Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро

Това било доказателство за имперските амбиции на президента на Русия
Обновена: 11 юни 2022 13:15 | 11 юни 2022 09:40, Екип на Investor.bg
291
Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро
Снимка: БГНЕС

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

Още по темата

"Той не е взел нищо, а си го е върнал... Изглежда това трябва да правим и ние - да върнем и да подсилим", коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска "Руската империя обратно". "Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна", допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. "За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв", каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата.

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса -  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: ПутинПетър Първи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
13
 
! Отговори
Ба, само Петър I преди 1 година
те по икони си го рисуват давным-давно! Освен физически и ментално е много зле дуджето. Нооо, както често казваме - всеки народ си заслужава управлението.
128
3
 
3
 
! Отговори
защо преди 1 година
И утре ли ще я препечатате? По три пъти! За щастие??
127
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намерете и гледайте това видео, в което Путин прави изказването си за Петър Велики, правейки асоциация със себе си. Там безпогрешно си личи, че има проблеми с артикулацията - говори на срички и заеква често. Нужен му е логопед. На моменти се ухилва самодоволно....Студен, безчувствен егоцентрик с психични отклонения. А пред него публиката от руски студенти го гледа като божество и кима утвърдително на думите му....
126
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати! Тоя съвсем изплиска легена! Все едно Емануел Макрон да се сравни с Наполеон и да тръгне да "освобождава" Москва!
125
6
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тука една заблудена овца се опитва да искара войната в Украйна като освободителна за рускоезичното население! Абе аланколу, ако някой дойде да те освобождава, но междувременно ти събори къщата, унищожи бизнеса, разоре имота ти, убие някои от роднините ти, ти на това одвобождение ли ще кажеш бе, щото ако да, аз съм кандидат да те освободя!
124
1
 
4
 
! Отговори
До 107 (продължение) преди 1 година
И само да те питам : Защо си бягал като малък от час по история и ако не си каква история си учил , въобще?
123
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казах ви,излишно се 'абите.И реки от мастило да изпишете,да ви пресъхнат устата от плюене,полза няма.Най-много да ви се наложи да пиете хапчета за успокоение.Тъй,че ръцете горе ,развявате знаменцата с двуглавия орел и всички в един глас''СЛАВА РОССИИ''.И гледайте да не объркате крачката.Леви,леви.
122
5
 
6
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
Наполеон отстъпва, защото плъзва епидемия от холера, а също така цялата инфраструктура, ниви , имоти , буквално всичко е било унищожено и запалено от руската армия, която е спазвала тактиката на ген. Кутузов, който е съобразил че няматова е единствения начин по който може да го спре. Иначе са щели да "ядат още по - здрав бой". А немската армия е била пред Москва и е можела да влезе когато си поиска , но Хитлер нарочно не е издал заповед за щурм. Никой и до ден днешен не знае защо.
121
4
 
17
 
! Отговори
Лесничеев преди 1 година
Мда, руснаците не са лоши хора, но са т ъ п и като пробки и лесно се манипулират. А особождаването на рускоезичното население е най-голямата партенка която вече 8 години се поддържа от кремъл. Партенкатра се опира на 2-3 криминални случая, каквито се случват почти всеки ден навсякъде по света включително и в русия. Самите руско гооврящи нямат усет за принадлежност към русия, а руснаците гледат на тях като втора ръка граждани, те са нещо като наште помаци, на които им е все тая тук дали е турско
120
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Нищо ново Само ми кажи Русия кой друг език, освен руският е приела за официален и веднага излизама да протестирам защо ние не сме въвели руския като такъв!
119
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка изпича Рашка на бавен огън .
118
5
 
16
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Като се има предвид, че Петър 1 лично е измъчвал и убил сина си и при строителството на Петербург са страдали и измрели стотици хиляди резонно е да се сравнява с него. Това са хора, за които човешкият живот няма значение . Всъщност руснаците никога не са били ГРАЖДАНИ, А ВИНАГИ-ПОДАНИЦИ.
117
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Слава на Русия122;Така,така.Не само Крим,а Донбас,Луганск,Николаев,Одеса,Днепропетровск, и т.н.Смях,бате...Само това ви остава,да си ''пищувате'' с напразни надежди.А дано.Ама надали.Едно е да искаш,друго е да можеш и трето и четвърто да го направиш.С други думи,репетирайте крилатата фраза''СЛАВА РОССИИ''.Друг изход няма.
116
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорейки за вземането на части от Швеция от Петър 1ви, Путин има предвид превземането на Естония Латвия и Финландия, които по онова време са били територии на Швеция. Вчера един швед написа точно какво има предвид Путин. Обаче кога тези земи са принадлежали на Русия, че да си ги "връща", това и той не знае!
115
2
 
9
 
! Отговори
До 118 (продължение) преди 1 година
По твоята логика ние трябва да приемем турския , арменския , ромския (мъкар , че той няма писменост) и македонския за официални езици иначе ще ограничим правата на тези етноси у нас. И престани да намесваш ЕС , ни в клин ни в ръкав, във подобен род спорове и казуси. ЕС неможе да каже на прибалтийските държави на какъв език трябва да говорят. Това си е тяхно решение. Или искаш да ми кажеш, че ЕС е длъжен да защитава руските граждани по целия свят. От къде на къде? Русия не е член на ЕС.
114
4
 
15
 
! Отговори
До 118 преди 1 година
Никой не е длъжен да приема руския език за втори официален в собствената си държава. Руския език е официален език в Русия и всички знаем , че го говорят руснаците. Също така , това че не се приема за такъв , неможе да бъде аргумент, който да ти позволява да твърдиш, че се ограничават правата на някакво население там. Тава последното ти го казвам , защото не си представил никакви други аргументи в полза на твърдението ти.
113
6
 
25
 
! Отговори
До Слава на Русия преди 1 година
Нищо, сега Украйна ще си върне и Крим, а Раша доста десетилетия ще страда и ще намалява.
112
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин по нищо не може да се сравнява с Петър 1-ви, ако живееше по онова време, щеше да е крепостен пастир и да яде корени.
111
26
 
13
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Русия не остави на изтребление рускоезичното население на Донбас и Луганск. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Каквото търсиха, това и намериха.
110
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aляска е следващата.