За първи път от 100 г. Русия не може да изплати държавен дълг

Москва месеци наред се колебаеше на ръба на дефолта
Обновена: 27 юни 2022 14:27 | 27 юни 2022 14:27, Йоана Цонева
242
За първи път от 100 г. Русия не може да изплати държавен дълг
Снимка: БГНЕС

За първи път от 1918 г. насам Русия не изплати своя държавен дълг в чуждестранна валута.

Месеци наред Русия се колебаеше на ръба на дефолта, днес е кулминацията на финансовата битка, която САЩ и други държави водят срещу Кремъл заради нахлуването в Украйна.

Гратисният период за пропуснати плащания по облигации в размер на около 100 млн. долара, блокирани поради широкообхватните санкции, приключи снощи.

Още по темата

Няма да има официална декларация, а Русия вече оспорва определянето, но ако инвеститорите не получат парите си до крайния срок, в понеделник сутринта ще настъпи "случай на неизпълнение", според документите за облигациите, съобщи Bloomberg.

Еврооблигациите на страната се търгуват на проблемни нива от началото на март, валутните резерви на централната банка остават замразени, а най-големите банки са откъснати от световната финансова система.


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
2
 
! Отговори
До БайДонОфилите преди 1 месец
Може да не иска.
204
2
 
0
 
! Отговори
До лекаря 204 преди 1 месец
Руснаците не ги бърка това, те и без това си живеят блажено в ко4ина
203
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 24 февруари руснаците бяха предупредени, че погазват международни закони и да изтеглят войските си от суверенна държава, иначе ще последват един куп санкции (бяха и изброени преди да бъдат приложени) Те казаха, че това не ги интересува (дори, това работи в тяхна полза) и ще продължат да правят каквото си искат. Сега естествено обаче не могат да очакват и другите да играят по правилата! Не, че този дифолт точно сега ги засяга кой знае колко. По големите последствия ще дойдат след време.
202
5
 
2
 
! Отговори
Morski преди 1 месец
Пак ще напомня! 2024 - РУСИЯ УМРЕ! Поднебесната чака потривайки ръце! До там я докара злобното кремълско гномче!
201
1
 
8
 
! Отговори
рибока преди 1 месец
Пак повтарям - утре,съгласно обещанията на западни политици очаквам Русия да спре едностранно войната като победена.Как и къде да ги плати тези сто милиона след като единственият чрез който може да ги плати на клиентите му е американски инвестиционен посредник,на който САЩ не подновиха лиценза за да твърдят ,че Русия е фалирала.Вярата е безплатна за тези,които я разпостраняват!
200
0
 
2
 
! Отговори
До Йоана Цонева преди 1 месец
уважаема Госпожо защо се излагате!?
199
1
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Това руснаците бърка ли ги
198
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До До Боби "основните играчи се запасиха с неон." Цените на неона 042020 скачат от 2000$ двойно следва ЙоЙо ефект достига до 13000$ като чак сега цената се кротва около 5500$. Да запасяват се на средно четворна цена основно от Китай. Но настъпете Китай за Тайван а това реално се случва... Бъдеще скъпо и неопределено.
197
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До До Боби "защото Украйна произвежда неона,над 70%" А металните слитки или заготовки или бог знае технически как се казват които идват от Руските металургични заводи не са руски нали? пример Лукойл в Бургас рафинерията произвежда Български бензин от 100% руски нефт... ИЛИ НЯМА РФ ЗАГОТОВКИ НЯМА УКРАИНСКИ НЕОН. така и така сега не работят... какво да коментираме.
196
1
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 1 месец
Всъщност това което пишеш е полувярно, защото Украйна произвежда неона,над 70%. Русия няма общо, освен чрез войната да пречи. Още през далечната 2014та, след анексирането на Крим, основните играчи се запасиха с неон. Проблеми не се очакват. Инфото, ако въобще имаш такова е невярно или подвеждащо. Нали не си мислиш, че алтернативи не се търсят?
195
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен "Впрочем, какво става, значи руските военни самолети не могат да летят при облачност ли?" Могат но не на толкова малка височина над градска среда. За да виждаш един самолет 15*20м така да се каже в детайли той трябва да лети под 100м височина и то със скорост съпоставима със скороста на ми-8 около 280км/ч защото ще изпреварят хеликоптерите ако са първи или ако са втори ще се получи очевадна пауза между групите. А под 100м радиовисотомера не работи остава "ОКОМЕРА" - Визуален полет
194
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Льохмании!! На Русия й блокираха бая средства на Запад. Еее, от там да си вземат вноската по държавния дълг. Руснаците да не са *** да им дават пари на международните престъпници, които блокират държавни резерви както и когато си искат. Кой им позволява да крадат чужди пари? Пример със златото на Венецуела.
193
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четох сутринта в Яндекс, перуснаците нарочно бавят плащането и подготвят плащане в рубли както ори газа и петрола. Който иска иска , който неиска остава без нищо. Става много интересно на международната сцена и ударите срещу доларовата доминация следват един след друг.
192
2
 
