Русия използва касетъчни бомби в Украйна, убили стотици цивилни?

Това твърди ново изследване на "Амнести интернешънъл"
13 юни 2022 06:36, Александър Попов
275
Русия използва касетъчни бомби в Украйна, убили стотици цивилни?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Русия е убила стотици цивилни в североизточния украински град Харков, като е използвала безразборен обстрел със забранени касетъчни боеприпаси, гласи ново изследване на "Амнести интернешънъл".

От организацията твърдят, че са открили доказателства за това, че руските сили многократно са използвали касетъчни бомби 9N210/9N235, както и "разпръскващи се" боеприпаси - ракети, които изхвърлят по-малки бомби, които се взривяват по-късно на определени интервали от време.

Екип на BBC посети пет отделни места на въздействие в жилищни квартали в Харков и видял доказателства за характерен, симетричен ефект на разпръскване, свързан с касетъчните боеприпаси. Снимките са показани на трима експерти по оръжия, които заявиха, че ударите съответстват на спорните оръжия.

"Тези въздействия са от касетъчни бомби, това е класически подпис", каза Марк Хизни, старши изследовател в отдела за оръжия на Human Rights Watch.

Още по темата
Кадри от камери за видеонаблюдение, предадени на BBC от жител на един от обектите, показват последователни групирани детонации - "много силен индикатор за субмуниции от касетъчно оръжие", казва Хамиш де Бретън Гордън, бивш полковник от британската армия и експерт по оръжия от университета в Кеймбридж.

Касетъчните боеприпаси са спорни, тъй като се взривяват във въздуха и изпускат група по-малки бомби, които падат безразборно на широка територия, което може да изложи на риск цивилното население.

Освен това по-малките заряди не се взривят при удар, което представлява заплаха за години напред. Повече от 120 държави са подписали договор, забраняващ използването на тези оръжия, но нито Русия, нито Украйна са го подписали.

На мястото на един от очевидните удари с касетъчни бомби в Харков, около жилищна кооперация и детска площадка в квартал "Индустриален", се виждал ефектът на разпиляване около три отделни удара от три страни на детската площадка.

Съпругата на Иван Литвиненко Оксана е тежко ранена при удара и по-късно умира.

40-годишният Литвиненко разказва пред BBC, че двойката се е разхождала по детската площадка с петгодишната си дъщеря, когато са попаднали под обстрела. Техният 14-годишен син е бил в апартамента им.

"Изведнъж видях светкавица и чух първата експлозия", каза Литвиненко. "Грабнах дъщеря си и я притиснах до едно дърво. Жена ми беше на около пет метра от мен и просто падна".

41-годишната Оксана е ударена от шрапнел, който прониква в гърба, гърдите и корема ѝ, пробива белите ѝ дробове и уврежда гръбначния ѝ стълб.

Тя е била в интензивното отделение в продължение на два месеца до вчера, когато умира от усложнения от нараняванията и диабета, казва Литвиненко. "Лекарите я оперираха няколко пъти, но организмът ѝ не можа да издържи", каза той, говорейки пред BBC само няколко часа след смъртта ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Имаш право... не съм го разглеждал под тая страна.
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русофилчо <<< Олицетворение на русофилите.
17
10
 
6
 
! Отговори
Русофилчо преди 1 година
Новината за използването на такива бомби о т братушките направо ми оправи деня още от сутринта.Бравос!
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това заглавие е с въпрос. Значи просто си измисляте. Нас ли питате да ви кажем? А може би използват и бостански плашила, за да плашат цивилните?
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бомбардировач <<< Олицетворение на русофилите.
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 "Може би ще обясни какъв смисъл има да се хвърлят точно такива бомби ако не е върху нападателната позиция?" Ами, той генерал Шаманов открито си го каза, бе другарю: изтриване на украинците и всичко украинско. Буквално думите му бяха, "накрая там ще бъдем само ние". Това е "смисъла". Смисъла го разбираш, когато приемеш, че в момента в Русия управлява нацистки режим, който си е поставил за цел да изтрие украинската нация.
13
16
 
5
 
! Отговори
Бомбардировач преди 1 година
Ми ноо ясно че ша ги използват, за ко са са трепали да ги разработват и да ги праят? М? Нека ги съдят после в Хага, Мага и да им пратят някоя и друга санкцийка бухаха
12
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господинът автор на статията явно не е стъпвал в казарма. Или никога не е играл на някоя стратегическа игра? Може би ще обясни какъв смисъл има да се хвърлят точно такива бомби ако не е върху нападателната позиция? В урбанизирана територия е пилеене на ресурс. Другата новина каква ще е? Че с уранови пръчки се замерят? Както обикновено няма видео, няма очевидци. Нищо няма. Една жена на пазара ми каза, че било така, нали?
11
11
 
11
 
! Отговори
хаххаха преди 1 година
Абе тролченце, за едните копейки сън не спиш да пишеш глупости бе!
10
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа,това не може да е вярно!Хер Путин е миротворец,даже се е самопредложил за една награда Гинес за това че,помага в Украйна да има повече убити от него и да се увеличат в милиони бежанците от Украйна.
9
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още едно от безкрайния низ от военни престъпления и престъпления на геноцид на руските нацисти.
8
9
 
32
 
! Отговори
А преди 1 година
А Амнести интернешънъл няма ли да изнесе информация за престъпленията на украинските "герои" от Азов. Така като изнесе доклади за престъпленията на "героите" от Айдар. От страна на ДНР и ЛНР твърдят същото за украинската страна, че използват касетъчни бомби. Дайте ни цялата информация, не само украинската пропаганда.
7
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пропаганда ... стига с тези преписвания от сороски медии.! Много от пораженията са направени умишлено от хохлете. Защо когато попиташ някой хохл за положението веднага сменя темата.А хАмериканците търсят едни пари дадени на Украйна и откшли по сметката на клоуна
6
9
 
22
 
! Отговори
русофил преди 1 година
Не е вярно.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трифонов харесва това
4
27
 
12
 
! Отговори
Да преди 1 година
Слава на Украйна.....тя пази Европа от новия Хитлер....
3
14
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
много рано почвате с лъжите бе
2
16
 
14
 
! Отговори
Армеец само ЦСКА преди 1 година
Само да не изпозлзва удари под кръста и срещу България че сме в НАТО и ще стане мазало таа държава Рашия ше изчезне за минути
1
12
 
24
 
! Отговори
А укрите пък бело преди 1 година
Украинските военни, включително командирите, масово употребяват марихуана и амфетамини, каза пред репортери Василий Ковалчук, боец &#8203;&#8203;от 92-ра бригада на украинските сили за сигурност.Новини на РИАКовалчук &#8203;&#8203;уточни, че се е снабдил с дрога чрез местни таксиметрови шофьори, които са били "защитени" от служители на МВР.Новини на РИАИмаше случай, когато разбрах, че някои военнослужещи, другари са започнали да сменят гранати от цивилен за марихуана... Чаша трева и 15-20 грама амфетамин на граната..., каза Ковалчук.Новини на РИА