Руските финансови резерви нарастват значително

Според Moсква, една от основните задачи е да се подсили пенсионната система
7 юни 2022 08:03, Йоана Цонева
175
Руските финансови резерви нарастват значително
Снимка: БГНЕС

Данните на финансовото министерство в Москва сочат, че към 1 юни в руския Държавен фонд е имало 197,7 милиарда долара, с което той е достигнал най-високата си стойност, откакто Русия нападна Украйна, и почти се е доближил до абсолютния си рекорд от 197,75 милиарда долара, колкото е имало във фонда през ноември 2021 година, пише DW.

32 милиарда долара в началото

За сравнение: на 1 май наличността във фонда е била малко над 155 милиарда щатски долара. Значителното му увеличение с 42,5 милиарда долара се дължи на прехвърлянето в него на приходите от 2021 година. Държавният фонд се попълва предимно от приходите от продажбите на петрол и газ. Когато той беше основан в началото на 2008 година в него имаше 32 милиарда долара. Според руското финансово министерство, една от основните му задачи е да подсили пенсионната система.

Но в условията на война, която Русия води в Украйна, ролята на Държавния фонд придобива съвсем различно значение: с милиардите от него президентът Путин има възможност не само да компенсира намалелите приходи в държавния бюджет, но и да намали финансовата зависимост на страната от щатския долар и доларовите финансови потоци. Руските власти планират средствата от Държавния фонд да станат основен източник за попълването на очертаващия се тазгодишен бюджетен дефицит.

Заради западните санкции руската икономика е поставена под силен натиск, което се отразява и на държавния бюджет. Така например вземанията от данък добавена стойност са спаднали с цели 54 процента спрямо миналата година, съобщи вестник „Коммерсант", като се позова на източници от финансовото министерство.

Руската икономика е застрашена от рецесия

Отново заради наложените на страната международни санкции, през тази година спадът в руската икономика се очаква да бъде 7,6 процента, става ясно от актуална анкета на агенция Ройтерс сред 18 водещи експерти. А прогнозата на руското финансово министерство е дори още по-песимистична: за спад на БВП през 2022 година с до 12 процента.

Такава рецесия в Русия за последно имаше през 1990-те години, когато след разпада на Съветския съюз руската икономика правеше първи стъпки към капиталистически тип икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
7
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Учим се да четем. Влизаме в интернет и пишем в търсачката "Государственный внебюджетный фонд". Четем каква е дефиницията на този фонд: резерв за пенсии и здравеопазване. И сега четем какво е написано в статията: Че Путин ще си плати от него дефицита за 2022. Отказвате да четете просто. А в русия сега има много долари защото няма внос и защото държавата открадна доларите на бизнеса като ги задържи да си продадат доларите за рубли.
36
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроатлантическите кучета лаят, а керванът си върви.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26"Но и това ще свърши скоро!" - когато паднат на коча дисагите?!
34
2
 
17
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Още демократични санкции, че да ги съсипем гадните руснаци със скъпата Рубла! Да ги смачкаме като не можем да си купим поскъпналия на световните пазари газ! В ЕС оже да нямаме пари като азиатците, но имаме ценности и гинеколожката Урсула като ръководител!
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тука само финансови специалисти.. личи си колко са специалисти щом фалираха 2 пъти България..
32
8
 
25
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
от тая война Русия ще стане още по-богата ;)
31
19
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Хайде мили *** опитайте се да разберете какво пише в тази статия. Пише черно на бяло, че Путин ще използва тази година фонда за пенсии като касичка от която да си плати дефицита.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментатори, като оправите руската икономика, ако ви остане време, обърнете малко внимание и на българската. Виждам, че всичко ви е повече от ясно :))
29
2
 
12
 
! Отговори
:( преди 2 години
Явно Европа плаща за Газ и Бензин на Русия повече от колкото струва войната.
28
5
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
90% от Русофобите са джендерясали индивиди между възрастите 14 и 30 г., които не могат да се откъснат от телефоните. Останалите са платените *** по телевизията
27
15
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Какви са тия хвалебствени статии , бе ?! Водят война с потресаващи финансови загуби в милиарди на ден , блокирани отвсякъде , а вие пишете врели-некипели...??! ,,Днес" , май започвате да обръщате резбата ...?!
26
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не я мислете, гледайте си нацпания *** че в скоро време ще минете на велосипеди и каруци и ще се топлите с кюмбета, като в средновековието. Руската икономика може да се самоподдържа, това, което правят щатите със санкциите е умишлено съсипване на европейската икономика за да стане по-зависима от щатската.
25
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка санкция срещу Русия се обръща срещу Европа. Този, който обаче принуждава кончитите от ЕС да ги налагат не разбира, че тези санкции са бумеранг. Този бумеранг вече се връща в Европа. Но ще се върне и към господаря на Европа. А бумеранга от толкова въртене вместо да затъпи краищата ги изостря и това ще има пагубни послуледици за хвърлилия го. Разбирайте ме както искате, но когато не познаваш изтока, не се е*баваш с него, защото накрая ходиш разкрачен. Ако въобще ще можеш да ходиш де.
24
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вършат всичко наопаки и резервите им нараствали? По време на санкции и спад на външнотърговски оборот? Единственото, което може да работи в тяхна поза са газовите и петролните цени на международните пазари! Но и това ще свърши скоро! Останалото е Пропаганда..
23
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казвате, че руската икономика е застрашена от рецесия, но Президентът Путин увеличи размерите на минималната и средната работни заплати, на жизнения минимум, постоянно индексира и увеличава пенсиите и социалните помощи за лицата в неравностойно положение. Никой няма да го прави, ако страната му е застрашена от рецесия.
22
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тая пущина руска икономика е застрашена,то ще рече че Европейската е потопена!
21
9
 
18
 
! Отговори
сина преди 2 години
не се занимавайте с руската икономика, а вижте до къде евро.ейските ялови политици докараха европейската икономика, и в частност българската. Русия не я мислете, мислете за нас - щото нервите са на ръба, чашката ще прелее, ако не сега - октомври, ноември... Кокорчо, къде са съкращенията в държавните клатикурски службици, които обеща, славчо къде са 120-те депутата, курнело къде са безплатните детски градини, киро къде е независимостта на България /от сащ хахахах/ ... ?!?!?!?!
20
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като пресметнем световната инфлация от 2021 насам,и вземе предвит цъфтящата руска икономика,нищо чудно и да изохкат по някое време.Не че в останалата част на света не е същото,но поне от другите държави не се хвалят.
19
6
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Време е да отворят корекомите и да въведат купонна система...
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14-ти ти от руските села ли идваш, та ги разправяш тия лакърдии? Или ги чете в Дойче зеле?