За първи път след Студената война: Глобалният ядрен арсенал нараства

Китай съществено разширява своя набор от ядрени оръжия
14 юни 2022 21:16, Анисия Иванова
32
За първи път след Студената война: Глобалният ядрен арсенал нараства
Снимка: Bloomberg

Световните ядрени въоръжени нации са готови да увеличат арсеналите си през следващото десетилетие, въпреки че броят на тези оръжия намаля миналата година, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира или SIPRI.

Всички ядрено-въоръжени държави увеличават или подобряват своите арсенали и повечето изострят ядрената реторика и ролята на ядрените оръжия във военните им стратегии“, каза в изявление в понеделник Уилфред Уан, директор на Програмата за оръжия за масово унищожение на SIPRI, цитиран от Bloomberg.

Това развитие може да обърне продължилата десетилетия тенденция на намаляване на ядрените запаси. До началото на 2022 г. глобалната инвентаризация на бойни глави е намаляла до 12 705 от над 34 000 в началото на този век, според SIPRI. Въпреки че броят на използваемите ядрени оръжия се стабилизира, общите запаси продължиха да се свиват миналата година, тъй като Русия и САЩ демонтираха отдавна пенсионирани бойни глави.

Приблизително 3732 бойни глави са били разположени на ракети и самолети, а около 2000 - почти всички принадлежащи на Русия или Съединените щати - са били държани в състояние на висока готовност.

Рискът от ядрен конфликт получи ново внимание след инвазията на Русия в Украйна през февруари, като представители на западното разузнаване предупредиха, че Кремъл може да използва тактически или други ограничени ядрени оръжия, ако войната в Украйна не се развие по план.

Руският външен министър Сергей Лавров каза през април, че страната му е решена да избегне ядрена война, докато директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс повтори миналия месец, че няма доказателства Русия да планира да разположи или потенциално използва тактически ядрени оръжия.
Двустранните преговори за стратегическа стабилност между Русия и САЩ са в застой заради войната в Украйна и никоя от другите въоръжени с ядрено оръжие държави не води преговори за контрол на въоръженията, каза SIPRI.

Русия има най-големия ядрен арсенал в света с общо 5977 бойни глави, с около 550 повече от Съединените щати.

Броят на бойните глави в използваемите военни запаси на Русия и САЩ – които заедно притежават над 90% от всички ядрени оръжия – остана относително стабилен миналата година. Китай, с третия по големина арсенал, е в средата на "съществено разширяване" на своя арсенал от ядрени оръжия, включително изграждането на над 300 нови ракетни силоза, се казва в доклада.

Въоръжените с ядрено оръжие постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – които също включват Франция и Обединеното кралство – съвместно заявиха през януари, че „ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“, като същевременно потвърдиха, че остават ангажирани с неразпространението, споразумения за разоръжаване и контрол на въоръженията.

„Въпреки че имаше някои значителни постижения както в контрола на ядрените оръжия, така и в ядреното разоръжаване през последната година, рискът от използване на ядрени оръжия изглежда по-висок сега, отколкото когато и да било след разгара на Студената война“, каза директорът на SIPRI Дан Смит, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Крайно време преди 1 година
безмозъчното "човечество" да се самозатрие , то освен алчност, простотия и пороци друго няма
19
3
 
2
 
! Отговори
до Велмезов преди 1 година
Отивай си при бандюгите.
18
0
 
4
 
! Отговори
Диамант Дейвид преди 1 година
Не бе, китайците ще ви питат колко нюкове да си направят и ще чакат разрешение . Всеки си плете кошницата и не пита никой. Единствено тъпоглавите се озъртат и чакат разрешение от господаря си, който и да е той.
17
4
 
6
 
! Отговори
Боряна преди 1 година
Русия и САЩ имали по 2000-3000 ядрени бойни глави. Чета оня ден, че вероятно Ким Чен имал една и видиш ли, САЩ се били сковали от страх. Колко *** народ....
16
1
 