4
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 месец
До Анонимен 191: "Русия 100 години се храни от петрол и газ"? Русия е най-големият световен износител на пшеница. А износът на въглеродороди (основно нефт и газ) е около 40% от общият износ на Русия.
191
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом и "Боби" се включи, нещата са зле. Той е VIP тpола.
190
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До До Боби "Мда, без ток Интел и АМД са нула. Сериозно ли? Не знаех че щатите купуват ток в буркани от Русия." Русия и Украйна с Руски суровини произвеждаха около80% от газ Неон -ползва се в литографията как смяташ кой държи останалите 20% от пазара мдаа Китай. Без този Газ няма производство на процесори. Основния производител ТСМ има някакви запаси а след това... Същото е положението с Рафинирания граждански Уран.
189
2
 
18
 
! Отговори
Казано разбираемо преди 1 месец
Нека го кажем по-просто. Ти ми дължиш пари. Аз ти отказвам да ги получа по сметката си и те обвиням, че не си плащаш дълга.
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби "Освен Червения Площад се ползват 3-4 Военни летища около Москва(понякога на повче от 100км от Кремъл) на едно от летищата времето да не става - край няма парад." Хахаха. ЗНАЕХ СИ, че ще изръсиш нещо подобно, затова запазих един ДРЕБЕН детайл за такива случаи. НЕ САМО В МОСКВА, ами в В ЦЯЛА РУСИЯ нямаше въздушни паради с модерни военни самолети. :))))) Впрочем, какво става, значи руските военни самолети не могат да летят при облачност ли? Така излиза от приказките ти!
187
1
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 1 месец
Мда, без ток Интел и АМД са нула. Сериозно ли? Не знаех че щатите купуват ток в буркани от Русия. Отделно фабриките са им пръснати по света, само седалищата са им в щатите. Но дори и да е така, нещо за патенти, дълготрайни активи и тн? Все струват някой лев.... А тия дни суровините тръгнаха рязко надолу. Металите удариха незапомнено дъно. Дай инфо какво ще стане с приходите на Русия с дебелите отстъпки за петрола и газта, отиващи към Китай и Индия. А те не могат да купуват вечно с този темп
186
2
 
11
 
! Отговори
Русия плаща ЕС краде преди 1 месец
На 20 май, седмица преди очакваната дата на плащане, руското министерство на финансите преведе средства на агента по плащанията по тези емисии - NSD - и обяви, че е изпълнило задълженията си за обслужване на дългови ценни книжа в съответствие с документацията за емисия. НСД, действаща като агент по плащанията, съобщи, че плащанията по еврооблигации, получени от депозитаря, са прехвърлени на вложителите. Тези средства обаче "заседнаха" в международния депозитар Euroclear и така и не са преведени.