Кисинджър: Зеленски е случаен президент, но с историческо постижение

Технологиите за унищожаване са все по-страшни, навлизаме в тежък период
13 юни 2022 20:42, Петя Славова
201
Кисинджър: Зеленски е случаен президент, но с историческо постижение
Снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски е "случаен президент", но с историческо постижение. Владимир Путин е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството за мярка. След края на войната трябва да се намери място за Украйна и място за Русия, ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа. А Нова Студена война ще бъде още по-опасна от първата.

Това сподели Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар (1973-1977) и съветник по националната сигурност на президента на САЩ (1969-1975) в интервю за британския вестник "The Sunday Times".

Бившият държавен секретар на САЩ навърши 99 години на 27 май. Той е носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. На Световния икономически форум в Давос на 23 май Кисинджър каза, че Украйна трябва да даде на Русия част от своята територия, което разгневи мнозина.

За украинския президент Володимир Зеленски Кисинджър казва, че няма съмнение, че Зеленски е изпълнил историческа мисия. Зеленски е случаен президент, той идва от общност, която никога не е била представена на този пост, защото е евреин като Кисинджър.

"Той стана случаен президент от разочарование от вътрешната политика. И тогава се изправи пред опита на Русия да върне Украйна в напълно зависима и подчинена позиция. И събра страната си и световната общественост заедно по исторически начин. Това е неговото голямо постижение", каза Кисинджър.

Остава въпросът дали Зеленски може да запази лидерството си, като сключи мир, особено мир, който включва известна жертва, посочва Кисинджър.

Запитан за руския президент Владимир Путин, с когото се е срещал няколко пъти след случайна среща в началото на 90-те години, когато Путин беше заместник-кмет на Санкт Петербург, Кисинджър каза, че той е внимателен анализатор. Проблемът на Путин, казва Кисинджър, е, че "той е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството си за мярка".

По време на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., Кисинджър се изказа в статия срещу идеята за присъединяване на Украйна към НАТО, като предупреди, че продължаването на преговорите за влизането на Украйна в НАТО рискува избухването на война.

Още по темата

"НАТО беше страхотна за справяне с агресивна Русия, когато беше голяма заплаха за световния мир", каза Кисинджър. "Сега НАТО се превърна в институция, която отразява европейското и американското сътрудничество по уникален начин и е важно да го поддържаме. Важно е обаче да се признае, че ще възникнат големи проблеми в отношенията на Близкия изток и Азия с Европа и Съединените щати. А НАТО е институция, чиито членове не са непременно със съвместими възгледи", предупреди Кисинджър.

Въпросът е как да се сложи край на тази война. "В крайна сметка трябва да се намери място за Украйна и място за Русия – ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа", каза дългогодишният дипломат, цитиран от БГНЕС.

Америка и Китай са „две страни със способността да доминират в света“, смята Кисинджър. "Те са съперници, управлявани от несъвместими правителства, във време, когато технологиите могат да унищожат света. Затова втора Студена война е потенциално дори по-опасна от първата. И двете суперсили вече имат сравними икономически ресурси за първи път, а технологиите за унищожаване са още по-страшни, особено с навлизането на изкуствения интелект".

Кисинджър казва, че в тази връзка е дълбоко притеснен.

"Други страни също ще искат да се възползват от това съперничество, без да разбират неговите уникални аспекти", каза той. "Така че навлизаме в много тежък период", прогнозира 99-годишният дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не споменаааме, се именно Кисинджър е архитекта на възхода на съвременен Китай. Толкова за далновидността. Да В крайна сметка, САЩ винаги сами са си причинявали всички злини, които им се случват.
125
7
 
22
 
! Отговори
До АбдокодирХоджибоб преди 1 година
"Неговата способност да гледа в бъдещето е уникална."==>>В бъдещето ли гледа или чете от тетрадката какво е запланувано. Има там едни протоколи на едни мъдреци, за които се спори дали са автентични.Когато попитали Хенри Форд какво мисли по въпроса за автентичността на тези протоколи той казал:Какво значение има дали са автентични или не, щом всичко става така, както е написано там.Тези протоколи са станали публично известни някъде около 1913г.
124
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Допълнение- Кисинджър е полски евреин и той е стратегът на разпаденето на соц лагера и затова получи нобеловата наград. Сега това, което се случава е по неговия план. Той доживя до 100 години, а тук хората умират още млади, пак по негова вина
123
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кисинджър е евреин и е толкова наясно с политиката защото всичко стана с планове, които той направи още от 70-те години на миналия век. Той подкукуроса турците в България, той разпарчатоса и Югославия. Интересно дали не е евреин живял в България и спасен от българи, но познава добре Балканите.Той беше много опасен за нас, но сега е абсолютно прав. НАТО тласна Русия към Китай и като се добави и Индия и Иран нещата стават страшни за малка Европа с още по-малка България. Пак сме на грешната страна
122
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Техника план беше Китай никога да не е приятел с Русия и от русофобия точно това направиха. Хем зеления е герой, Путин лош, лош, лош , хем дружбата руснаците с Китай започна да ги боли.... Запада се затрива!!!! Ще има медийна победа със сигурност!!
121
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.... И затова подари Украйна на Полша без война!!!! Егати извоюваната независимост!!! Скоро друга песен ще пеете! Продължавайте да помпата зеления наркоман....
120
6
 