10
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Русия реално има към 10к ядрени глави, САЩ към 8к. Тия официалните данни са за пред медиите.
15
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ядрените технологии Русия са номер едно с десетилетия пред останалите. В близко бъдеще Китай ще създаде втория по големина ядрен арсенал след руския. За да произвеждаш високообогатен Уран ти трябват центрофуги и цели електроцентрали които да ги задвижват. От тази година САЩ постепенно ще започне да затваря атомните централи поради липса на гориво и е възможно да минат на режим на тока. С такъв режим не можеш да си позволиш да захранваш стотици хиляди центрофуги. Те дори не могат да ги правят.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
17 не са. Годишно стрелят по няколко, примерно от полигонс в Плесецк. И уцелват.Обаче натовските определено са плачевно състояние. Тридента предпоследният път не можа да се изстреля. А уж го правиха тогава да сплашват, голям срам браха ингилизите и янките и го покриха набързо. Че и ти си някъде там.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ако изобщо имаше някакво понятие от наука, техника, технология, химия и физика щеше да знаеш че Русия е държавата която може да произвежда най-много ядрено оръжие защото има мощностите за обогатяване на Уран. САЩ нямат от много години такива мощности и дори тогава когато ги имаха бяха много по лоши и енергоемки от руските. В момента САЩ не са в състояние да си произвеждат дори горивото за атомните централи и го внасят от Русия , а какво остава за високообогатен уран за ядр. оръжие
12
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко от тези 6 000 дето ги имат руснаците не са ръждясали или да вземат да падат на тяхна територия .
11
0
 
14
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Тия съсипаха години на ръзоръжаване. През 90те света имаше надежда, че тая лудост с въоражаването ще спре. Вече няма политици, сега на власт навсякъде са хора без мислене и без визия за бъдещето.
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пА нашиО цар дойде за 800дни да нареже ракетите СС23, да даде за скрап над 150 Микоян-Гуревич оти не отговаряли на натовските стандарти!!! Ми те и полските МиГ не отговарят ама не си го нарязаха, ами си ги ремонтират и летят, царо потопи и последната ни подводница, спря казармата о унищожи армията. Баце купи чертежи за 2.3млрд$. Обаче имаме жива сила- докато златотърсачките ни разсейват чуждите армии с гюбеците на славуца, ще пуснем сръчните ромеи да си берат желязо от танковете на врагО.
9
5
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
според теб от другата страна с 5 пъти по голям бюджет и млади и умни хора, които емигрират от цял свят нямат такива неща?;)
8
4
 
12
 
! Отговори
Лепкай ракетите преди 1 година
Натискайте копчето, че дължа 3 млн на банките и ме тормозят постоянно...
7
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Ванга го каза още през 1984 г. в едно интервю за БТ единствената телевизия по онова време. Жената каза. Европа ке изчезне българите да се държат с Русия. Като гледам българите не се държат с Русия те вече се имат за евро гейци. Това означава само едно. Ке изчезнат.
6
5
 
0
 
! Отговори
чичко милиционер преди 1 година
До Предложение няма как да стане, нали не искаш да прецакаме велика сръбия, балканската федерация на султана срещу нато
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големите вoгнa ги снесе най-напред Хамерика на Обама, Хилъри и Со рос! По-късно чак и другите взеха да пускат кафяво на г a щ и тe...
4
7
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен3 по всичко личи, че англичаните все още си играят най добре картите в европа
3
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен2 ше дойде време и ти ше питаш що никой не е солидарен. но тогава за тебе вече ше има само секас и сръбска музика. инж. балкански квото си направи, цело село не може да му направи
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция и Германия,изобщомЕС ще е слуга на Русия в 21 век.Не случайно Англия си обра крушите от ЕС.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарастват и доставките на газ от Русия за Франция, въпреки споразумението на ЕС за намялене зависимоста от Руската газ коментира британското издание Daily Express. А ние продължаваме да сме солидарни и да ни го набиват яко.