Руските финансови резерви нарастват значително

Според Moсква, една от основните задачи е да се подсили пенсионната система
7 юни 2022 08:03, Йоана Цонева
175
Руските финансови резерви нарастват значително
Снимка: БГНЕС

Данните на финансовото министерство в Москва сочат, че към 1 юни в руския Държавен фонд е имало 197,7 милиарда долара, с което той е достигнал най-високата си стойност, откакто Русия нападна Украйна, и почти се е доближил до абсолютния си рекорд от 197,75 милиарда долара, колкото е имало във фонда през ноември 2021 година, пише DW.

32 милиарда долара в началото

За сравнение: на 1 май наличността във фонда е била малко над 155 милиарда щатски долара. Значителното му увеличение с 42,5 милиарда долара се дължи на прехвърлянето в него на приходите от 2021 година. Държавният фонд се попълва предимно от приходите от продажбите на петрол и газ. Когато той беше основан в началото на 2008 година в него имаше 32 милиарда долара. Според руското финансово министерство, една от основните му задачи е да подсили пенсионната система.

Но в условията на война, която Русия води в Украйна, ролята на Държавния фонд придобива съвсем различно значение: с милиардите от него президентът Путин има възможност не само да компенсира намалелите приходи в държавния бюджет, но и да намали финансовата зависимост на страната от щатския долар и доларовите финансови потоци. Руските власти планират средствата от Държавния фонд да станат основен източник за попълването на очертаващия се тазгодишен бюджетен дефицит.

Заради западните санкции руската икономика е поставена под силен натиск, което се отразява и на държавния бюджет. Така например вземанията от данък добавена стойност са спаднали с цели 54 процента спрямо миналата година, съобщи вестник „Коммерсант", като се позова на източници от финансовото министерство.

Руската икономика е застрашена от рецесия

Отново заради наложените на страната международни санкции, през тази година спадът в руската икономика се очаква да бъде 7,6 процента, става ясно от актуална анкета на агенция Ройтерс сред 18 водещи експерти. А прогнозата на руското финансово министерство е дори още по-песимистична: за спад на БВП през 2022 година с до 12 процента.

Такава рецесия в Русия за последно имаше през 1990-те години, когато след разпада на Съветския съюз руската икономика правеше първи стъпки към капиталистически тип икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Коцето ще оцелее при руска ядрена атака.
76
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес бензинеца 3.30, утре може 3.50, наесен поне 4 левчета, а като се пусне парното ще се почне истинското падане. Но НАКАЗАХМЕ РУСИЯ, а? Ама много ли ги наказахме със самоубийствените санкции, честно?
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да събират - не да ги раздават на назначени милиардери за яхти,самолети,имоти,футболни отбори и т.н..Ще им трябват да плащат репарации...А и от музеите като свършат танковете,камионите..и "военото обурудване и техника"- ще им трябват и за нови крайцери -подводници..въобще големи разходи в близко и далечно бъдеще се задават
74
9
 
2
 
! Отговори
СМЕХ , БАКЕ... преди 1 година
..НАРАСТВАТ ИМ РЕЗЕРВИТЕ В РУБЛИ.....ФАКТ!!!......Ти българино , искаш ли рубли...??! Купуваш ли ...ха,ха,хаааа.....?????????????????????
73
4
 
7
 
! Отговори
КИРО ЛЪЖАТА преди 1 година
СЛАВА НА РУСИЯ!!!
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става само със санкции трябва и акъл.
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 Всички трябва да благоговеем пред БАЩИЦАТА ПУТИН, нали? Ние да не сме крепостни селяни, умнико?!
70
3
 
12
 
! Отговори
РЕД УИНГС преди 1 година
НЕ ИСКАМ ДА ВИ ПЛАША, ОБАЧЕ ОТКАЧЕНА ГЕРМАНКА ОТ ЕС ИСКА ДА ВЪВЕЖДА ЕМБАРГО НА РУСКИТЕ ДОСТАВКИ НА НЕФТ ..... А ТОВА ЗА БЪЛГАРИЯ ОЗНАЧАВА ДА СПРЕ НЕФТОХИМА ... БЕНЗИНА КАТО СТАНЕ 6 ЛЕВ И ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ПУТИН И ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ СЪС ХЛЯБ И СОЛ
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само го подразнете Путин още малко, да спре напълно газта и тогава ще тролите с пощенски гълъби.
68
5
 
3
 
! Отговори
~ преди 1 година
Кражби, грабежи и мародерство. Кървави пари.
67
6
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
"Русия и Китай ще обявят нова валута" Китай ще обявят. Ама кой ти каза, че китайците ще поканят русия? Русия ще бъде слугинаж. Китай ще е единственият клиент на русия и ще определя цените.
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За рублата не знам, ама украинската гривна вече наистина е само тоалетна хартия. Зеления пси хопат с какво ще връща милиардите заеми, след като Ус Райна вече няма и икономика, не знам.
65
2
 
0
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Тефтерчета нямаме. Много малка ти е групата с тюфтерчета.
64
0
 
3
 
! Отговори
До63 преди 1 година
Вече получават в рубли пенсии и заплати.
63
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците голям глад ще ги дръсти. Но, има време, скоро ще го разберат
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е ясно - кризата от тия санкции ще е много по-дълбока и дълга от ковид кризата. Създадена отново от едни и същи "хора", и отново - за доброто на целия свят, и отново без действително да постигне предполагаемите си цели...
61
0
 
3
 
! Отговори
Хахаххаа преди 1 година
А за втечнения газ нищо. . .
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и САЩ налагат санкции и предизвикаха високите цени на горивата и продоволствената криза, а обвиняват Русия за това. Хвала на таквизи тарикати!
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не знам за Путин ама аз вече почвам да усещам санкциите. Сутринта заредих по 3.80 / литър
58
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и да трупат валутни резерви в долар и евро, трудно ще могат да ги похарчат, могат само да си ги трупат и един ден да си платят репарациите след като загубят войната.