Руските финансови резерви нарастват значително

Според Moсква, една от основните задачи е да се подсили пенсионната система
7 юни 2022 08:03, Йоана Цонева
175
Руските финансови резерви нарастват значително
Снимка: БГНЕС

Данните на финансовото министерство в Москва сочат, че към 1 юни в руския Държавен фонд е имало 197,7 милиарда долара, с което той е достигнал най-високата си стойност, откакто Русия нападна Украйна, и почти се е доближил до абсолютния си рекорд от 197,75 милиарда долара, колкото е имало във фонда през ноември 2021 година, пише DW.

32 милиарда долара в началото

За сравнение: на 1 май наличността във фонда е била малко над 155 милиарда щатски долара. Значителното му увеличение с 42,5 милиарда долара се дължи на прехвърлянето в него на приходите от 2021 година. Държавният фонд се попълва предимно от приходите от продажбите на петрол и газ. Когато той беше основан в началото на 2008 година в него имаше 32 милиарда долара. Според руското финансово министерство, една от основните му задачи е да подсили пенсионната система.

Но в условията на война, която Русия води в Украйна, ролята на Държавния фонд придобива съвсем различно значение: с милиардите от него президентът Путин има възможност не само да компенсира намалелите приходи в държавния бюджет, но и да намали финансовата зависимост на страната от щатския долар и доларовите финансови потоци. Руските власти планират средствата от Държавния фонд да станат основен източник за попълването на очертаващия се тазгодишен бюджетен дефицит.

Заради западните санкции руската икономика е поставена под силен натиск, което се отразява и на държавния бюджет. Така например вземанията от данък добавена стойност са спаднали с цели 54 процента спрямо миналата година, съобщи вестник „Коммерсант", като се позова на източници от финансовото министерство.

Руската икономика е застрашена от рецесия

Отново заради наложените на страната международни санкции, през тази година спадът в руската икономика се очаква да бъде 7,6 процента, става ясно от актуална анкета на агенция Ройтерс сред 18 водещи експерти. А прогнозата на руското финансово министерство е дори още по-песимистична: за спад на БВП през 2022 година с до 12 процента.

Такава рецесия в Русия за последно имаше през 1990-те години, когато след разпада на Съветския съюз руската икономика правеше първи стъпки към капиталистически тип икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
6
 
11
 
! Отговори
до 118 преди 1 година
Ти не ги мисли руснаците, те са свикнали на лишения и мизерия. Притеснявай се повече за разглезените европейци :). Вчера говорих с един приятел в Германия. Работи във фабрика за леене на метали - мениджър. Пуснали са ги в отпуска заради намаляне на работата. Не се произвеждат коли, газа поскъпна. Германия като стане в криза - всичкото ром ще се върне в България. част от тях ще бъдат на улицата, където са били и преди, друга част ще заменят българските работници, които не работят за под 1000лв.
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите ми мязат на оня подвеждащ лаф , че ако искаш да спреш бягащ заек , трябва да се удариш силно с два камъка от двете страни на коляното ...
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Некъф То си го пише в статията, преместват от единия джоб в другия, с цел да покриват дефицита който се заформя. А неграмотниците се радват. На какво, и те не знаят.
114
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха.. преди 1 година
..нашите складове --същоооооо...от старото руско оръжие ,бе....
113
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хмм... Това го направи режима в Кремъл. Факта, че ревеш за САЩ само показва докъде сте се докарали в катастрофата, която предизвикахте с другаря Путин. И доста по-зле ще става. Русия изгуби най-доходоносния си пазар. В близките десетилетия може да забрави за Европа - като пазар, технологии, бизнеспартньор или каквото и да било друго.
112
11
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Колко ограничен трябва да си за да вярваш на рашките. Единственото което нараства в русия е мизерията!!!
111
3
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
ЩО ДА СПИРА ВОЙНАТА НА РУСИЯ .....ХА,ХА,ХААААААА....НЕКА СЕ ПОИЗПРАЗНЯТ СКЛАДОВЕТЕ НА НАТО ОТ ЗАЛЕЖАЛИ ОРЪЖИЯ И ТЕХНИКА ,БЕ....!--НАЛИ ВПК --НА САЩ И ЕС , ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕДАТ НОВИ И ПО-УСЪВАРШЕНСТВАНИ ...??! --НЕКА СИ ВЪРВИ БИЗНЕСА С ОРЪЖИЯ---ТЪКМО РУСИЯ , НЯМА ДА ИМА ВЕЧЕ КАКВО ДА ПРОДАВА ОСВЕН , СТАРИ ТАНКОВЕ ЗА ЦРЪНЦИТЕ И СКРАП....!
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КойСтрада Затова Русия има прогнозиран срив на икономиката между 8 и 12%, мхм :)
109
4
 
