От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада

Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград
7 юни 2022 10:00, Елка Василева
296
От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

През последните десетилетия Западът планомерно превръщаше Украйна в огнище на напрежение, заявява в интервю за "Росийская газета" Рашид Нургалиев, зам.-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Още по темата
Украинските събития са резултат от планомерните усилия на Запада и най-вече на Вашингтон да преформатира страните, най-близки на Русия по дух, история, култура, икономически и политически възгледи. Дългосрочната цел на Вашингтон е да бъдат разрушени Общността на независимите държави, Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз и да се формират в постсъветското пространство противоборстващи си държави, превърнати подобно на Украйна в марионетни и колониални страни, твърди руският държавник.

След като САЩ одобриха нов пакет военна помощ за Украйна, аналогични планове представи вчера и Великобритания. Според експерти обаче реактивните системи за залпов огън и ракетите за тях с обсег 80 км, обещани от Лондон на Киев, няма да имат съществен ефект на фронта, пише "Известия".

Военният експерт Андрей Фролов, говорил пред вестника, очаква Украйна да използва управляемите ракети М31А1 срещу ценни единични цели като летища, командни пунктове, железопътни възли, военни бази и др., но "крайно пестеливо", тъй като "огромни запаси от тях няма и в самата Великобритания".

Украинската армия най-вероятно няма да стреля с такива оръжия по градове и други селища, за да не предизвика нежелателен международен отзвук. Не са подготвени и украински разчети за тях. Масова поява на такива системи на фронта не се очертава и те няма да променят силовия баланс, смята аналитикът.

Печатът цитира коментари на руския външен министър Сергей Лавров пред журналисти по повод опасенията, че руската блокада по море, възпрепятстваща доставките на зърно от Украйна, ще засили заплахата от продоволствена криза в света. Според Лавров вината за ситуацията със зърното е на украинския президент Володимир Зеленски, на когото по думите му трябва "да се заповяда" да разминира водните пътища в Черно море, посочва "Независимая газета".

"Турските ни колеги казваха, че са готови да подпомогнат разминирането. Според мен нашите военни ще се разберат как най-добре да се организира това, за да може после корабите да минават през минните полета, подлежащи на премахване, в открито море - и по-нататък гарантираме самостоятелно или (заедно) с турските колеги отвеждането им до проливите", обяснил Лавров, цитиран в "Аргументи и факти".

Изданията поместват и реакции след инцидента с руския първи дипломат, който трябваше да замине на посещение в Сърбия, но самолетът му не бе пропуснат през въздушните пространства на България, Северна Македония и Черна гора. "Независимая газета" нарича впечатляващо съобщението на българската дипломация, че причината е по-специално включването на Лавров в санкционния списък на ЕС заради руската агресия в Украйна. Софийското външно ведомство твърди, че нотата му, отказваща дипломатическо разрешение за полета, носи датата 1 юни. Излиза, че Москва или не е искала да вдига шум преждевременно, или все пак е хранела надежда да се договори поне с България, пояснява всекидневникът.

Влиятелното и близко до сръбския президент белградско издание "Блиц" изрази мнение, разпространено в местните политически и експертни среди, със статия под заглавието "Въздушната блокада на Лавров е спасение за Сърбия", пише "Комерсант".

"Горе-долу се знае, че Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград", заявил за "Блиц" бившият сръбски министър на отбраната Драган Шутановац. С това политикът потвърдил думите на източник  на "Комерсант" в европейските дипломатически среди. Според източника през последните дни представители на Белград отправяли ясни сигнали към служителите в ЕС, че в момента Сърбия "не е особено заинтересована" от визита на руския външен министър.

На пресконференция Лавров обърна внимание, че Москва не предвижда да отвърне на страните, осуетили работното му посещение, посочва "Газета".

Държавите от НАТО, възпрепятствали полета на Лавров, трябва да платят за тази стъпка с отказ от руския газ. Така смята Владимир Джабаров от Съвета на федерацията – горната камара на парламента, пише обаче руското онлайн издание "Икономиката днес".

