Слушай, Еманюел: Разсекретиха разговор между Путин и Макрон

Той се е провел дни преди началото на инвазията в Украйна
Обновена: 27 юни 2022 21:03 | 27 юни 2022 20:40, Нели Христова
82
Слушай, Еманюел: Разсекретиха разговор между Путин и Макрон
Снимка: БГНЕС

Разсекретиха разговор между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин, в който личи раздразнението на руския президент. Той се е провел дни преди старта на войната в Украйна и показва напрежението между двамата лидери, пише изданието „Фигаро“.

Разговорът ще бъде излъчен в документалния филм „Президент, Европа и война“, режисиран от журналиста Ги Лагаш и дава дипломатически контекст за последните шест месеца на Макрон в Елисейския дворец.

Разговорът представлява ожесточена размяна на реплики между двамата президенти. Макрон е твърд в решенията си, но Владимир Путин не се отказва и даже се изнервя, казвайки на френския президент „Слушай ме много внимателно“.

Публикуваме тук пълния разговор между двамата без редакторска намеса, който цитира бТВ.

Еманюел Макрон: След последния ни разговор, напрежението продължава да расте. Знаете моето желание и решителност да продължим диалога. Искам да ми кажете вие как разчитате тази ситуация и да ми кажете директно – какви са вашите намерения.

След това нека се опитаме да намерим още положителни стъпки.

Владимир Путин:
Какво мога да ви кажа? Сами виждате какво се случва. Вие и канцлер Шолц ми казахте, че Зеленски е готов за действие. Че е подготвен да въведе Минските споразумения. Той ви лъже. Не знам дали чухте изявлението му вчера, че Украйна трябва да има достъп до ядрени оръжия.

(Дипломатическия съветник Еманюел Бон: не е така, както и да е)

Също така чух как коментирате Минските споразумения на пресконференция в Киев на 8 февруари. Казвате, че те трябва да бъдат ревизирани, за да бъдат, цитирам, „приложими“.

(Съветниците на Еманюел Макрон: „Не е вярно, не е казал това“, „Ще му кажа да не навлиза в по-детайлна дискусия по темата“)

Еманюел Макрон: Владимир, като за начало, никога не съм казвал, че Минските споразумения трябва да бъдат ревизирани. Не съм казвал това нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж. Казах, че трябва да бъдат приложени, да бъдат уважавани. Това е различно от казаното от вас.

Владимир Путин: Слушай, Еманюел, не разбирам какъв ти е проблема със сепаратистите. Те поне направиха всичко необходимо, за да има конструктивен диалог с властта на Украйна.

Еманюел Макрон: С уважение към казаното от теб, Владимир, имам няколко коментара: Първо, Минските споразумения са диалог за теб и си в правото си. В този смисъл, че очакваме базата за каквато и да е дискусия да бъде входиран текст от сепаратисти.

Също така когато твоят преговарящ се опита да накара украинците да обсъждат тези текстове от сепаратистите, той не се отнася с уважение към Минските споразумения. Няма сепаратистите да правят предложения за украинските закони!

Владимир Путин: Разбира се, имаме тотално различно схващане за ситуацията. По време на последната ни среща ти припомних, и даже ти прочетох, параграфи 9, 11 и 12 от Минските споразумения.

Еманюел Макрон: Имам ги пред мен! Много хубаво са написани от правителството на Украйна. Параграф 9 предлага да се водят разговори с Донецка и Луганска области, както е заложено в договора. Именно това предлагаме и ние. Не знам твоят адвокат къде е учил право. Гледам тези текстове и се опитвам да ги прилагам! И не знам кой юрист може да ти каже, че в суверенна държава, законите могат да се предлагат от сепаратистки групи, а не от демократично избраните власти.

Владимир Путин (раздразнен): Това не е демократично избрано правителство. Те дойдоха на власт с преврат, имаше хора, които бяха изгорени живи. Това беше кървава баня и Зеленски е отговорен за това.

Слушай ме много внимателно: принципът на диалога е да вземеш предвид мнението на другата страна. Предложенията съществуват, сепаратистите, както ги наричаш, молят те да бъдат предложени на украинските власти, но не получават никакъв отговор. Къде е диалогът?

Еманюел Макрон:
Не ни пука какво предлагат сепаратистите. Това, което искаме от тях е да достигнат до консенсус с украинците и всичко трябва да бъде направено според закона. Това, което току що каза хвърля съмннеие върху разбирането ти за Минските споразумения, щом смяташ, че си имаш работа с нелегални и терористични власти.

