За първи път от 100 г. Русия не може да изплати държавен дълг

Москва месеци наред се колебаеше на ръба на дефолта
Обновена: 27 юни 2022 14:27 | 27 юни 2022 14:27, Йоана Цонева
242
За първи път от 100 г. Русия не може да изплати държавен дълг
Снимка: БГНЕС

За първи път от 1918 г. насам Русия не изплати своя държавен дълг в чуждестранна валута.

Месеци наред Русия се колебаеше на ръба на дефолта, днес е кулминацията на финансовата битка, която САЩ и други държави водят срещу Кремъл заради нахлуването в Украйна.

Гратисният период за пропуснати плащания по облигации в размер на около 100 млн. долара, блокирани поради широкообхватните санкции, приключи снощи.

Още по темата

Няма да има официална декларация, а Русия вече оспорва определянето, но ако инвеститорите не получат парите си до крайния срок, в понеделник сутринта ще настъпи "случай на неизпълнение", според документите за облигациите, съобщи Bloomberg.

Еврооблигациите на страната се търгуват на проблемни нива от началото на март, валутните резерви на централната банка остават замразени, а най-големите банки са откъснати от световната финансова система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
2
 
! Отговори
До БайДонОфилите преди 1 година
Може да не иска.
164
2
 
0
 
! Отговори
До лекаря 204 преди 1 година
Руснаците не ги бърка това, те и без това си живеят блажено в ко4ина
163
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 24 февруари руснаците бяха предупредени, че погазват международни закони и да изтеглят войските си от суверенна държава, иначе ще последват един куп санкции (бяха и изброени преди да бъдат приложени) Те казаха, че това не ги интересува (дори, това работи в тяхна полза) и ще продължат да правят каквото си искат. Сега естествено обаче не могат да очакват и другите да играят по правилата! Не, че този дифолт точно сега ги засяга кой знае колко. По големите последствия ще дойдат след време.
162
5
 
2
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Пак ще напомня! 2024 - РУСИЯ УМРЕ! Поднебесната чака потривайки ръце! До там я докара злобното кремълско гномче!
161
1
 
8
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Пак повтарям - утре,съгласно обещанията на западни политици очаквам Русия да спре едностранно войната като победена.Как и къде да ги плати тези сто милиона след като единственият чрез който може да ги плати на клиентите му е американски инвестиционен посредник,на който САЩ не подновиха лиценза за да твърдят ,че Русия е фалирала.Вярата е безплатна за тези,които я разпостраняват!
160
0
 
2
 
! Отговори
До Йоана Цонева преди 1 година
уважаема Госпожо защо се излагате!?
159
1
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Това руснаците бърка ли ги
158
1
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Всъщност това което пишеш е полувярно, защото Украйна произвежда неона,над 70%. Русия няма общо, освен чрез войната да пречи. Още през далечната 2014та, след анексирането на Крим, основните играчи се запасиха с неон. Проблеми не се очакват. Инфото, ако въобще имаш такова е невярно или подвеждащо. Нали не си мислиш, че алтернативи не се търсят?
157
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Льохмании!! На Русия й блокираха бая средства на Запад. Еее, от там да си вземат вноската по държавния дълг. Руснаците да не са *** да им дават пари на международните престъпници, които блокират държавни резерви както и когато си искат. Кой им позволява да крадат чужди пари? Пример със златото на Венецуела.
156
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох сутринта в Яндекс, перуснаците нарочно бавят плащането и подготвят плащане в рубли както ори газа и петрола. Който иска иска , който неиска остава без нищо. Става много интересно на международната сцена и ударите срещу доларовата доминация следват един след друг.
155
2
 
4
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Анонимен 191: "Русия 100 години се храни от петрол и газ"? Русия е най-големият световен износител на пшеница. А износът на въглеродороди (основно нефт и газ) е около 40% от общият износ на Русия.
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом и "Боби" се включи, нещата са зле. Той е VIP тpола.
153
2
 
18
 
! Отговори
Казано разбираемо преди 1 година
Нека го кажем по-просто. Ти ми дължиш пари. Аз ти отказвам да ги получа по сметката си и те обвиням, че не си плащаш дълга.
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби "Освен Червения Площад се ползват 3-4 Военни летища около Москва(понякога на повче от 100км от Кремъл) на едно от летищата времето да не става - край няма парад." Хахаха. ЗНАЕХ СИ, че ще изръсиш нещо подобно, затова запазих един ДРЕБЕН детайл за такива случаи. НЕ САМО В МОСКВА, ами в В ЦЯЛА РУСИЯ нямаше въздушни паради с модерни военни самолети. :))))) Впрочем, какво става, значи руските военни самолети не могат да летят при облачност ли? Така излиза от приказките ти!
151
1
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Мда, без ток Интел и АМД са нула. Сериозно ли? Не знаех че щатите купуват ток в буркани от Русия. Отделно фабриките са им пръснати по света, само седалищата са им в щатите. Но дори и да е така, нещо за патенти, дълготрайни активи и тн? Все струват някой лев.... А тия дни суровините тръгнаха рязко надолу. Металите удариха незапомнено дъно. Дай инфо какво ще стане с приходите на Русия с дебелите отстъпки за петрола и газта, отиващи към Китай и Индия. А те не могат да купуват вечно с този темп
150
2
 
11
 
! Отговори
Русия плаща ЕС краде преди 1 година
На 20 май, седмица преди очакваната дата на плащане, руското министерство на финансите преведе средства на агента по плащанията по тези емисии - NSD - и обяви, че е изпълнило задълженията си за обслужване на дългови ценни книжа в съответствие с документацията за емисия. НСД, действаща като агент по плащанията, съобщи, че плащанията по еврооблигации, получени от депозитаря, са прехвърлени на вложителите. Тези средства обаче "заседнаха" в международния депозитар Euroclear и така и не са преведени.
149
4
 
3
 
! Отговори
До До Юесей фенчетат преди 1 година
Хаха, то така става бре, просто си ги искаш. Има си договори с плащания по дати! Изредиха се всякакви разбирачи! Русия била обезпечена с торове. Невероятно! То Интел и АМД струват повече от дълга на щатите към Русия
148
5
 
11
 
! Отговори
До Юесей фенчетата преди 1 година
А щом сте толкова информирани относно Русия, коментирайте новината от днес, че Русия може да поиска от САЩ да и бъдат изплатени сумите по американските държавни облигации закупени от Русия ! Става дума за някакви 300 (триста) милиарда долара ! Които обаче любимият ви Юесей...няма ! Ами ако същото поиска и Китай ? Там сумата е умопомрачителна. Кой трябва да обяви фалит ? Русия е обезпечена със природни ресурси пшеница азотни торове...Китай е световната фабрика ! А САЩ имат напечатани хартийки ?!
147
6
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Излезе че в Русия е рай! Освен 5-6 града, останалото са ниви и замръзнала земя, живеещи бедно... Не случайно губят по половин до 2 милиона население, махащо се оттам. Вероятно същите колеги и приятели ти разправят какъв гот е и в Беларус...смехории
146
1
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Съд, но правилата са правени за друг модел на света. Сега никой никого не бръсне и Запада даде тон.