Защо не само половината българи, но и половината свят харесва Путин?

25% от българите дори одобряват войната
29 юни 2022 07:00, Нели Христова
35
Защо не само половината българи, но и половината свят харесва Путин?
Снимка: БГНЕС

Близо половината българи одобряват Русия (при средно равнище в ЕС около 10%), а над 25% дори одобряват войната на Путин, сочат няколко проучвания, последното от които е на "Евробарометър". Но това очевидно не е някакъв феномен. Западът наистина е сплотен срещу Путин, но в останалия свят картината е съвсем друга, пишат Леа Фрезе и Ксифан Ян в обширна статия в авторитетния "Ди Цайт", цитирана от DW. Западният свят все гледа към Китай, а не обръща внимание на страните, разположени между геополитическите полюси, които се обявяват за неутрални или дори проявяват разбиране за действията на Москва, твърдят авторите и припомнят, че става дума за около 2/3 от световното население. В статията са изброени някои многозначителни факти:

"Индия, която след няколко години ще измести Китай като страната с най-голямо население, внася от Русия близо двайсет пъти повече петрол и газ, отколкото преди войната. Индонезия, третата най-голяма демокрация в света, покани Путин на срещата на високо равнище на Г-20 през ноември. На заседанието на Общото събрание на ООН през март редица страни, сред които Бразилия, Израел, Турция и Южна Африка, се присъединиха към осъждането на руското нападение, но не се включиха в санкциите срещу Москва. (…) В Судан управляващата военна хунта подкрепя Путин, докато демократичното движение е солидарно с Украйна. Правителството в Индонезия се опитва да следва среден курс, докато мнозинството от населението проявява симпатии към Владимир Путин. Понякога от актуалните дискусии в глобалния Юг се долавя дори задоволство от войната в Европа: след като в продължение на десетилетия Западът разпалваше наместнически конфликти в останалия свят, нека сега види какво означава война в собствения двор."

Наследството на колониализма

Така авторите стигат до първия от петте мотива, които доминират глобалните дебати около войната в Украйна. Те припомнят, че в отговор на западния призив да осъди руската агресия, тогавашният пакистански премиер Имран Хан е дал израз на едно чувство, което се споделя от много негови колеги в бившите колонии: "Какво си въобразявате вие - възмути се той. - Да не сме ваши роби, че да правим всичко, което искате от нас?". По-нататък в статията четем:

"Като подклаждат гнева срещу Запада, популисти от рода на Хан се профилират пред собствения си народ. (…) Но протестът срещу поведението на Запада е не само средство в борбата за власт. Чувствата зад него са наистина широко разпространени. Става дума за подозрението, че в Украйна Западът защитава на първо място не свободата на една суверенна страна, а собствената си хегемония. През последните години във Вашингтон или Берлин се говори много за упадъка на западното могъщество. В редица части на света обаче доминацията на Запада е все още съвсем реална."

Авторите припомнят, че в много от бившите западни колонии Русия черпи дивиденти от реномето на СССР като съюзник в борбата против империализма и колониализма. В това отношение редица африкански правителства с лека ръка пренебрегват факта, че и войната на Русия в момента е колонизаторска. Чиста проба двойно счетоводство, за което иначе често обвиняват Запада. Тъкмо това е вторият мотив за подкрепата в полза на Путин.

Бунт срещу двойния морал

"Русия наруши международното право. Путин иска смяна на режима в Киев, дори отрича правото на съществуване на Украйна. Украинците защитават геройски своята страна. Така представят нещата западните управници", пишат Леа Фрезе и Ксифан Ян. И припомнят, че мнозина извън границите на Запада задават закономерни въпроси: "Кой наруши международното право с нахлуването в Ирак през 2003? