Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро

Това било доказателство за имперските амбиции на президента на Русия
Обновена: 11 юни 2022 13:15 | 11 юни 2022 09:40, Екип на Investor.bg
291
Путин се сравни с Петър І, прибалтийските републики реагират остро
Снимка: БГНЕС

Прибалтийските републики реагираха остро на коментари на руския президент Владимир Путин по повод 350-та годишнина от основаването на Санкт Петербург, пише Bloomberg. Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по преме на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър І е основал своята столица.

Още по темата

"Той не е взел нищо, а си го е върнал... Изглежда това трябва да правим и ние - да върнем и да подсилим", коментира Владимир Путин, а анализатори бързо направиха аналог с водената днес от Русия война в Украйна.

Естонският премиер Кая Калас реагира веднага с думите, че този коментар е доказателство за имперските амбиции на Владимир Путин. По-рано тя призоваваше своите колеги начело на европейските държави да спрат да се обаждат на руския президент и да му покажат, че наистина се намира в изолация.

Преди ден и полският президент Анджей Дуда коменитра пред Bild, че лидерите на Франция и Германия трябва да спрат да разговарят с Владимир Путин, посочвайки че никой не е искал да общува с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, нито е правил опити да защити имиджа му.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс пък допълни във Twitter, че Москва си иска "Руската империя обратно". "Толкова за спестяването и избягването на унижения. Ето защо трябва да помогнем на Украйна", допълни той, визирайки коментари на френския президент Еманюел Макрон.

Френският държавен глава, заедно с други световни лидери, от седмици намекват, че на Украйна ще се наложи да направи отстъпки, за да бъде запазен имиджът на руския лидер. Идеята им е да бъде избегнат разпад на Русия или идването на власт на нов лидер, чиито виждания са още по-неприемливи за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски също коментира остро тези изявления. "За да бъдете лидер, първо трябва да се държите като такъв", каза той в интервю за Financial Times по-рано през седмицата.

Междувременно Зеленски и Макрон могат да имат възможност лично да изяснят казуса -  Le Figaro съобщи, че има вероятност френският президент да посети Киев през следващата седмица. Според френското издание основната цел на тази визита ще бъде предаването на нов пакт с военна помощ за Украйна, който вероятно ще съдържа и самоходни гаубици Caesar.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: ПутинПетър Първи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Не е Петър Първи, а Адолф Втори.
228
6
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
от цялата статия Зеленски е най-големия клоун! такоова щатско протеже че мисля че ги клонират. Нашия такъв госин Петков до сега не показва големи признаци на родолюбие!
227
0
 
5
 
! Отговори
Голем смех преди 1 година
Представете си ги един до друг: Петър - 2,03 и жужака - 1,65(с токчетата); Петър - зорлем вкарва цивилизацията в московията, а жужака - зорлем я гони. И други разни подобни. Абе голем смех.
226
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
джуджето скопец иска да е сред великите ...
225
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нищо варяго-монголите нарекли се за по- благозвучно руси могат да прекръстят града на Путинград,нали преди беше Ленинград.
224
14
 
8
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Браво Вова!
223
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя има доста превъплащения Петър 1, хирувим, скоро ще се првъплати май и отче наш. на тоя трябва да му дават успокоителни.
222
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никакви отстъпки пред сатрапина путин
221
0
 
14
 
! Отговори
Проверка преди 1 година
Само проверявам дали е на смяна мoдepaтopчeтo, дето бачка събота и неделя за стотинки, пише фантасмагории и се изявява с различни никове. Трие коментари и се обижда като му пишеш, че тая работа може да я върши и някой дресиран пpимaт. Даже цензурира думата, означаваща това, което работи- "мо де рат ор". То бива комплексарщина, бива неосъществени мечти, бива неудовлетвореност от живота, но след тая изветряла кака няма накъде повече.
220
2
 
8
 
! Отговори
Toни преди 1 година
Радвайте се че не се е сравнил с Йода,че тогава-лошо.500 години са бая време.
219
20
 
11
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
До ПОЖЕЛАНИЕ:Пожелавам на Путин да върне Русия в старите граници скоро.В никакъв случай да не забравя и Аляска.Вън краварите и техните прислужници от страната ни.Вън.Днес е денят на Русия.Слава на нашата освободителка.
218
8
 
19
 
! Отговори
none преди 1 година
Гл-ак толкова много хора загинаха заради него. Сигурен съм, че в ада има специално място за него.
217
8
 
16
 
! Отговори
ПОЖЕЛАНИЕ преди 1 година
Руският държавен глава защити превземането на части от Швеция, Естония и Латвия по време на 21-годишната Велика северна война през 18 век. На тази земя цар Петър е основал своята столица. . . Нека сега трите държави се обединят и си върнат заграбеното !
216
5
 
2
 
! Отговори
Петр l преди 1 година
Очаквайте скоро - санта путанабург ин дъ хаус.!.
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този дух Байдън подгони Тръмп в Капитолия и всички републиканци и каза : - " Вие сте индианци ,пречите ми да се разполагам из целите щати както намеря за добре " Трябва да ви избия цивилизационно с компромати...от къде идвали компроматите от демократична америа (без индианците).
214
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се как не се е сравнил с Бриджит Нилсен. Не за друго, ами защото и той е жена с име на женски полов орган и е висок 190 см, точно като нея :)))))))))))))))
213
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Путин! Истински държавник!
212
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкт Петербург е кръстен на свети Петър ( библейски персонаж) , а не на Петър Велики както се интерпретира.
211
7
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
На тоя най ша му оди да се преваплати като Чингиз Хан.
210
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До монголоидния нацист Нали не се ръкува с демони ? По добре е от Изкукуригалият демократ .