Кои са фактите и лъжите в интервюто на Серегей Лавров?

Външният министър на Русия говори пред BBC
17 юни 2022 21:00, Нели Христова
168
Кои са фактите и лъжите в интервюто на Серегей Лавров?
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров направи няколко твърдения за войната в Украйна в интервюто си за BBC. От медията проверяват част от тях.

Още по темата

"Въвличането на Украйна в НАТО беше престъпно действие"

Украйна не е член на НАТО и въпреки че е изразила желание да се присъедини, няма времева рамка за това.

В интервюто Лавров казва, че Русия е нахлула в Украйна, за да спре Запада да "влачи" Украйна във военния съюз.

Ако Украйна стане член на НАТО, алиансът ще бъде задължен да я защитава от атаки на Русия или други противници.

НАТО не е разположило никакви бойни войски в Украйна, но сътрудничеството се е задълбочило от 2014 г.

Членовете на НАТО подкрепиха Украйна с оборудване и обучение след анексирането на Крим от Русия, в страната пристигнаха и чуждестранни военни инструктори.

През март украинският президент Владимир Зеленски каза: "Ясно е, че Украйна не е член на НАТО; ние разбираме това".

През последните години НАТО разположи повече сили в някои държави-членки в Източна Европа. Разполагането на алианса в Източна Европа след 2014 г. - четири бойни групи в балтийските държави и Полша - възлиза на 5000 войници.

Преди незаконното анексиране на Крим от Русия, нямаше съюзнически войски в източната част на алианса. По-нататъшната военна активност на НАТО в Източна Европа е в отговор на собственото натрупване на Русия близо до Украйна, което продължи много седмици, преди тя да нахлуе в края на февруари.

В един момент руските сили се оценяваха между 100 000 и 190 000 души.

"Ние не нахлухме в Украйна, ние обявихме специална военна операция"

На 24 февруари руските сили започнаха пълномащабна атака срещу съседна Украйна, насочена към обекти в цялата страна.

В началото на март Русия прие закон, според който публикуването на "фалшива информация" за това, което прави руската армия, се наказва с до 15 години затвор.

На практика това означава наказание за докладване на всичко, което оспорва разказа на Кремъл за кампанията му в Украйна.

На медиите в Русия е забранено да го наричат ​​"война" или "инвазия". Необходимата официална терминология е "специална военна операция".

"Според международното право наемниците не се признават за бойци"

Законите за войната, изложени в Женевските конвенции, предоставят "имунитет на бойци" на военнопленниците.

Наемниците (чуждестранни бойци, които не са част от редовна армия, наети да предприемат военни операции) не са обхванати от тази правна защита.

Лавров говореше за двама британци, които бяха осъдени на смърт от руски подставен съд в Източна Украйна, обвинени, че са наемници.

И двамата мъже живеят в Украйна от 2018 г. Семействата им твърдят, че са били дългогодишни членове на украинската армия и затова трябва да бъдат защитени.

Чуждите граждани, които са членове на въоръжените сили на друга държава, имат права като военнопленници, ако бъдат заловени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Една истина. Много удобно забравяте че Русия обстрелва с ракети Киев, Львов, Одеса и десетки други градове. Значи това най ме дразни в русофилите, каквото и да направят руснаците е правилно , ако друг направи същото е недопустимо.
129
4
 
3
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
IQ-то на Лавров е по-високо от сбора на Зеля и Бидона!Така че го слушайта внимателно!
128
0
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
За да се реши дилемата с фактите и лъжите е най-добре съжденията да стартират с питането "кои от изказванията на таваришч Лавров са истина"?
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ЗНАМ ЗА КАКВО ЛЪЖЕ ИЛИ НЕ ЛЪЖЕ ЛАВРОВ, НО ЗНАМ, ЧЕ РУСИЯ Е НЕОТМЕНИМ ФАКТОР В СИСТЕМАТА НА СВЕТОВНАТА СИГУРНОСТ, С КОЙТО ЛИЦЕМЕРНИТЕ ЗАПАДНЯЦИ НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАХА, НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ И НЕ СМЯТАТ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ. АКО НЕ БЕШЕ ТАКА, ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА ИМА 800 000 СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ РАЗВЪРНАТИ В И ОКОЛО УКРАЙНА И ТРИ АРМАДИ В ЧЕРНО МОРЕ, АЛА КОЛКОТО И ДА СИ НАПРЯГАМ ЗРЕНИЕТО НЕ МОГА ДА ГИ СЪЗРА. ТОВА Е БЕЗОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ НА БАШ МАЙСТОРИТЕ В НАТО, КОИТО ИЗОСТАВИХА И ПРЕДАДОХА ТАКА ЖЕЛАНИЯТ СЪЮЗНИК!!!
126
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни интересува какво искала Русия. Те утре могат нас да ни поискат. Айде Нато да удря тея РУ.шляци мизерни, че взе да ни писва.
125
8
 
