Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро

Това било доказателство за имперските амбиции на президента на Русия
Обновена: 11 юни 2022 13:15 | 11 юни 2022 09:40, Екип на Investor.bg
291
Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро
Снимка: БГНЕС

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

Още по темата

"Той не е взел нищо, а си го е върнал... Изглежда това трябва да правим и ние - да върнем и да подсилим", коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска "Руската империя обратно". "Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна", допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. "За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв", каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата.

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса -  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: ПутинПетър Първи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
17
 
11
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Путин ги е изтролил и те ревнаха като ущипани. Щели да подкрепят Украйна до последно! До кое "последно"? Докато съпят икономиките на Европа и света и уморят хората от глад и студ? Или докато изчезне държавата Украйна? Или докато предизвикат Трета СВ чрез въвличане на НАТО? Нещо не им се разбира целта. При това Балтийските републики и Полша нямат нищо общо с нещата в Украйна. Колкото и да не харесваме Русия, тя не нападна Украйна без причина.
168
0
 
2
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Мечо е ясен,но дракончо продължава ли любвеобилно да гледа на изток?
167
7
 
8
 
! Отговори
Асанджака преди 1 година
Единият е обединител и създал държава и флот,а другият ще е причината за разпада на това що е създал първият.
166
0
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До бозо.Козички казваш.Почти позна.Само,че не са козички,а овчици.И с тях сте почти на един акъл.Даже леко те превъзхождат.Поне избират какво пасат,а не като някои ''бозовци''всичко наред и са достатъчно умни ,никога не скачат на...ВЪЛЦИ.Е хайде.Да вървя,че овчиците чакат.
165
8
 
16
 
! Отговори
На финала преди 1 година
Путин може да се сравнява и с Господ, ако иска, но този, който ще го сравнява, оценява и съди е Хагският трибунал. Този масов убиец, ако ракът на кръвта ме не напредне, ще отговаря за всичките убийства на деца и цивилни граждани, за всичките разрушения и насилия над мирните граждани в Украйна, Чечения Абхазия, Грузия и Сирия...
164
15
 
9
 
! Отговори
Укро престъпления преди 1 година
"Ню Йорк таймс" отбелязва, позовавайки се на свое разследване, че украинските сили вероятно са изстреляли поне два касетъчни боеприпаса, употребата на които е забранена от международните правила". И тези ракети с касетъчни заряди бяха изстреляни срещу мирно население. Дори и в САЩ признават за военните престъпления на украинската армия, но това не им пречи да им изпращат оръжие.
163
8
 
8
 
! Отговори
Купувайте рубли преди 1 година
Рублата се стабилизира на курс под 60 рубли за долар. А дядо Байдън разправяше че щяла да падне до 200 за долар. Ако търгувате с валута на Forex си струва да залагате на рубли.
162
6
 
8
 
! Отговори
За астронавт в рубли преди 1 година
Роскосмос получи плащане в рубли от американската компания Axiom Space за полета на астронавта на НАСА Марк Ванде Хей на руския космически кораб "Союз", каза ръководителят на държавната корпорация Дмитрий Рогозин. Получихме пълно финансиране не от НАСА, а конкретно от Axiom, която действаше като посредник при организирането на тази мисия, каза Рогозин в интервю за телевизионния канал Русия 24 (VGTRK).Разбира се, разбрахме се, че приемаме само рубли, каза той.
161
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Инженерка;СПАСЕНИЕ ИМА.Когато спрем да слушаме сляпо САЩ и НАТО.Те са в основата на почти 100 процента от всички военни конфликти в света.Още от създаването на алианса до ден днешен.Интриги,мними ''цветни'' революции, и неизменно последваща военна намеса във вътрешните работи на съответните държави.В резултат на това 70 години на кървави конфликти по целия свят.Дойде време да се сложи край на тая практика.И той се вижда.Русия слага началото на края
160
9
 
4
 
! Отговори
Инженерка преди 1 година
НЕ МОГА ДА ЗАБРАВЯ ФИЛМА, ПЕСЕНТА НА ФИЛМА ЖУРАВЛИ, ЗАЩОТО СМЕ ДЕЦА ИЗРАСЛИ ПРЕЗ ВСВ- НАД НАС ЛЛЕТЯХА САМОЛЕТИ- ОЖИВЯХМЕВ ГОРИТЕ ГОНЕХА ШУМКАРИ- ХВЪРЛЯХА ГИ РАЗСТРЕЛЯНИ ПО СЕЛСКИТЕ ПЛОЩАДИВЛАСТТА СЕ СМЕНИ- УПРАВНИЦИ СТАНАХА СЛЕЗЛИТЕ ОТ ГОРИТЕ ШУМКАРИ, ПОД ДИКтовката тогава на сссрСЕГА СМЕ ПОД ДИКТОВКАТА НА САЩ- ГОЛЕМИТЕ ГРАБЯТ, ДИКТУВАТ, УБИВАТДОКОГА ТОЗИ СВЯТ ЩЕ Е ПОД ПОВЕЛЯТА НА ДЯВОЛА? ИМА ЛИ СПАСЕНИЕ?!
159
24
 