19
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Той е на 99 години, но не пренебрегвайте казаното от него "ще възникнат големи проблеми в отношенията на Близкия изток и Азия с Европа и Съединените щати". Неговата способност да гледа в бъдещето е уникална. Мястото на страниците на британския вестник е ограничено и Хенри Кисинджър не ви обяснява по чия вина ще възникнат големите проблеми в отношенията, но той си дава сметка, че вината е на управлението на неговата родна страна.
119
13
 
8
 
! Отговори
Вюбхх преди 1 година
Ламята с трите глави - Рф, Китай и Индия бяха точно създадени и откърмени от САЩ И ЕС, а сега хапят, ритат и заплашват, рано или късно болшевистки Китай ще нападне не само Тайван, но и Япония, Австралия и др, а Индия - Пакистан и Бангладеш . Бяха създадени от мързел, тъпотия, простотия, алчност, затова парите ги няма, ама Запада е сега в анална позиция и не смее да гъгне, затова трябва да сме готови за ТСВ рано или късно
118
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честно казано слабо ме вълнува Кисинджър, но поне разсъждава реалистично, за разлика от пожелателните думи на други.
117
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куку бил, да ама друг път. Много точно казва и е факт , че проблемът на Путин е че управлява пропадаща страна. Това и защитниците на кремълската диктатура не могат да отрекат.
116
9
 
38
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Селнски е президента които ще взлезне в историята с факта че под негово официално ръководство Украйна е изчезнала като държава и е разделена м/у Русия, Полша, Унгария и Чехия
115
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е. Историческо постижение да си съсипе държавата за отрицателно време. Дайте му Скунkс наградата!
114
5
 
12
 
! Отговори
КОРЕГА ЛЕПНЕМ ДОБРЕ преди 1 година
ТОЗИ ДА НЕ Е НОВИЯТ ФОТОМОДЕЛ ОТ ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ.МММДА ТРЯБВА ДА Е УРКО УМНИЯ.
113
3
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Ей с тоя дядка отдавна не си бях пил кафето !
112
13
 
6
 
! Отговори
Киро коравио преди 1 година
Не го четем въпросния господин щото знам че е куку
111
26
 
13
 
! Отговори
999 преди 1 година
До Анонимен144. Какви фалити, абе вие връзка с действителността имате ли?. Къде ги тия фалити. В ЕС хората си живеят живота, ако някоой ще фалира ще е Русия. ЕС направи всичко възможно, за да посредничи за мир. Лидери от ЕС ходиха на крака в Кремъл за да преговарят за мир - ефект 0, просто разрбаха по трудния начин че с психопати не се преговаря Мира зависи само от Русия, но тя просто иска да заграби поредните територии, ако не знаеш предишните заграбени мога да ти ги припомня.
110
6
 
23
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Зеленски е с 2см по-къс от Путин.Проверете! И това обяснява защо извърши толкока бели на Украйна и на целия свят. А не че е еврейн, защото Кисинджър също е евреин но и на 99 години мозъка му бръснач и е загрижен за света.
109
1
 
1
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До Анонимен 139Ако позволяваше системата бих ти сложил няколко лайка
108
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
140 ЕС е виновен че налива масло в огъня, вместо да ги озапти и Украйна и Русия. А можеше да го направи. Виновен е и за това, че кара народите си да плащат цена за нещо, за което нямат вина. Ти каква вина имаш за кавгите между Русия и Украйна, че децата ти да плащат дългове и фалити? С какво си допринесъл за конфликта, че да фалират държавата ти. Ей за това е виновен ЕС, за това че ни заложи като овце.
107
1
 
15
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Сети се някой да калкулира жертвите като загуба. Тъжно е, че на никой не му пука за смъртта на невинни хора, на пешки в голямата игра на война, която се води от чужди интереси. Виновни са основано Зеленски, НАТО и Русия