САЩ знае по-малко за плановете на Украйна, отколкото за тези на Русия

Украйна има основателни причини да не разкрива публично данни за войските си
11 юни 2022 17:45, Нели Христова
195
САЩ знае по-малко за плановете на Украйна, отколкото за тези на Русия
Снимка: БГНЕС

САЩ знаят по-малко за ситуацията и плановете на украинските сили, отколкото за руските войски, пише в. "Ню Йорк Таймс", като се позовава на бивши и настоящи служители на американското разузнаване и правителствени източници.

Украинските власти не разпространяват информация за действията на въоръжените си сили в открити източници по тактически и стратегически причини. Те не публикуват и данни за загубите си. САЩ не получават подробна информация от украинската страна и по други канали, твърдят събеседниците на изданието.

Според американски правителствени източници украинските официални лица са споделили само част от плановете и оперативната информация, като са признали, че не са казали всичко на американците.

Американските разузнавателни служби събират информация за всички страни по света, включително и за Украйна. Украйна обаче се възприема като съюзник и през последните години на нея се обръща по-малко внимание, отколкото на Русия, която е приоритет на разузнаването на САЩ от 75 години, пише "Ню Йорк Таймс". В резултат на това, отбелязват събеседниците на изданието, разузнавателната общност знае повече за действията, плановете и загубите на Русия в тази война, отколкото за това, което се случва от украинска страна.

"Колко много знаем за това как стоят нещата в Украйна? Можете ли да намерите човек, който да ви каже със сигурност колко войници е загубила Украйна, колко единици техника е загубила Украйна?", заяви пред изданието Бет Санър, бивш високопоставен служител на разузнаването.

Украйна и Русия редовно публикуват данни за жертвите на противника, които е невъзможно да бъдат проверени, но не оповестяват редовно собствените си загуби. В интервю за американското издание Newsmax на 1 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че всеки ден в Донбас загиват 60-100 украински войници, а 500 са ранени. Руското министерство на отбраната за последно публикува данни за жертвите си на 25 март, когато съобщи за 1351 загинали и 3825 ранени. От края на май открити източници съобщават за повече от 3000 руски военнослужещи са загинали в Украйна.

Американските разузнавателни служби смятат, че руските и украинските жертви са приблизително равни, но разузнавателното управление на Пентагона е много по-уверено в оценката си за руските жертви, отколкото за украинските.

Американската разузнавателна служба на свой ред предоставя на украинската страна информация за движението на руските войски в почти реално време. Тези данни се използват от украинските въоръжени сили за планиране на операции, нанасяне на удари и изграждане на защитни съоръжения. През май "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американското разузнаване предоставя на Украйна данни за движението на командните пунктове на руската армия. Освен това американските медии писаха, че САЩ са предоставили на Украйна данните, които са позволили на украинските войски да нанесат удар по ракетния крайцер "Москва" в началото на април.

Информацията за случващото се от украинска страна е особено важна в ситуация, в която САЩ предоставят на Киев военна помощ в размер на милиарди долари. Ръководителят на Националното разузнаване Аврил Хейнс, която говори на изслушване в Сената на САЩ през май, заяви, че е "много трудно да се каже" колко допълнителна помощ може да приеме Украйна. "Всъщност ние вероятно разбираме по-добре какво се случва от руска страна, отколкото от украинска", каза тя.

Украйна очаква западните държави да й доставят по-мощни оръжейни системи, които да използва в битката в Донбас. Засега в Донбас, пише британският в. "Индипендънт", позовавайки се на доклад на разузнаването, руските войски превъзхождат украинските с 20 пъти в броя на оръдията и 40 пъти в броя на снарядите. В доклада се твърди, че украинските войски понасят тежки загуби, което се отразява негативно на техния морал, и че са известни случаи на дезертьорство.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че Украйна има основателни причини да не разкрива публично данни за състоянието на своите войски и ситуацията в зоната на бойните действия. Украинските власти искат да няма никакво съмнение както в страната, така и извън нея относно способността на украинските войски да победят в тази война.

"Не съм сигурен, че е в интерес на американската или украинската общественост украинците да бъдат откровени за загубите си, ако в крайна сметка това ще засили позициите на Русия на бойното поле", казва пред изданието Стивън Бидъл, професор по международни отношения в Колумбийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ха-ха-ха -"планове на Украйна" , тя няма планове ,само иска оръжие и пари !
133
1
 
15
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Че Русия знае прекрасно плановете на Украйна е разбираемо. Русия си има широка агентура в Украйна на всички нива. Затова я и нападна. Но да ни развиват небивалици че САЩ/на тия дето назначиха Байдън/ "не знаели" какви са плановете на Украйна, е смешно. След като точно САЩ/на тези които тропосаха Байдън в БД/ правят и финансират плановете на Зеленска Украйна.
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен168 А а а ! Гугъл ??? Е , е, е ,е, е....Извор ненапит ,чист и бистър ...
131
1
 