14
 
! Отговори
Инженерка преди 1 година
НЕ ПОДЦЕНЯВАМ РУСИЯ И ПЕТЪР ПЪРВИ, НО ПУТИН Е ИСТИНСКИ НАСЛЕДНИК НА ПЕРЪР ПЪРВИ И ЗАЩИТАВА РУСИЯ СЪС СИЛАТА НА УМА И ТАЛАНТА НА РУСНАКА- НА РУСКИЯ НАРОД, КОЙТО ГО ОБИЧА И ПОДКРЕПЯ РУСИЯ НЕ Е ЗАВИСИМА ОТ САЩ ИЛИ ДРУГА ДЪРЖАВА И В СВОЯТА ИСТОРИЯ НЕ Е НАПАДАЛА ДРУГА ДЪРЖАВА И 200 ПЪТИ Е ОСВОБОЖДАВАЛА НАРОДИТАКЪВ НАРОД ЛИ СМЕ БЪЛГАРИТЕ И КАКВО НИ ПРЕЧИ
158
12
 
11
 
! Отговори
До 167 преди 1 година
До Българин- Удобно пропускаш че разрушенията и цивилните жертви в тези градове са благодарение на азовските ''герои''!! И не е нужно да сме русофили за да разберем това. Зорлем карате света да застане на страната на по-височкото джудже и да намрази и в червата си, по-ниското.
157
15
 
17
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Този човек ме изумява със скромността си. Този наистина велик човек е много повече от всички свои предшественици. Бих желала да е президент и на България, но това може би е на път да се осъществи. След присъединяването на Крим и Украйна, може би ще дойде и нашият дългоочакван час - присъединяване към Руската федерация.
156
4
 
13
 
! Отговори
АА преди 1 година
До Иван СтратиевЗа другите не знам, а и не ми пука, но виж Кирчо, много ми прилича на бездарен клоун, който е езлязъл на арената на цирка, без да си научи репликите и импровизира, макар и да не е съвсем на ясно какво се очаква от него!
155
2
 
8
 
! Отговори
ПЕСЕНТА ЖУРАВЛИ преди 1 година
С ЕДИН ОТ НАЙ ДОБРИТЕ ТЕКСТОВЕ В СВЕТА ! А ИСТОРИЯТА И ПРИЧИНАТА ЗА НАПИСВАНЕТО Е СКРЪПТА НА МАЙКА КОЯТО ПОГРЕБВА ВСИЧКИТЕ СИ СИНОВЕ ПРЕЗ ВСВ ! ПОЩ-ТА КОЙТО НОСИ ПОЧТАТА СЕ ОТКАЗВАДА ДА ЗАНЕСЕ ПИСМОТО ЗНАЯ , ЧЕ ВЕЧЕ ШЕСТИМА Е ПОГРЕБАЛА тогава председателя на селото и всички коитоса живи отиват да и да и дадът писмото , тя вижда и се досеща а бащата умира от скръб ! Песента я пее Ян Френкил а по текст на Булат Окуджава което е кавказец и негововата република става тази трагедия ! Мислете
154
9
 
8
 
! Отговори
Иван Стратиев преди 1 година
Аз да попитам само: с кого бихте сравнили Зеленски, Байдън, Борката Джонсън или наш Кирчо? Ей, тъй - от любопитство!
153
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 163 Ей това русофилите се скъсват да лъжат, даже и за очевадни неща. Този нахал се писал анонимен, а лъже че пише с името си ха-ха-ха-ха.
152
5
 
16
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Руската ФЕРМЕНТАЦИЯ отива към преварка и окончателна Сегрегация и фрагментация!
151
4
 
14
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Путин ще има много по-голям успех ако се сравни с Иван Грозни.
150
7
 
7
 
! Отговори
същото.. преди 1 година
Манаслийката на nymлер е в абсолютно същото състояноя в което е манаслийката на Петър 1 в момента - малка , съсухрена и напълно умряла. Времето в което можеше да прави деца на Кабаева е отдавна отминало. Та поне за едно нещо е прав.