7
 
! Отговори
Една истина преди 1 година
До Чугунолеяр: Едно е обстрел там, където се водят военни действия, друго - обстрел на населено място на десетки километри от фронтовата линия. Такъв обстрел не се прави за да се спечели сражение, а за да има жертви и разрушения. Това правят урронацистите с обстрела на Донецк. Схващаш ли разликата?
124
9
 
7
 
! Отговори
фактите и лъжите преди 1 година
Факт е че е имало интервю, лъжи са тълуванията му.
123
11
 
6
 
! Отговори
Дажайски номера преди 1 година
Западните новини влият САМО на слабиуте умове.
122
2
 
10
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До Една истина - Ще ги обстрелват, следователно водят война, а когато рашистите обстрелват с "Град" и помилат всичко в Украйна - сгради, хора, инвентар, то това се нарича специална операция. Ах, де гиди словоблудци, де.
121
10
 
5
 
! Отговори
Лъжите на Запада преди 1 година
"Семействата им твърдят, че са били дългогодишни членове на украинската армия и затова трябва да бъдат защитени". Интересно определение: "членове на украинската армия". Какво значи това? Не казват "военнослужещи в украинската армия" защото не са били такива.Тогава какви са били? Когато някой воюва за армия,в която той не е военнослужещ какъв е? Очевидно доброволец или наемник. А за тях Женевската конвенция не предоставя статут на военнопленници. А западната пропаганда ловко подменя едно с друго.Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2022/06/17/koi-sa-faktite-i-lyjite-v-interviuto-na-ser
120
0
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Питат го дали Путин се е съветвал с него, отговаря че РФ имала протокол и го следвала. Все едно да питаш, каво ядохте за вечеря? Ами имаме готварска книга и следваме указанията.
119
10
 
5
 
! Отговори
Една истина преди 1 година
Франция достави на Украйна артилерийски системи и снаряди с касетъчни заряди (които уж е била унищожила преди години) и с тях укронацистите обстрелват мирното население в град Донецк далеч от фронтовата линия. А западната жирналистика се прави че нищо не знае за това.
118
8
 
16
 
! Отговори
До 139 преди 1 година
Интервюто на лавров наистина е за учебниците! Но по криминалистика! То е пряк пример за това как можеш да лъжеш на всяка изречена от теб дума! То е дирек пример потвърждение, че отвориш ли си остата значи лъжеш! Та да наистина е за учебниците, но по криминалистика!!!
117
8
 
15
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Значи висичко което каже москва е или чиста лъжа или трябва да се провери поне 10 пъти за даа се разбере истината! Казвам това защото съм живял в онези времена когато на всички избори се твърдеше, че са гласували 99% от БГ гражданите и от тези 99% гласували 99% са гласували за БКП! Помня и чернобил месеци лъжеха, че нищо не е станало и тука в БГ година след това казаха, че нещо някъде е гръмнало! Та такива ми ти работи от близката ни история!!!
116
6
 
6
 
! Отговори
фактите и лъжите преди 1 година
заради прелалено изфабрикуване на факти-лъжи USA-today е отзовала 20-статии. СЕГА какво ще преписва днес.бг - само от дойче зеле?
115
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1--- И двамата мъже живеят в Украйна от 2018 г. 2--- Семействата им твърдят, че са били дългогодишни членове на украинската армия и затова трябва да бъдат защитени. ---------- 1--- Да живеят в украйна за да могат да воюват, не се очаква да живят в Лондон и всяка сутрин да летят до Киев и от там на позиции.... 2--- тия двамцата няма как да са част от нормалната украинска армия... Те само могат да подпишат контракт за наемник и до там. В противен случей трябва да покажат поне повиквателна
114
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 139 "Интервюто на Лавров е за учебниците в университетите" В университета не се преподава нацизъм.
113
4
 
9
 
! Отговори
истина преди 1 година
номера с у4астие на наемници в армията е за заблуда на наивници наемниците от 4ужди държави не подлежат на защита според женевските конвенции всеки наемник може да каже 4е е 4аст от армията на дадена страна!
112
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интервюто на Лавров е за учебниците в университетите,точно и ясно казано.Това,че на джендърите не им пасва си е техен проблем.Лавров ясно им каза (не ме интересува какво мислите вие,английските пленници са дошли да убиват в Украйна,заслужават си смъртните присъди).Западът и сащ се вземат за целият свят",но Светът се събуди и нещата се променят много.
111
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров май само лъже - къде са фактите ?