9
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер Да ти пи//кая на нормалните държави ! Извратеняци ,гей изтещялки ,*** ,наркомани ,со$$д.омити ,паталогични лъжи и други евроатлантически ценности. Две години ,бой,палки ,полиция ,коне ,кучета и кръв ,заливат ,,нормалните държави ,, Наври си ги в г...а тия ,,нормални държави ,,!
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ води за носа Украйна. Украйна е маша на САЩ, разбирай НАТО, а се представляват, че ни лук яли, ни лук мирисали. Лицемерна лъжа. НАТО мрази Русия, не от вчера. Интересното е, че НАТО(САЩ) не се интересува особено от победата на Украйна, а от продажбата на оръжие за Украйна и поддържане на огъня. Ако НАТО (САЩ) наистина искаха Украйна да победи, отдавна да й беше предоставила нужното оръжие. Както винаги става въпрос за пари за НАТО, а за Украйна е въпрос на оцеляване.
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие просто сте родоотстъпници.
128
8
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 176 --- Един от "засмуканите" пише. Казано и доказано от практиката е, че пчела от мед НЕ бяга. Никой никого не е "засмуквал", а ние просто се изсмукахме от България, за да живеем в нормални държави, в които колкото повече работиш, толкова повече ти плащат, да отгледаме нашите деца в нормална обстановка, а не да ги упомрачим чрез нео образователната система на БГ. Виждаш ли колко е просто, защото "аз съм *** и Вие сте прости и затова се разбираме".
127
2
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 1 година
Имат територия, която и на Молдова ( не става въпрос за преднестровие, което е в Молдова и също е с руско население)
126
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
171.... И Хепън Мирън е рускиня Елена Миронова. И стотици хиляди хора са отишли на Запад не знам защо. Запада са крадци на хора и на души. За 30 години изсмукаха 3 млн. българи. Либералната демокрация е така. Сори.
125
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли САЩ не могат ефективно да помогнат на 404? Защото знаят всичко? Това е хубаво! Хубаво е да значеш, че ако протегнеш крайник ще останеш без него! Добре е това САЩ да го обяснят балтииските пудели и полските овце!
124
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ден двете страни ще се консолидират срещу САЩ и Великобритания и ЕС които ги хвърлиха в тая братоубийствена война. Може дори скоро да е това. Кръвожадния Запад трябва да си плати за сторените злини.
123
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един ден двете страни ще се консолидират срещу САЩ и Великобритания и ЕС които ги хвърлиха в тая братоубийствена война. Може дори скоро да е това. Кръвожадния Запад трябва да си плати за сторените 26155злини.
122
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали Мария Склодовска е знаела, че някога ще пишят за нея , че е полякиня, след като тя е рускиня и не е чувала за такова нещо като държава "Полша" , която тогава е била част от Русия и с руски градове, църкви,университети, сега гледам, че фашлшифицирали и нейната история и написали, че е "полякиня" , а дали самата тя знае? Я изкарайте дипломата и, защото тя е от руски университет от родната и Русия , когато все още Полша не е била създадена на мястото на тези руски територии!
121
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията показва че Украйна е една хитра и прикрита страна която не може да бъде член на евроатлантическите структури. Съжалявам да го кажа но тя си заслужи войната. Един ден ще се обърне срещу САЩ така както предаде Русия на която дължи всичко. Ще обърне американските оръжия срещу американците. Хак им е.
120
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логично Украйна да няма планове, те изпълняват чужди планове. Сигурно самите украинци знаят повече за руските планове от колкото за собствените си.
119
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен .Ааааа, гугъл също лъже , но най-големия и дърт лъжец е Уикипедията, също разни фантазьори, сектанти и платени !
118
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Всдичко това ,което си написал е гола фалшификация, сега погледнах, че даже дипломи от 18 век са фалшифицирали и ги представят като "факти", фалшифицират дори текстове от библията , фалшифицират всичко, даже учените и кога са създадени държавите, а Полша не е съществувала изобщо преди Октомврийската революция,а тогава е била част от Русия и самата Русия!
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, съдават фалшификати, убиват историята и историческите факти, съдавайки нови фалшификати и измислици на тяхно място и крадейки чужда история , фалшифицират всичко и България трябва много да внимава с боравенето на информация, предметите, писмените паметници и т.н. и да се изследва дали не е фалшификат, защото фалшифицират всичко, всичко, но в наш ущърб, в ущърб на нашите държави и за сметка на техните!
116
0
 
4
 
! Отговори
до 162 преди 1 година
Бая ти е размътен мозъка.
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Физика който разбира от история само ще кажа - Поне ползвай гугъл преди да се излагаш. Полша е населена със славяни от 10 век. През 966г славянските племена се покръстват. През 1025 кралство Полша официално е признато. Все едно да кажеш че България е държава едва от освобождението от османско робство.