Германия обмисля национализация на участък от "Северен поток 2"

Правителството иска да отдели германската част на газопровода
24 юни 2022 22:30, Петя Славова
63
Германия обмисля национализация на участък от "Северен поток 2"
Снимка: БГНЕС

Германското федерално министерство на икономиката и опазването на климата обмисля планове за национализация на германския участък от газопровода "Северен поток 2" и свързването му с терминал за получаване на втечнен природен газ. Това съобщи Дер Шпигел, позовавайки се на свои източници.

Още по темата

Според него германското правителство иска да отдели германската част на газопровода от останалата и да я свърже с терминала за втечнен природен газ. "Северен поток 2" вече е свързан с разпределителната мрежа и участъкът може да транспортира газ директно до Южна Германия. Експертите обаче се опасяват, че повдигането и разделянето на тръбите ще създаде проблеми за околната среда. Освен това подобна работа ще изисква допълнителни одобрения.

Съществува и несигурност по отношение на правата на собственост. Nord Stream 2 AG е на ръба на фалита и е назначен временен управител, предава БГНЕС.

Но германските власти се страхуват най-много от контрамерки от страна на Русия, по-специално от ответна национализация на собствеността на германски компании в Русия. Министерството на икономиката все още не е коментирало плановете, но посочва, че въпросът за използването на съществуващата инфраструктура за връзка с терминала за втечнен природен газ е важен фактор.

По време на изложението SPIEF-2022 главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Северен порок 2" е готов да доставя газ за Германия по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ГазпромСеверен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа настъпи мотиката много мощно. Във финансовия сектор съм и виждам за какво става въпрос. Всичко поскъпва и се очертават липси на основни продукти и услуги в цяла Европа. Сега предстои плавно вдигане на лихвите по кредитите. От края на лятото, когато замре туризма и се усети осезаемо липсата на суровини в Европа ще има безработица от времето на следвоенния период. България е един придатък и такива като нас първи го отнасят. Спестявайте и се запасявайте.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия ли са завършили Хауърдс
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29. Зависимостта от Русия е унижение, а зависимостта от САЩ е гордост. Правилно ли съм те разбрал?
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 АнонименБрей ! ти са пишеш по умен от немците бе ! Такива умници имало в бегето та дрънкат а аз се чудя защо българията е толкова пропаднала !
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инатът е голяма работа.
27
13
 
5
 
! Отговори
Олга преди 1 година
Хубаво я върза Меркел за Русия!Една надъхана комсомолка от Източна Германия върна страната назад с тридесет години. Такива като нея Путин ги купува на килограм.
26
1
 
16
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Нали си имат работа с "икономическо жуже"?Дебели и тлъсти,а с едно жуже не могат да се оправят?
25
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не зная какво обмисля Германия, но е крайно време да се събудят от дългия си зимен сън и да осъзнаят, че с пацифизма си и с овченравието си от последните 70 години се докараха до тотална зависимост от ***. Отдавана немските компании трябваше да са се изнесли от държавата агресор, отдавна немското оръжие трябваше да работи в Украйна, отдавна тръбата трябваше да е национализирана и пригодена за нуждите на самата Германия.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Март месец германия национализира дъщерното предприятие на Газпром (Газпром Гмбх), явно с надеждата да има газ в неговите хранилища! Е имаше - 5%! После искаше през неговите сметки да купува газ - ами не стана, трябваше да го пререгистрира. Сега иска да национализира част от СП2, няма лошо! Може пък да иска само там да потече газ, знам ли?
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
SD 30 г. Се подложихте на унизителна зависимост от Русия и сега се чудите какво да правите! И всичко това от алчност!
22
17
 
9
 
! Отговори
До g.venov преди 1 година
това в коя съветска преса го прочете? Нищо в Русия не е екологично. Никога не е било, няма и да бъде *** там е пълна и ако не ми вярваш- вокзал, поезд и в масква лол
21
3
 
32
 
! Отговори
21 век? преди 1 година
Доживяхме Европа да се държи като СССР и като бандит да граби чуждо имущество и пари...
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До g.venov "Газпром финансира изцяло газотранспортния коридор от Ямал до Балтийско море оценено на над 31 милиарда долара. Останалите участници в проекта финансират само подводната част на В проекта участват Русия, Германия, Дания, Финландия и Швеция сега бегом марш ти да четеш" Я сега прочети кои тръби мисли да си вземе Германия, щото НЕ СА тези финансирани от Газпром. Казах ти, озапти си ентусиазма. Не си на ниво.
19
5
 
14
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
Немското списание Spiegel признава, че газът, който Русия доставя на Германия е по-екологичен в сравнение с природния газ доставян от САЩ. За да се използват американски танкери в пристанищата на Северното море трябва да се разшири Елба. Терминалите в Германия се строят в опасна близост до химически завод, което потенциално може да доведе до техногенна катастрофа. Добивът на шистов газ в САЩ нанася големи вреди на природната среда. Авторите на статията в Spiegel уверяват, че метанът при всички случаи представлява опасност за екологията и към 2050 г. ЕС ще бъде принуден да се откаже от изкопаем
18
3
 
4
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Анонимен 15 Газпром финансира изцяло газотранспортния коридор от Ямал до Балтийско море оценено на над 31 милиарда долара. Останалите участници в проекта финансират само подводната част на В проекта участват Русия, Германия, Дания, Финландия и Швеция сега бегом марш ти да четеш.
17
3
 
21
 
! Отговори
Хирата сврака! преди 1 година
А хитрата сврака - и със двата крака! Ако си отрежат напълно пригодната тръба няма да имат газ изобщо! Да им видим акъла!
16
0
 
26
 
! Отговори
Камен Донев преди 1 година
"Простият човек няма как да осъзнае, че е пр ост. Трябва да му го кажеш. И тогава той се сърди, че даже налита на бой. И трябва да го набиеш. И тогава той ходи хем бит, хем пр ост!"
15
3
 
27
 
! Отговори
Най новата водка в Р преди 1 година
"Сълзите на Урсула"
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северен поток и Южен поток , са полезни и крайно изгодни за Европа, да се борят за тях до край, защо някой ще идва от на майната си и ще ни спира изгодните проекти и държавите да понасят големи загуби от спирането на проектите, от какъв зор? Това не е демократично, неморално, разходите от загубите няма как да се върнат !
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТова не е вярно, западните държави имат държавни фирми, а в някои случаи , като в щатите, доста големи фирми са подчинени на държавата и зависят от това. Не може съвсем да няма държавно, някой ***-пропагандатор ви е заблудил с лъжата, че не може да има държавно.