Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро

Това било доказателство за имперските амбиции на президента на Русия
Обновена: 11 юни 2022 13:15 | 11 юни 2022 09:40, Екип на Investor.bg
291
Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро
Снимка: БГНЕС

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

Още по темата

"Той не е взел нищо, а си го е върнал... Изглежда това трябва да правим и ние - да върнем и да подсилим", коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска "Руската империя обратно". "Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна", допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. "За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв", каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата.

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса -  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: ПутинПетър Първи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могучая воля е в текста на руския химн и всеки може да провери. Не знам защо се правят други умишлени намеци за могучая армия..
148
3
 
3
 
! Отговори
.. преди 1 година
dnes bg WIE STE PULNI BOKLUCI I PRODAJNICI I ZASLUJAVATE PUBLI4En LICH MAIKA VI DA 3B@
147
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин157Дано не всички българи са като теб.Аз поне пиша с името си и трудно ще вляза в ''мишите ви дупки''.А ти каква ''геройска''постъпка си замислил.Това войната не е като да гърмиш с пиратки по Коледа и Нова Година,не е като да пуцаш на някоя ''чирпанска сватба''.За Америка ти си това,което и украинците-*** предназначени за пушечно месо,средство за половинчасово забавяне на Руската армия,докато Западът и САЩ се подготвят за удара.Това си ти-господин Никой,мръвка,нищо повече.
146
17
 
13
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Българин: Точно така, защитата на рускоезичното население в Донбас и Луганск прави войната освободителна за тях. И затова всички годни да носят оръжие мъже от Донбас са на фронта за да се бият за свободата си. А укронацистите всеки ден обстрелват мирното населенние в Донецк и други населени места далеч от фронтовата линия само за да убият хора и са да разрушат сгради. Разбра ли нещо от това? А че лабораториите за био оръжие били открити след началото на войната е такава г'лупост че нямам думи
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юлиян "Русия напредва" Сигурен съм , че планът на Русия е бил ТОЧНО ТАКЪВ, мдаммммм. :))))))
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия" Аааа, не, ТОЧНО ТОВА Е ЦЕЛТА на санкциите. :)))))
143
7
 
8
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
човек може да си умре от смях с такива''ориентирани'' овци и ''писачи'' като вас.''Рендета'',като ви чета коментарите се успокоявам.Много сте ''невежите '' в тоя сайт.За съжаление начетените и мислещите тук са малцинство.Много има да ''теглите''още.Напълно заслужено.
142
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До юлиян Фиаското ще го видим на есен, само дето такивата като теб ще са се изпокрили в миши дупки и ще си смучат палците на краката от страх да не ги намерят!
141
5
 
7
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
До юлиян Селянче, селянче. Пусни козичката да си ходи и седни да помислиш! Това че познаваш буквите не те прави експерт в писането на заядливи коментари! Най малкото акъл се иска за това, а като гледам акъла ти стига за една паница боб!
140
4
 
7
 
! Отговори
ни са знай преди 1 година
Да се върне Горбачов, незабавно!
139
7
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Защо започна войната И всичко това което изброяваш е прави освободителна, така ли! Нещо мого познато ми звучиш, а сетих се, като хитлер когато нахлу в Полша. Само че пропагандата ти е съшита с бели конци. Няма да споря за Донбас и Луганс, там информацията е спорна. Но, лабораториите се появиха СЛЕД започване на войната. А оригиналното изказване за ядрените оръжие беше " Ако не бяхме се отказали от ядрените оръжия на наша територия, Русия по друг начин щеше да разговаря с нас".
138
14
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До лесничеи,хайдути,бозовци и ''ориентираната'' овца.Очаквам с ''гениалните'' ви писания да обърнете хода на военните действия.Направо, като чета си викам''Тия направиха дупка...в морето.Що не ходите по добре да щракате с пръсти в ''чалгаджийницата''.За това поне ви бива.Писането на коментари по политически теми е тънка работа.Не е за ''рендета'' като вас.Пък и каква полза.Колелото се върти,Русия напредва,Зеленски реве,Байдън гледа като халосан и не знае къде се намира..С две думи,ПЪЛНО ФИАСКО
137
7
 
18
 
! Отговори
На този ypoд преди 1 година
Трябва да му направят трепанация на малката кратунка и да видят, колко гънки са му останали по мозъка след химиотерапията.
136
5
 
18
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
Щжм всеки има право да си връща територии които някога е владял .да чакаме ли китай да си поиска сибир и какъ хаос и колониални войни в целия свят ще настане ако се водим по акъла на лилипуткин
135
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 години фашистка Русия финансира сепаратистите в Донбас, които използваха цивилните там, като.... жив щит срещу украинската армия,(3 000 цивилни жертви и 10 000 ликвидирани проруски бандити) която се опитваше да си върне контрола в Донецк и Луганск. Кремълският пcиxoпат спря 11 опита на ООН да изпрати миротворци и нарочно изчакваше момента след Олимпиадата в Китай за да нападне вероломно Украйна... Това са фактите русофилчета...
134
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е yмoпoбъpкан и затова може да се мисли и за Ам-гъл...
133
16
 
5
 
! Отговори
Защо започна войната преди 1 година
До Българин: Кога ще разбереш че една война не започва без причина, така от нищото. Ще ти стигне ли някога пипето за да го проумееш? Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. И дойде войната.
132
3
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
с тези физически данни става за мъденосец на Петър велики таман ще е на половината ръст
131
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специална операция по депутинизация и демилитаризация на Раша, друго няма да помогне
130
12
 
4
 
! Отговори
Горски преди 1 година
До Лесничеев: Не са т'ъпи руснаците ами си т'ъп ти самият. И даже и това не знаеш - колко си т'ъп.