Русия излиза от Европейския съд по правата на човека

Приети са закони за неизпълнение на решенията на ЕСПЧ
7 юни 2022 16:35, Елка Василева
73
Русия излиза от Европейския съд по правата на човека
Снимка: архив, БГНЕС

Държавната дума (долната камара на руския парламент) прие пакет от законопроекти за неизпълнение в Русия на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Депутатите одобриха два законопроекта – един за изваждане на Русия от юрисдикцията на съда и друг, който определя 16 март като дата за прекъсване на отношенията.

Законодателният пакет предвижда да не бъдат прилагани решенията на съда, постановени след 15 март, когато Русия подаде заявление за излизане от Съвета на Европа.

Предвижда се също така изплащането на обезщетения по решения на ЕСПЧ да става само в рубли и само по сметки в руски банки. Освен това генералната прокуратура на Русия може до 1 януари 2023 г. да извършва изплащане на парични обезщетения на ищци по постановени от съда решения.

"Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу нашата страна в ръцете на западните политици. Някои негови решения бяха в пряко противоречие с Конституцията на Руската федерация, с нашите ценности и традиции", заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Той припомни, че по-рано ЕСПЧ е поискал Русия да признае еднополовите бракове. По думите му множество подобни решения са били постановявани от съда. "Ние не можем да се съгласим с тях", каза Володин и уточни, че решенията на руските съдилища ще имат предимство пред постановленията на ЕСПЧ.

На 15 март Комитетът на министрите на Съвета на Европа реши да изключи Русия от организацията, от която ЕСПЧ е част. Решението беше взето в отговор на руското нахлуване в Украйна през февруари.

Русия казва, че независимо е решила да напусне Съвета на Европа. Според бившия руски президент Дмитрий Медведев излизането на страната от организацията е възможност за възобновяване на смъртното наказание, което е забранено съгласно правилата на СЕ.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
3
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Так сказал Путина! Ето това е демокрация по Руски. Точка първа: новичок!
68
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Георги Сава Раковски: Бе то като става дума за права на човека много ависи от кой е човекът. Виждаме го в Европа, има го със същата сила и в Америка където новоначначената прес секретарка изтъкна като най-важно си постижение и квалификация че е Черна, Жена, Емигрантка и Лесбийка..
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха. ЕСПЧ искал Русия да разреши дженда пропагандата. Хахаха. Сефте чувам. Сигурно руснаците са били изумени от такава наглост. Хахах. Как не са излезли още тогава?!?
66
10
 
7
 
! Отговори
Георги Сава Раковски преди 1 година
Русия и права на човека!? Това е очевиден оксиморон! Нещо, като дървено желязо!Напълно несъвместими неща! С тази политика и управляващ режим Русия няма място в Европа! И това, навярно, ще е задълго!
65
5
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Никви права за меките китки ! Лагер дъ трошът камъни ! Саму болести разнасят !
64
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то робите нямат права, ко да правят в този съд. Путин обаче да се стяга за хага от там няма как да избяга.
63
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 64 - това не са тези, но факти. И как така всички русофoби имате много приятели руснаци и всички те мразят Путин и кремълските власти, а същевременно дори западните политолози казват, че Путин има 80% подкрепа? Много странен парадокс !!!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БПФ - И добри тези развиваш ,но много те боли за Русия .Имам познати руснаци нищо между нас не се е променило през последните месеци но никога няма да се съглася с това което правят кремльовци .
61
4
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Иначе намерете в Интернет и прочетете Европейската конвенция за правата на човека - основният правен текст, по който би трябвало да работи т.нар. "съд". Прочетете и Всеобщата декларация за правата на човека на ООН. Ще видите как те бяха брутално погазени при противоправното отнемане на собственост на т.нар. "руски олигарси" - без закон, без съд, без никаква възможност да се защитят. Защо да се стои в организация, която сама нарушава собствените си закони? Апропо - "олигарсите" ще съдят ЕС.
60
3
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Крайно време е и ние !!! Ама нямаме тoпки !!! Прочетете за казусът "Баталова воденица", той е само един пример от многото - в който т.нар. "съд" реално оповести, че едни индивиди имат право да строят незаконно където си искат и никой не може да ги пипне, само защото са "роми" !!! Иначе УЖ според ВДПЧ, ЕКПЧ и всеки друг правен текст, всички граждани на една страна са равни пред закона, ама излиза, че Българинът не може да страи без разрешение и в собствения си двор, а хъхpeкът - където си иска !!
59
3
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Германец - абе, "германецът": 1. През ВСВ руснаците не спряха да изучават поезията на Гьоте и Хайне, докато германците на хитлер им горяха книгите. Гориха и книгите на Ерих Кестнер, пред очите на писателя, а руските деца продължаваха да се наслаждават на прекрасните му детски романи дори под грохота на немските бомби. 2. Такива маймyняци като тебе не могат да обиколят границите на Русия за цял живот, ти напираш със стена да я ограждаш. Марш обратно на клона...
58
1
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Анонимен 46 Ааа, в Сибир не може.Сибир е китайски.
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50 - ти си хоспитализиран в Карлуково, нали? Огромното мнозинство руснаци са християни и европейци. Абе, вас русофoбите от клоните на дърветата ли ви свалиха? Скоро беше, нали?
56
6
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
УТРЕ ЩЕ Я ИЗКЛЮЧАТ , КАКТО ИЗКЛЮЧИХА РУСИЯ ОТ СЪВЕТА НА ЕВРОПА НА ДРУГИЯ ДЕН СЛЕД ЕДНОСТРАННОТО НАПУСКАНЕ !!! НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДА И ЦЕНЗУРА НЯМАТ ПОЧИВКА !!!
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За неграмитните българи (сигурно са станали такива заради комунизма), 80% от населението на Русия е в Европейската част на Русия! Четете бе хора и си използвайте мозъците, които майката природа ви е дала (може би несправедливо).
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 52/54 Няма смисъл. Неслучайно 99% от русофилите са и антиваксъри: кой поради неграмотност, кой щото руската пропаганда го впрегна да сее хаос по повод на мерките на Запад. Просто има хора, които са обречени да са слуги на някого.
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50: Населението на Русия не е мюсюлманско, в по-голямата си част. И Русия, и Турция имат географски територия в Европа.
52
2
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
А колко животи бяха спасени???
51
8
 
11
 
! Отговори
Луноход преди 1 година
Тези руски политици може и да изкарат Русия извън планетата. Венера ги очаква....
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко права на човека бяха нарушени заради грипа? Нещо да е направил досега този съд?