5
 
! Отговори
хмм... преди 1 година
Как САЩ успяха, най-близък на Русия държава и народ, да го превърнат в кръвни врагове ??? В това да насаждат омраза и интриги развни на САЩ няма.... и Путин влезна в този капан...
108
7
 
6
 
! Отговори
нарастват чушки преди 1 година
Затова ли руснаците реват че бананите са станали по 4 лева в супера (по курса на рублата за деня, не че се обменят де)?Те да се радват, че все още има банани. Щото скоро ще стане както бяхме ние в НРБ - банани само за Нова Година (щото и Коледа нямахме)!
107
5
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Ейййй...това русофилите ше им се спукат жлъчките от злоба , че им цунаха руската хранилка от горивата и газа.....ха,ха,хаааа.....ЗАТОВА ПАК ПОЧНАХА ДА БИЯТ ЛЕКАРИТЕ И...БОЛКАТА Е СТРАШНААААААА....!
106
6
 
1
 
! Отговори
али преди 1 година
В края на соца, най-хубавите за БГ времена, също имаше пари, но нямаше стока. Просто нямаше какво да купиш....-- Аз си мисля, че трабва да се намери начин да се спре с тази *** война. Ако САЩ искат войната да продължи, това означава, че Русия трябва да направи така, че да се спре с тази война, иначе работят в интерес на краварите...
105
1
 
5
 
! Отговори
ДА СТАНЕЛ БЕНЗИНА.. преди 1 година
..5-лв.... И КВО ОТ ТОВА....??!...ЧИСТ ВЪЗДУХ У СОФИЯ И ПЛОВДИВ ....И ПО-МАЛКО КАТАСТРОФИ ОТ " АСФАЛТО-едите"....ха,ха,хаааааааааа.....
104
7
 
10
 
! Отговори
КойСтрада преди 1 година
Санкциите комай в крайна сметка не са срещу Русия, а срещу европейските граждани.
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 102/106 4600 без годишните бонуси. :)))) Между другото, за пръв път виждам човек, който комфортно може да си позволи многократно по-високи цени, да реве за някакви смешни цени или увеличения. Що така? :))
102
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като нарастват руските резерви.Путин да вдигне заплатите на руските ***. Не издържат хората вече.
101
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6556/103 "вместо да прецакат Русия, май я напълниха с пари тия п.ости евро.ейци ялови!" Още един, който не е прочел статията, а само заглавието.
100
6
 
6
 
! Отговори
до 102 преди 1 година
аз съм русофил и вземам 3800 лева чисто. Ти как си ?
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101 "Втори ден без топла вода, трябва да свикваме вече. Профилактиката мина, сега вече започнаха "големите аварии"" За какво говориш, ти нали не си "софиянец"? Какво ти дреме как е в "София"?
98
3
 
5
 
! Отговори
СМЕХ...93 преди 1 година
ТИ , КЪДЕ ВИДЕ БЕДНОСТ У ЕВРОПА , БЕ МИНИК....ХА,ХА,ХАААА.....ЗАТОВА ЛИ ДЪЩЕРЯ ТИ Е ТАМ ...??!