Германия обмисля национализация на участък от "Северен поток 2"

Правителството иска да отдели германската част на газопровода
24 юни 2022 22:30, Петя Славова
63
Германия обмисля национализация на участък от "Северен поток 2"
Снимка: БГНЕС

Германското федерално министерство на икономиката и опазването на климата обмисля планове за национализация на германския участък от газопровода "Северен поток 2" и свързването му с терминал за получаване на втечнен природен газ. Това съобщи Дер Шпигел, позовавайки се на свои източници.

Още по темата

Според него германското правителство иска да отдели германската част на газопровода от останалата и да я свърже с терминала за втечнен природен газ. "Северен поток 2" вече е свързан с разпределителната мрежа и участъкът може да транспортира газ директно до Южна Германия. Експертите обаче се опасяват, че повдигането и разделянето на тръбите ще създаде проблеми за околната среда. Освен това подобна работа ще изисква допълнителни одобрения.

Съществува и несигурност по отношение на правата на собственост. Nord Stream 2 AG е на ръба на фалита и е назначен временен управител, предава БГНЕС.

Но германските власти се страхуват най-много от контрамерки от страна на Русия, по-специално от ответна национализация на собствеността на германски компании в Русия. Министерството на икономиката все още не е коментирало плановете, но посочва, че въпросът за използването на съществуващата инфраструктура за връзка с терминала за втечнен природен газ е важен фактор.

По време на изложението SPIEF-2022 главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Северен порок 2" е готов да доставя газ за Германия по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ГазпромСеверен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 Такива като теб, които го избиват на "свойски" жаргон за да прикрият неграмотността си, не е лошо малко да си озаптите ентусиазъма. Ако беше прочел статията, щеше да знаеш, че "национализация" не е правилния термин. Става дума за нещо, което си е германско. Обаче кой да чете.
11
9
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Абе, нали уж санкции!? Защо спасявате фалираща руска компания ?
10
2
 
31
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
И като ги национализира, ще цъфне и ще върже, ако са празни тръбите и без газ!
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама каква е тази национализация бе чичовото, нали западняците бяхте против социализма, комунизма, фашизма и били вредни? Втората по сила икономика в НАТО се върна в 30те за по-малко от 6 месеца? Хах. Хайде, малко по-сериозно германци, докато нападахме Мала Азия и Африка не национализирахме нищо, нали? Да не влязохме в Е.С. за да ни връщате в каменната ера? ;}
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние веднага Нефтохима
7
5
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Само на далтонист може да му хрумне,че вече има некаква си турска псевдодържавица Германия. Вижте с къв цвят на кожата са у фашистка Германия,па тогава пишете. Арапи некви.
6
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна трагедия. Наблюдавахме 20г икономическото самоубийство на Германия. Първо си премести 1/3 от производството в Турция, после друга 1/3 в Китай и Индия, а за останалата в Германия 1/3 смениха източниците на енергия от Ядрена към газ. И всички обясняваха, че откъм сигурност това е ненормално, откъм икономика е съвсем ненормално, но те говореха за някакви емисии, глобални затопляния и глупости, все едно завода в Германия има повече емисии от тоя в Китай! Сега са зависими от Китай, Русия и Турц
5
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бкп "Кога преминават кьм обща национализация на активите" Когато се стигне до РЕПАРАЦИИТЕ, които руските нацисти ще трябва да плащат на Украйна, а те ще бъдат СВИРЕПИ.
4
2
 
15
 
! Отговори
Бкп преди 1 година
Кога преминават кьм обща национализация на активите
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СП2 е погребан. Ако германците могат да правят нещо с тръбите - да го правят.
2
3
 
29
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Урсула спря да се къпе, щото не я сайдисват.
1
7
 
34
 
! Отговори
химика преди 1 година
Много яко! Ще си имат една празна тЪрба под водата... и ако е достатъчно тихо, ще слушат как гние.