Лавров ще обсъжда в Турция перспективите за мир с Украйна

Друга тема е износът на зърно от блокираните украински пристанища
8 юни 2022 07:20, Анисия Иванова
57
Лавров ще обсъжда в Турция перспективите за мир с Украйна
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна на работно посещение в Турция, по време на което се очаква да обсъди с турския си колега Мевлют Чавушоглу перспективите за възобновяване на мирните преговори с Украйна. Това съобщиха от руското дипломатическо ведомство.

Очаква се също така Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу да обсъдят проблема с износа на зърно от блокираните украински пристанища в Черно море. Според Лавров Русия отдавна е осигурила необходимите хуманитарни коридори, а за окончателното решаване на проблема трябва да се направи едно единствено нещо:

"Да се заповяда на Зеленски да даде команда за разминиране на тези пристанища и да престанат да се крият зад някакви изявления, че Русия ще се възползва от това. Путин вече каза, че не възнамеряваме да се възползваме от това и че сме готови честно да решим този проблем", заяви Лавров на пресконференция в Москва по-рано през седмицата.

Последният кръг от руско-украинските мирни преговори се състоя на 29 март в Истанбул при посредничеството на Турция. След това преговорите бяха прекратени, за което Русия обвини украинската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
14
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 година
Лавров е в Турция защото Путин и Ердоган делят България
26
2
 
16
 
! Отговори
72949 преди 1 година
Ние намя да нападаме Украйна, правим си само учения с беларуската армия.Затова сме струпали 200 000 войници и техника на границата с уркайна. *** правилно не го пуснахме това *** да ходи към сърбия. Никой не трбва да вярва на тия руски мекерета.Да пуснат ескорт на товарните кораби от НАТО - ама няма да стане,че тогава няма да могат да заграбят зърното и Черно море ще им е тясно.
25
2
 
8
 
! Отговори
EL TURQO преди 1 година
Лавров и Шойгу са в Турция. Турските вмс ще чистят мините в Азовско море и турските вмс ще ескортират корабите с жито през Черно море.
24
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РОСИЯ, РОСИЯ
23
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като слушаш Медведев, Рогозин,Лавров ти става ясно че психичните проблеми в Кремъл са големи.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност реално се прави друго. Понеже никоя страна не е готова на реални мирни преговори, за това Макрон отива в Германия да обсъждат няколко проблема, но де факто основно един. Лавров отива в Турция, уж да обсъжда проблема с Ердоган, но де факто Ердоган и Макрон са посредници с надеждата тоя абсурд да спре. Нали разбирате, че няма как да го направят по друг начин, при условие че страните още не са готови за реални преговори?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 живеем в демокрация, следователно имаш право да те е срам от каквото ти хрумне.
20
17
 
20
 
! Отговори
До "Скучно му е преди 1 година
До Анонимен Колега, симулират /движение/ и /дипломатическа активност/. За тяхна вътрешна употреба го правят. Никъде не могат да отидат, а до малкото места, където ги приемат, не ги пускат/пускаМЕ. Жалка работа. Сами си го направиха. Жужака въртеше на малкия си пръст /Стара Европа/ и плашеше такива като нас. Що му трябваше с Украйна да се захваща - простреля се сам.
19
4
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Просто перефразирах Макрон от вчера. Четеш ли западни медии, а западни новинарски агенции гледаш ли? Защото това са думи на френския президент, обсъждал проблема с немския канцлер. Те са единодушни, че Крим е руски и няма връщане на Крим. Та голямата дума и големите камъни са за френския и немския двор.
18
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незобиколим фактор е Турция във всеки конфликт последните години !
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14 смей се ти, но Турция така здраво се позиционира в международната политика, че след тоя конфликт е вече пълния политически и военен господар на Балканите. От сега нататък света ще гледа на Турция с друго око. А ние дето търчим като пулета пред майките си ще мълчим, защото в един конфликт най-уважавания е не тоя който тича да удря и той, понеже другите така правят, а тоя дето опитва да умиротвори страните.
16
0
 
17
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Голям камък хвърли, голяма дума не казвай.
15
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Всички ние вярваме на всичко което путлера казва, буахахахаха, тоя вицове разказва по света
14
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно. Тук любителите на Украйна се държат като хора, които искат война на всяка цена, та била тя и последния украинец. Хора, като толкова ви пука за Украйна, защо не осъзнаете че Украйна са хората й, а не 20 км земя, изпепелена и конфликтна. Кое е по-важно за Украйна, да живее в мир без част от територията, които ще я принуждава да воюва перманентно или да е вечно във война и младите мъже да са на фронта? Кое искат истинските украинци. Държавата са хората й, не камъните!
13
2
 
20
 
! Отговори
Турчурлар преди 1 година
Ашколсун, маш Аллах аркадаш Лавров. Не ти требе Сърбия, идвай насам! Ний сме башибриците на Анадола. Шербет ще пийнеш, с гюл ще те помажем. Ханъма кючек ше ти гърло, а може и друг рахат да има. Заебись европейците и чок саалам тунуз перекенде.
12
3
 
28
 
! Отговори
Кремълски цинизъм преди 1 година
Лавров бил казал, какво Путин бил "казал"? Че на тези още някой вярва ли им? Лъжеха и се хилеха как нямало да нападат, и накрая стовариха 200 хилядна войска да окупира независима страна! И откъде накъде ще обсъждат бъдещето на Украйна, без самите украинци?
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скучно му е в Русия и като почти никъде не може да пътува - разходка до Турция. Можеше и по телефона да се чуят, че нищо няма да свършат и срещата е безсмислена, но му се пие турско кафе.
10
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 очевидно си украинец, щом пишеш всичко това. На всички им е ясно, че Крим никога няма да бъде отстъпен на Украйна. А Донецк и Луганск сами си обявиха независимост. Дори международния свят го отчита и вече окончателно са отписали Крим. Дано осъзнаете, че нещата вече са стигнали до там, че не се ли откаже Украйна от завладените територии, тази война ще е тлеещ звяр, който ще погълне икономиката на света и ще фалира ЕС. Западните лидери няма да ви го позволят, за това се откажете.
9
6
 
6
 
! Отговори
Мефистофел преди 1 година
Двама независими ще обсъждат мира в Украйна. Му-ха-ха,нищо не зависи от тия мъпети.!.
8
4
 
19
 
! Отговори
Овенен преди 1 година
Бий рашистите, докато почервенеят. Санкции до дупка за фашистка Ватная, дорде ватенковата смрад се събуди и извърши вътрешен преврат чрез революция. Нямат друг изход фашагите от Матушката. Другото е национална катастрофа и милиони изтребени от сатрапа Путангенс.