62,8% от българите: РСМ не е направила достатъчно за падане на ветото

Галъп: 58,8% у нас не одобряват действията на Русия в Украйна
22 юни 2022 13:37, Анисия Иванова
112
62,8% от българите: РСМ не е направила достатъчно за падане на ветото
Снимка: Галъп интернешънъл

Новото френско предложение за Северна Македонияе е на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската "спирачка“. По другата голяма външнополитическа тема - войната в Украйна, остава декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна.   

Това са обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, извършена със собствени средства. Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети.

Още по темата

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии смята, че РСМ не е направила достатъчно. При по-малките електорати, разбира се, натрупването не е достатъчно за финални изводи и данните имат по-скоро ориентировъчна функция, но подобни данни се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува - 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

-----------------------------------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е направено със собствените средства на „Галъп интернешънъл", проведено между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
4
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Някой да ми покаже прабългарска монета,украшение,съд или друг артефакт прабългарски?Каквато нашата история,такава и макешката!Измислени истории!))
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато бай бълггарак е неграмотен да си върже обувките а вие го питате за политически и финансови теми за мнение започвам да се чудя кой е по-проЦтия, питащия или питания?!?!
45
1
 
7
 
! Отговори
Киро от Свобода преди 1 година
Бойко Борисов и Кирил Петков са по-големи национални предатели дори от омразния Георги Димитров, отговорен за отцепването и обособяването на изкуствен, македонски етнос в Пиринско. Дори Гошо Тарабата е защитавал македонските българи пред Сталин повече, отколкото Борисов е Петков пред господарите си от върхушката на Глобо-Х0мо.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гриши 68.2% от населението с удоволствие би ти показало лично колко е "мал0умно"! Само ела да ни го кажеш в очите б0т платен!
43
1
 
6
 
! Отговори
И аз като Бено преди 1 година
Никой за нищо не ме е питал през тези повече от 30 години на "рИформи". И не само мен - семейството и приятелите ми също. Явно сме неподходящи за изказване на мнения. Как да не се чудиш по какви критерии си подбират "представителната извадка" и колко хиляди пъти досега всички нашенски социолЪзи са изпълнявали пропагандни поръчки.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце, зад Киро и Кокоро бута оръжейната индустрия, така че ша карат варат и ще вкарат РСМ в ЕС това ви го гарантирам. После бай Путин какво ще каже като още една държава влиза в НАТО е друг въпрос. Ама според мене е доста глупав ход да се пуснеш от Русия и да се хванеш за Щатите щото Русия копае в БГ от 150 години, а за щатите БГ е ***, който единствено може да бъде изоран откъм полезни изкопаеми гори и квото може.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23% русофили-предатели има в България. Предполагам, че в Украйна са наполовина.
40
16
 
5
 
! Отговори
Гриши преди 1 година
68.2 % от населението на България е малоумно, мисля че чужденците са наясно с това
39
0
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Опасявам се да не се повтори опитът с гаранциите на Франция и Германия по отношение на Минските споразумения
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ трябва да изпълнят първо българосеверомакедонскяи договор от Скопие в 2017 г. и тогава следва френския. Френския не отменя скопския и съшо трябва да се изпълни. Във френския няма срокове и санкции за испълнение на скопския и това е провал. В противен случай няма смисъл от фремнския като те не искат да правят и скопския. Френския добава и бг малцинство което е провал за бг като се признава че бг е окупатор на Македония.
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с френското предложение трябва да се съгласим, докато северомакетата изпълнят условията ще минат 10 години, тогава няма пак ние да сме им виновни, че ги спираме, тогава Европа ще следи за изпълнението на договореностите и ще им държи сметка, тогава измислените северомакета ще вият на умряло срещу Европа, не срещу нас
36
0
 
9
 
! Отговори
Отговор до 10 преди 1 година
До Анонимен: Македонците искат ти да им коленичиш и да просиш извинение. Тук русофилите никой нито ги споменава, нито имат нещо общо. *** си прегледай глвата и бегом към Македония за коленичене и прошка.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 милиарда___ Тези 14 милиарда както обикновено ще бъдат изразходвани за ,,иновации" ,,,зелени политики" и други подобни.Те няма да подобрят качеството на живот на българския гражданин.Не заблуждавайте,това не са пари за социални политики .
34
1
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Стига ни лъгахте! ЕС нищо не може да гарантира! Хайде публикувайте го това френско предложение да го видят хората! Никаква вяра на западняците не бива да имаме: Лъжовни, лицемерни, подмолни и зли са! същите т.нар.велики сили франция и англия, които унищожиха санстефанска България и се погавриха с националния ни идеал и с хилядите жертви, дадени за обединението на родината ни, сега ни залагат капан за рсм! Стига натиск! Който наш политик се огъне сега е национален предател!!! Нито крачка назад!
33
3
 
7
 
! Отговори
Оставка на ПП /БСП преди 1 година
Киро и Лорер откраднаха историята на България
32
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
68.2% от българите смятат, че щом ние едвам долазихме до членство в ЕС вече сме велики и никой друг няма право на членство защото използва езика на омразата, който език ние никога и по никакъв начин не използваме.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, сега ги информирайте тези 40% дето не знаят, че в Македония ни мислят за фашисти, крадат ни историята и всички други проблеми. И да видим какво ще кажат тогава. Иначе тези 7%, които са за те са ясни евроатлантици, които и майка си ще продадат, да се харесат на западняците.
30
5
 
2
 
! Отговори
i'm преди 1 година
Един от проблемите на България се съдържа в ето тези 29,8%! Тук винаги един значителелн процент от българските граждани, не знаят защо изобщо живеят и за какво!
29
8
 
3
 
! Отговори
Историк преди 1 година
А нашенските историчари кога ще пренапишат българската история и да напишат истинската за коренното население по тези земи ТРАКИТЕ а не да пишат измислици за някакви си прабългари дошли незнайно откъде..от Китай ли..от Монголия ли..от Афганистан ли..от Чечения ли..от Иран ли!))))Никой не може да ти каже и няма нито един артефакт по тези земи от тях ,докато с тракийски,елинистични,римски..е претъпкана земята ни!))
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са направили достатъчно, разбира се, няма и да направят, но ветото трябва да се свали. Прекалено много негативи носи на страната ни.