Русия уверява, че е много надежден енергиен доставчик за Европа

12 европейски страни вече са със спрени или намалени руски доставки
23 юни 2022 19:15, Елка Василева
45
Русия уверява, че е много надежден енергиен доставчик за Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е много надежден доставчик на енергия за Европа и "стриктно изпълнява всичките си задължения". Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
На ежедневен телефонен брифинг той допълни, че Германия е била информирана за "циклите на обслужване" на газопровода "Северен поток-1", който се очаква да бъде спрян за поддръжка в периода 11-21 юли.  

Количествата газ, транспортирани по подводния "Северен поток-1" от Русия към Германия, намаляват. Москва твърди, че технически проблем, причинен от наложените западни санкции, е принудил "Газпром" да намали доставките. Според Италия и Германия обаче това е претекст да се изпраща по-малко газ.

Берлин задейства днес втората фаза на кризисния си план в случай на проблеми с газовите доставки, обявявайки "състояние на тревога".  

Министърът на икономиката Роберт Хабек коментира, че газът сега е "оскъдна стока в Германия".
 
"Ситуацията е сериозна, а зимата ще дойде", предупреди той.
 
По думите му германската промишленост е готова да приеме модел за газови аукциони, който правителството ще пусне през лятото, за да насърчи промишлените потребители да пестят газ.
 
Той изрази надежда също така никога да не стига до въвеждане на режим на газовите доставки за промишлеността, допълвайки обаче, че не може да изключи такъв вариант.
 
Хабек добави, че правителството ще предприеме нови мерки за гарантиране на енергийната сигурност, ако след провеждането на техническите дейности по "Северен поток" Германия не получава газ.

Същевременно еврокомисарят по енергийната политика Франс Тимерманс обобщи днес, че 12 европейски страни вече са засегнати от спиране или намаляване на руските доставки.

По думите му 10 държави от 27-те членки на блока са отправили "ранни предупреждения" за сигурността на снабдяването със синьо гориво - първата и най-мека фаза от трите кризисни нива, очертани в европейските разпоредби за сигурност на енергийните доставки.
 
Страните от ЕС трябва да имат тристепенни планове за действие при нарушения в снабдяването.

Русия вече е спряла износа на газ за Полша, България, Нидерландия, Дания и Финландия заради отказа им да работят по схемата за плащания, предложена от Москва.

Отказът на България да използва новата система за плащане неизбежно ще доведе до растеж на цените за крайните потребители, заяви в интервю за ТАСС Юрий Пилипсон, директор на Четвърти европейски департамент на министерството на външните работи на Русия.

Той отхвърли твърденията, че Русия използва "газово оръжие" и подчерта, че алгоритъмът на Москва е "прозрачен и прост" и вече се използва успешно от много европейски компании.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
"стриктно изпълнява всичките си задължения" Ха-ха-ха-ха-ха-ха. Стриктно...ха-ха-ха-ха. При *** демагогията е издигната в култ, а в сравнение с полителита им, примерно Гьобелс изглежда невинен, като пеленаче. Как може да говориш за изпълнение на задължения, като отрязахте половин Европа от газови доставки, въпреки действащите договори.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно да повярваш когато крокодилът се кръсти, че няма да хапне месо повече.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 въпросът е кой наистина цоца? Какво правят американците в Сирия? Цоцат ли сирийският нефт или това се казва демокрация и е демократично владеене на чужди нефтени находища с цел собствена печалба
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има да уверява, то тя го е доказала.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да уверява и да не уверява тенденцията е декарбонизация на световната икономика.21 век енергията ще се добива от метали.Литий,неодимий,кадмий селен и тн са новите петрол и газ.Само така Земята би оцеляла.Не е нужна ракета Самрат за да бъде затрита Земята.Потреблението на петрол,газ и въглища би нагорещило повърхноста на Земята след 200-300 г0дини до 800 градуса.Нищо не би оцеляло.Колкото по-рано се спре с тези продукти толкова шансовете за нашите наследници стават по реални да оцелеят.
39
4
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Русия убеждаваше и целия свят, че изобщо не мисли да напада Украйна !
38
5
 
7
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
ЕС заслужава спиране на газ.
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никой руснак не може да се вярва.
36
2
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
....че питам Къна!
35
1
 
8
 
! Отговори
ХАХАХА преди 1 година
Да бе да
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До руските *** 32 Какъв газ мислиш , че ще купуваме ? Руски , ама я от САЩ , я от Турция , Азербайджан и т.н.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ! 30 А със САЩ как имаме взаимоотношения . Нима те не са агресор ?Нима зачитат човешките права ? Вярно , че сме със статут на слуга , ама ..
32
7
 
6
 
! Отговори
руските квичат преди 1 година
да продават.. на нас руска газ не ни трябва.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние искаме руска газ, който не иска -- да стои на студено, ако се опита да ни пречи х-м-м не знам дали ме разбираш...
30
10
 
11
 
! Отговори
! преди 1 година
Взимайте си газта и марш в Азия. Не искаме взимане даване с агресори, които не зачитат базови ценности и правила.
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските доставки наистина са надеждни, но ако си олян-залян русофоб оставаш на студено, и много правилно. Песков е прав, българските льохмани русофоби нека да плачат, ще им приложим скоро шокова терапия.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вица на деня!
27
8
 
9
 
! Отговори
Iwan преди 1 година
Хахаха, то се вижда колко са надеждни. Добре, че не са единствените доставчици в Света, и ще го разберат по трудния начин, когато още повече огладнеят. А България е толкова малък пазар на природен газ, че няма абсолючтно никакво значение от къде ще идва при тези количества. Проверете, това е достъпна информация!
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като и зимата отмине без Русия да може да дестабилизира Европа с газа, за Путин играта приключва. Никой не се плаши от държава, която е използвала най-силиния си коз.
25
8
 
8
 
! Отговори
Фашистът преди 1 година
РусоГеец - лилипут тероризира Европа и света.