"Значи идващият в тези страни руски природен газ абсолютно не е токсичен за тях, а прелитането на самолет с руски министър буди сериозно опасение. Идва въпросът: може би изобщо не бива да доставяме в тази страни руски енергоносители?" – помества сайтът изявление на Джабаров.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГА БОГАТА РУСИЯ ЩЕ СИ ПРИБЕРЕ МИЛИОНИТЕ РУСНАЦИ ТРЪГНАЛИ ДА ТЪРСЯТ ПО ДОБЪР ЖИВОТ ИЗВЪН РУСИЯ В ТОЯ ЛОШ ЗАПАД
174
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рязко понижение на жизнения стандарт в ЕС през последните месеци. Хубавият живот свърши.
173
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Москва се винаги друг и е виновен. Не визирам в случая САЩ, а говоря по принцип. Тя никога не вижда причината в себе си, в своята технологична изостаналост, в своето некадърно управление, в икономическата си (добивна) структура.
172
9
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Предлагам да ни дойде от некъде една зелена сделка и да минем на зелени възобновяеми енергийни източници и да спрем да купуваме изкопаеми горива от Русия. Това ще нанесе девастейтинг разрушения на руската икономика, народът ще излезе на улицата, круговете в Кремъл ще свалят Путин, ще ни дойде някой нов Елцин да ни продава евтино газта и всичко ще се върне както беше преди хубав живота.
171
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 195 Даже и ти не си вярваш, а искаш някой друг да ти повярва. :)
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
182- Е ДА ДЕ ЗАТОВА ТРУДОВАТА МИГРАЦИЯ ВЕЧЕ НЕ Е КЪМ ЕВРОПА А КЪМ БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА РУСИЯ
169
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военната операция на Русия срещу киевските окупатори е законна и в съответствие с устава на ООН. ДНР и ЛНР са международно признати независими държави и Русия юридически има право да ги защитава от чужда външна агресия след като те самите поискаха, според устава на ООН. Юридически Украйна е окупатор в Донбас.
168
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 186/192 "Стига вече с този цивилизован свят. Няма вече такова нещо" Когто видя комунистическите лидери и диктаторчетата ДОБРОВОЛНО да си пращат децата в Индия и да си купуват имоти там, ТОГАВА ще повярвам, че "няма такова нещо". Дотогава, реалността ДРУГО показва.
167
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А докато тука се радвате на Украйна, африканците прегладнели чертаят пътища за идване в Европа. Докато тука се кефите на Зеленски, вече 100 държави мразещи запада заради колонялната му подтисническа политика издигат Русия за свой идол, а някои вече въстават. Та мисълта ми е, радвайте се инфантилно докато осъзнаете, че отново изтеглихме късата клечка.
166
9
 
9
 
! Отговори
До 190 преди 1 година
Значи това е новата партийна линия а! САЩ са виновни за войната! Мдааа ей т.пи си бяхте и т.пи ще си у.рете! Също като денацификацията на еврейна зеленски! Как па един не се роди по-умен да ви каже малко от малко ко да прайте бре! Инак само да те попитам сащ ли е виновен за чечня! САЩ ли е виновен за Молдова? САЩ ли е виновен за Беларус? САЩ ли е виновен за Крим? САЩ ли е виновен за Грузия? САЩ ли е виновен за Луханска и донбаска област? А? Не ми отговаряй знам че си по-т.п отколкото се мислиш
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До западен крив свят "война за зависимост на Украйна за поколения напред от 'западната помощ'" Същата като "зависимостта" на Германия, Япония и Южна Корея. Ужасяваща "зависимост", за разлика от "свободните" севернокорейци, беларуси и руснаци.
164
4
 
6
 
! Отговори
До 186 преди 1 година
Стига вече с този цивилизован свят. Няма вече такова нещо. Както се видя една Индия е по подготвена за световна криза отколкото великия ЕС, на който икономиката и изхранването се крепи на една държава
163
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ не оставиха никакъв шанс на Русия да остави незавзета дори и педя земя от Украйна. А в началото Путин направи изключително щедри предложения на Украйна - признаване на Крим, признаване на независимостта на Донецк и Луганск, гаранция за неутрален статус, денацифилацоя и всичко приключва. А Украйна тогава отказа. Сега ще загунят цялото крайбрежие до Проднестровието.
162
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 185 Лъжите на руснаците по въпроса са явни, затова ти се налага да се правиш на "остроумен".
161
5
 
5
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До 163-ха,ха, ха! Французи търсели работа в Русия?! Това е най-новият виц! Тогава как ще обясниш 163, защо много "московити" бягат от богатството там? ***!
160
9
 
6
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Каквото и да си говорим! Русия винаги е разчитала на западни технологии! чипове и други! Сега войната вече е война на изтощение! Само, че украйна получава точни ракетки точни противотанкови уружия и ще продължава да получава и точно дронове и други! После русия санкциите тепърва предстои да почнат да я хапят и оглозгат! И войната на изтощение ще почне да клони в украйнска полза! Което ще доведе до втори афганистан! И рашките ще се молят да си запазят крим! Та такива ми ти рабти по тоз свят!
159
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 181 "Ако украинците се бях съгласили" Щяха да им откраднат териториите и след няколко години кремълските нацисти щяха да им "предложат" да се присъединят към Рассия, защото "така или иначе са си руснаци". Сатрапа в Кремъл ще бъде съден от военен трибунал, дори и да отсъства поради посещение на концерт на Кобзон, а Русия ще бъде изолирана от цивилизования свят за поне 100 години.
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "къде е ДОГОВОРА за който твърдите че гарантира, че НАТО няма да се разширява на Изток?" - този въпрос може да го дебатираш със Сармат, Кинжал, Циркон, Посейдон, Авангард, Топол - Русия е предлага голям избор от contact persons за дебат по темата.
157
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това "щото запада ни гледа затова бием Украинците" е много като на жената "ти щото ме гледаш как паркирам затова ударих колата отзад".
156
5
 
4
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Руснаците са най нахалното племе на света. Абе, другари руснаци, радвайтесе, че запада не даде оръжие на Ичкерия за да ви смачкат! Сега ще ви смачкат украинците, неизбежно е!