Владимир Путин:
Слушай ме (много изнервен). Чуваш ли ме добре? Казвам ти пак, сепаратистите реагираха на предложенията на украинските власти. Те отговориха, но от украинска страна нямаше продължение.

Еманюел Макрон: Добре. Това, което ти предлагам е да организираме среща с всички заинтересовани страни, за да можем да продължим напред. Утре ще помоля това да бъде свършено. Но през последните два дни сепаратистите не искаха да участват в дискусиите. Веднага ще поискам това от Зеленски. Съгласни ли сме това? Ако сме, действаме и правим среща утре.

Владимир Путин: За да се съглася, трябва веднага да прочета тези предложения. Но от самото начало трябваше да се окаже натиск върху украинците, но никой не искаше да го направи.

Еманюел Макрон: Знаеш, че ще направя всичко възможно да ги натисна.

Владимир Путин: Знам, но жалост няма ефект.

Еманюел Макрон: Трябва да ми помогнеш малко (с игрив тон). Ситуацията е много напрегната. Наистина се обадих на Зеленски вчера с молба да се успокои. Ще му кажа пак – да успокои всички, да се успокоят в социалните мрежи, да успокоят и военните в Украйна. Но също така смятам, че ти трябва да се обадиш, за да се успокоят украинските военни части. Имаше много бомбардировки вчера. Ако искаме да дадем шанс на диалога, трябва да успокоим нещата в региона. Как виждаш еволюцията на военните обучения там?

Владимир Путин: Обученията продължават по план.

Еманюел Макрон: Значи, ще приключат тази вечер, така ли?

Владимир Путин: Да, вероятно тази вечер, но определено ще оставим военно присъствие на границата докато положението в Донбас не се успокои. Дискусията ще бъде извършена след консултация с министрите на военните работи.

Еманюел Макрон: Добре, Владимир. Казвам ти съвсем честно, за мен е изключително важно да върнем тази дискусия в нормални рамки и да избегнем напрежението. Това, което е много важно за мен и те моля за това е да държиш ситуацията под контрол. Това е първата точка. Разчитам на теб. Не се поддавай на никакви провокации през следващите часове и дни.

Искам да отправя две много конкретни предложения към теб. Първо, да организираме среща през следващите дни в Женева с теб и президента Джо Байдън. Говорих с него в петък вечерта, попитах го дали да ти отправя това предложение. Президентът Байдън също разсъждава върху начините за деескалация на ситуацията. Кажи ми датата, която те устройва.

Владимир Путин: Благодаря ти, Еманюел. Винаги е голямо удоволствие и чест да разговарям с европейските си колеги, както и с тези от Съединените щати. И винаги ми е много забавно да говоря с теб, защото си имаме доверие. Тъй че, Еманюел, аз типредлагам да обърнем нещата. Първо, нека подготвим тази среща предварително. Чак след това ще можем да говорим с теб.

Еманюел Макрон: Но можем ли да си кажем с теб днес, че след тази дискусия, се съгласихме на едни принципи? Искам да изясня този въпрос с теб. Искам ясен отговор от теб. Искам среща лице в лице между теб и американците. Тогава ще поканим и европейците, окей?

Владимир Путин: Това предложение си заслужава да се обмисли, но ако искаш да бъде добре съгласувано, нека помолил съветниците си да се чуят. Но принципно съм съгласен.

Еманюел Макрон: Добре, потвърждаваш, че си съгласен. Предлагам нашите екипи да се опитат да направят общ текст, нещо като прессъобщение, което да пуснем след този разговор.

Владимир Путин: Честно да ти кажа, исках да играя хокей на лед, но съм тук и си говоря с теб, преди да започна да тренирам. Ще се обадя на съветниците си.

Еманюел Макрон: Както и да е, благодаря ти, Владимир. Ще държим връзка. Когато имаш решение, обади ми се.

