
! Отговори
--------- преди 1 година
Последно Русия за какво нападна Украйна че причините се сменят на три дни.
136
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛОШАТА И ГЛАДНА ЕВРОПА Е ЗАСРАМЕНА ОТ ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ В РУСИЯ И СЕГА СЕ РЕДЯТ НА ОГРОМНИ ОПАШКИ ЗА РАБОТНИ ВИЗИ В РУСИЯ- ТАМ Е РАЙ