Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк

След ударите вчера са загинали над 150 военни
13 юни 2022 07:10, Александър Попов
164
Русия свалила три украински Су-25, борба за всеки метър в Северодонецк
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руската противовъздушна отбрана и бойна авиация са свалили три щурмови самолета Су-25 на украинските въоръжени сили за един ден, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Руските средства за противовъздушна отбрана свалиха един самолет Су-25 на украинските военновъздушни сили близо до Долгенкое в Харковска област", каза той.

Конашенков добави, че още два Су-25 са били свалени от руски изтребители в районите Райгородок и Черкаское в Донецка област.

В резултат на въздушните удари вчера са убити над 150 военнослужещи, както и шест танка, пет полеви артилерийски оръдия и десет автомобила със специално предназначение на украинските въоръжени сили, каза той.

Междувременно руските сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на местната власт.

Още по темата

Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна, отбелязва агенцията. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си.

Областният управител на Луганск Сергий Гайдай каза вчера, че украински и руски сили все още водят битки по улиците на града. Руските сили са превзели по-голямата част от града, но украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
1
 
! Отговори
Рейгън преди 1 година
СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ! В Северодонецк има едни фашисти, които се крият боевете са обкръжението *** групировката в Лисичанск!
133
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските сили били приютили стотици цивилни в азотноторовия завод. Били приютили цивилни. Това да не е приказка за малки деца. Тактиката и стратегията на украинските сили е да държат волно или неволно цивилни заложници по заводи пазари детски градини театри блокове площадки болници домове и къде ли още не, това трябва да спре. Укри спрете войната.
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо тая тактика с приютяване на цивилните по-намирисва на жив щит срещу руснаците. Сградите от съветски тип трябва да си имат бомбоубежища. Нашата къща е строена 80те години и има бомбоубежище със 1.5 м бетон стени и блиндирана врата...
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен138 Молят се на теб. :))) Русия има оръжие да води и 2 години тази война с това темпо, но Украйна още от началото (и 8 години я въоръжаваха и подготвяха) реве да я снабдява цял свят с оръжия. НО по-лошото е, че укро войските са на изчерпване и трудно се попълват и мотивират да се бият.
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от този завод ще ги вадят, като плъхове.
129
4
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
ако се вярва на совинформбюро, въздушния парк на украйна е мааалко по голям от тоя на турция и гърция, взети заедно
128
4
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен142 днеска са публикувани снимки от попасна. методичките ви са на ниво март. читалищна работа
127
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците действат бавно и без много да засягат цивилните ,иначе ако искаха да са ги разчистили за няколко дни ,но с цената на много цивилни ! Слава за Русия !
126
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сто и кусур дни война. Съотношение на военния ресурс Русия - Украйна = 100:1. Подготовка за войната 8 години срещу 0 години. Резултат - смешен и жалък. Жалко за жертвите, жалко за обикновенния Руснак дето ще плати за всичко и за работника Украинец дето години ще си възстановява къщата. И то заради една шепа биологичен ***. Та катаклизмите тепърва предстоят и доста хора ще ги чака съдбата на Андропов и Берия
125
13
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Преди четири месеца никой не вярваше че Русия ще нападне Украйна и никой не вярваше че ако я нападне няма да я прекоси за една седмица. За гърмежите във Волгоград тази нощ чухте ли?
124
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския генерален щаб е оставил за утрешната порция лъжи потапянето на украинския самолетоносач.
123
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт Европа остана без оръжие,сега е момента Русия да я освободи от сащ .. затова ли се молят на китайците да им дадат некоя ракетка или бомба?
122
20
 
11
 
! Отговори
истина преди 1 година
Русия свалила 3 украински Су- 25. Това са руски летящи щайги от времето на СССР. Диктаторът пак се хвали какво е разрушил и колко невинни е убил.
121
9
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
И защо ги модернизирахме тези самолети. Ето свалиха ги! Миналата седмица украински СУ25 по погрешка е нанесъл ракетен удар по свои позиции на артилерийско подразделение на мото пехотен полк. Унищожил е няколко оръдия и камиона, боеприпаси и жива сила и защо защото вече няма пилоти, летят необучени курсанти.
120
6
 
14
 
! Отговори
джо преди 1 година
До всички Агенти00...... Спете спокйно и намалете стимулантите. Постоянните халюцинации са много опасни за здравето. Украйна приключи, още месец, два с такива "победи" и "настъпления" и Русия ще граничи с Полша, ако Пановете не им дойде акъла и те ше минат в списъка на изчезналите държави.
119
19
 
9
 
! Отговори
До Факт преди 1 година
Значи направо щях да се попикая от смях! Ба си толкова не помня да съм се смял! Лелеее голям си комик! Но инак тя русия не може да завладее един град като мариопол месеци наред пък ти искаш европа да завладее!? Че то нали се сещаш, че сега украйнската армия срита руската! А дори нямаха никакви оръжия в началото! И дори сега пак не им дават хубавите оръжиица! Къде европа бре! Те не могат един град да завладеят ти европа!? То на путин му се иска да е като хитлер ама е далеч далеч назад!
118
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм изненадан, че украинците имат Су-25, може отвъд океана да са им намерили такива :)) Нещо като с Афганистан, дето ги снабдяваха муджахидините с руско оръжие :))
117
5
 
6
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТ преди 1 година
НАЛИ НЯМАХА ЩАЙГИ,КАКВО СА СВАЛИЛИ....
116
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските бойци, които се намират на територията на химическия завод Азот в Северодонецк, настояват да бъдат пуснати в съседен Лисичанск с цивилни заложници. В бомбоубежищата на Азот може да има над хиляда цивилни, включително служители на предприятието, членове на техните семейства и жители на съседни квартали.Азот сега има около 300 бойци. Те влязоха в преговори с нас, условието им беше да ги освободят в съседен Лисичанск заедно с цивилните заложници. Разбира се, това не ни устройва,
115
4
 
27
 
! Отговори
браво преди 1 година
Това може да са нашите СУ-25, които ремонтирахме и след това харизахме на укрите, че да ги свалят руснаците.