Руските финансови резерви нарастват значително

Според Moсква, една от основните задачи е да се подсили пенсионната система
7 юни 2022 08:03, Йоана Цонева
175
Руските финансови резерви нарастват значително
Снимка: БГНЕС

Данните на финансовото министерство в Москва сочат, че към 1 юни в руския Държавен фонд е имало 197,7 милиарда долара, с което той е достигнал най-високата си стойност, откакто Русия нападна Украйна, и почти се е доближил до абсолютния си рекорд от 197,75 милиарда долара, колкото е имало във фонда през ноември 2021 година, пише DW.

32 милиарда долара в началото

За сравнение: на 1 май наличността във фонда е била малко над 155 милиарда щатски долара. Значителното му увеличение с 42,5 милиарда долара се дължи на прехвърлянето в него на приходите от 2021 година. Държавният фонд се попълва предимно от приходите от продажбите на петрол и газ. Когато той беше основан в началото на 2008 година в него имаше 32 милиарда долара. Според руското финансово министерство, една от основните му задачи е да подсили пенсионната система.

Но в условията на война, която Русия води в Украйна, ролята на Държавния фонд придобива съвсем различно значение: с милиардите от него президентът Путин има възможност не само да компенсира намалелите приходи в държавния бюджет, но и да намали финансовата зависимост на страната от щатския долар и доларовите финансови потоци. Руските власти планират средствата от Държавния фонд да станат основен източник за попълването на очертаващия се тазгодишен бюджетен дефицит.

Заради западните санкции руската икономика е поставена под силен натиск, което се отразява и на държавния бюджет. Така например вземанията от данък добавена стойност са спаднали с цели 54 процента спрямо миналата година, съобщи вестник „Коммерсант", като се позова на източници от финансовото министерство.

Руската икономика е застрашена от рецесия

Отново заради наложените на страната международни санкции, през тази година спадът в руската икономика се очаква да бъде 7,6 процента, става ясно от актуална анкета на агенция Ройтерс сред 18 водещи експерти. А прогнозата на руското финансово министерство е дори още по-песимистична: за спад на БВП през 2022 година с до 12 процента.

Такава рецесия в Русия за последно имаше през 1990-те години, когато след разпада на Съветския съюз руската икономика правеше първи стъпки към капиталистически тип икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
ПРОПАГАНДАТА! преди 1 година
СЛЕД УГРОЗАТА ОТ 15 ГОДИНИ ЗАТВОР Е НОРМАЛНО ДА СЕ ИЗКАРВАТ ТАКИВА ЛЪЖЛИВИ РЕЗУЛТАТИ!!!БЛАЖЕНИ СА ВЕРВАЩИТЕ!
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме свикнали да слушкаме по дудката на запада и само тяхното е вярно и правилно. Е, това не променя реалността. Русия печели икономическата война. Финансовите проблеми са при нас. И се задълбочават.
155
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно може да ме убедите, че простият мързелив и мърляв руснак, може да спечели икономическа война с умния, работлив западен перфекционист. Богатството се постига с работа, всичко друго е ала-бала. Русия ще загуби.
154
1
 
1
 
! Отговори
Холмс преди 1 година
боя се, че Запада целенасочено "санкционира" Русия, за да я ползва след *** с/у Китай
153
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се конфискуват и да се възстанови Украйна и да се компенсират ЕС държавите за направените разходи свързани с войната
152
4
 
4
 
! Отговори
непукист преди 1 година
До Браво...Е хубаво е да прочетеш цялата статия преди да коментираш. Нещата са далеч от браво. Да Русия има тлъстини, но за колко време и за кой ще отидат. Русия тепърва ще има да плаща сметки по войната и независимо от високите цени на петрол и газ вече започват да имат сериозни проблеми. Тази сума в резерва може да звучи огромна, но за Русия не е кой знае какво, а е била предназначена за пенсионерите.
151
8
 
4
 
! Отговори
Браво... преди 1 година
Браво... Ама за Русия, не за нашата България и ЕС. Още малко Санкт Петербург ще стане руския Дубай, а ние ще му мием канализациите
150
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо се пишат такива статии!!!!! По добре напишете какъв глад ни чака заради санкциите с Русия!!!!! Занимавате се с страна която има страшно много богатства!!!!!Пестете за да преживеете зимата!!!!! Отворете си очите и престанете да коментирате небивалици!!!!!!!
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МАЙОРА - Не знам за Русия, но в ДНР пенсионният фонд работи и изплащат пенсии.
148
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко много глупости изчетох от писачите в коментарите, ако и на един процент от това, което пишете беше вярно сега курортите по цял свят нямаше да реват за руски туристи... нямаше Западна Европа и САЩ да реват за продоволствена криза. Нямаше Англия, Германия и Австрия да си закриват бизнесите, тъй като зависят от заводите в Русия. Все руснаците най-***, а пък се оказа че все до тях опират. Та дори Байдън се обажда лично на путин да реше проблемът с Рамсъмуеъра, защото неговите хакери не можеха
147
5
 
5
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
Ква пенсионна ситема в раССия! БУХАХАХАХА Там средната продължителност на живота е 65 години! В раССия почти никой не доживява до пенсия!
146
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 141/143 "Никакви репарации Русия няма да плаща" Ще плаща, и още как.
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Шкумбата в поста е истината! Ха-хааа! Май така се получава.
144
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Русия не може да се вярва! Тя винаги лъже НАГЛО! Също както 3-дневната им спецоперация се превърна в 3-месечна война,на която не се вижда печелившия край!
143
13
 
8
 
! Отговори
f преди 1 година
Кой народ е с Путтлер бе Мунчоввци нещастни. Вие си нямате хал хабер какво се случва в Русия в момента, българите са най-проcтия народ
142
0
 
4
 
! Отговори
разсмя ме преди 1 година
До Анонимен 142 ......... Оценявам хумора ти!
141
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ревноста на бг правителство и инф.служби ще ви убият ние в русия сме за путин и го уважаваме о го обичаме путин от русия направи свърх держава независима а вие бг с амо потъвате в нищета и глад народа ви гладува. заради това че сте зависими от сащ и ес вие не сте зависима държава вие сте куклички как му се иска на барел урсула тека постъпват с вас ние в русия сме на светлини години напред от вас
140
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А бе санкциите да не би да имат тоя тик като бумеранга, да се връщат обратно?
139
10
 
26
 
! Отговори
До 142 преди 1 година
Я малко повече си уточнете риториката и понятията щото според някои еврогейове Путин вече или е тежко раково болен или вече е мъртъв и е с двойник в Кремъл. За какво сваляне на Путин бълнуваш? А сега съвсем сериозно по руски. Нито Путин е болен нито е умрял жив и здрав си е човека много щатски президенти е изпратил и сменил и още ще изпраща.Човекът се къпе в редени води играе хокей , пее фантастично така че за неговото здраве не го мислете и има кой да мисли. Народът е твърдо с Путин.
138
13
 
17
 
! Отговори
До 141 преди 1 година
Никакви репарации Русия няма да плаща *** защото войната не я започна тя а Америка през 2014 година в Донецк и Луганск .Това сега ООН и Русия му викат военна операция за изгонване на фашагите от Украйна.