Владимир Путин (на френски): Благодаря ви, г-н президент.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макрон като не може да посредничи защо се натиска. Украинците не слушали, ами много добре, нека сега се бият, още не са им пуснали достатъчно кръв. Какъв посредник е макрон след като сега изпраща оръжие на едната страна от двете, на които се натиска да посредничи. Путин това нещо осъзнава ли го. Днес видях видео за изпратени френски гаубици продадени на руснаците от украинци, руснаците ги купили и ги дали за изследване в техен военен завод. Честито на макрон, френски мошенник!
31
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 месец
Нищо май на никой не му е ясно и нокой не спира войната ,а се показват мусколи и умират напразно войници и мирно население от Украйна...а РЪСНАЦИТЕ СИ ЖИВЕЯТ МИРНО или не мислят ,че ще им се подпали и на тях чергата ..//???ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖАТ МИРОТВОРЦИ НА ГРАНИЦАТА И ДА СЕ СКЛЮЧИ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СПИРАНЕ НА НИКОМУ НЕНУЖНА ТАЯ ВОЙНА !!!
30
0
 
1
 
! Отговори
Извода е ясен преди 1 месец
Макрон го лъжат, че ще има някаква среща и на другия ден започва пълномащабна война. Толкова за дипломацията му и доверието към него.
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли го в някой от смешните сайтове от рода на провери
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха и аз ще ви разсекретя нещо защо стояха раздалечени знаете ли щото отказваха ковид тест страх ги е да не им вземат днк и да им спретнат някой квантов вирус
27
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е мepзавец и масов убиец, така, че за него е без значение, какво ще каже... Винаги може да извърти "фактите" в своя полза и да се оправдае. Пoдлец от висша класа...
26
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джуджи наистина съвсем е изтрещял! С цялата тази техника влизаща в Украйна нещата не отиват на добре за него, но той продължава да се святка и да си мисли, че някой му обръща внимание. А то вече всички лидери са го взели на подбив, ако имаше малко останал ум в главата щеше да се усети каква пародия е в очите на другите.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приготвям пуканките и очаквам скоро руснаците да разсекретят някой друг разговор с европейските политици. В началото на конфликта намекнаха ,че имат мн интересни разговори които няма да се харесат много на европейците и тогава се почна , че не можело да се прави така и сега франсетата хоп квото на тях им е изгодно. Очаквам ответен отговор. Да не пускат после новини ,че руснаците пускат хибридни, щото когато нещо не изнася на запада се замита под килима или се обозначава като фалшива новина
24
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да попитам, при положение че този разговор е от преди войната, за какви интензивни бомбардировки говори Макрон? И на какви провокации да не се поддава Путин? Да не би миролюбивите украинци да са хвърляли бомби? И да не би да са го направили точно, защото знаят че има руски войски на границата? И накрая- да не би всичко да е било отлично изиграно и изрежисирано? Между другото, това са реторични въпроси, не са нужни отговори.
23
11
 
13
 
! Отговори
:) преди 1 месец
И двамата лъжат като дърти ромове, ама Путаранкин е класи над Макарона. Лъжлив монголоид е! Франсето няма шанс! Рашанските алкаши и блядухи деградират цял век. Каквото не го е убила мизерията, го довършва водката и похотта на блядухите.
22
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко пъти излъгаха Конья и кремълския пcиxoпат преди 24.02 , че няма да нападат Украйна...? Този разговор е поредното доказателство, че Путин просто им се е подигравал и отдавна е планирал тази агресия...
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЗеленски е толкова ***,че нищо чудно да взима пари и от руските олигарси! До сега прави точно обратното на това от което ще е полезно за евроатлантическите обсадни корпорации!
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименМакрон като бабошибач е срам за френската дипломация! Зеленски е на каишка от Байдън и син!
19
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"доказателство за лъжата на Киев, че Русия не е имала повод да влезе в Украйна" - Да се бориш с терористи за собствената си територия повод ли е за нападение от друга държава? Русия този повод за нападение над Украйна го подготвя от години. Войската им не се е телепортирала на границата само в рамките на една вечер. А Путин лъжеше с години, че няма намерение да напада.
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От което вадим извода за Двуличието на Запада и наглостта на Зеленски да вкра Европа във война Давай Путин и не ги жали
17
4
 
14
 
! Отговори
защо преди 1 месец
"Искам среща лице в лице между теб и американците. Тогава ще поканим и европейците, окей?" Сега ясно ли е кои дърпат конците?
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целия разговор не постигна абсолютно нищо накрая. Както започнаха, така и завършиха. Само дето се лъгаха пез цялото време. Ако това е международната политика, по-добре да ходят да си драпат макарите. По-голяма полза ще има.
15
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МАКАРОНЧО: Имаше много бомбардировки вчера.Смятай укристанците как са издевателствали на цивилни в Донбас. Русия ще довърши работата докрай!!!
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
интересно и откъде фигаро има записа на срещата?
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз какъв късмет имам цял живот живея с комплексирани страхливи и хора с малки душички,хора без възгледи в живота, които живеят заради парите и да ядът.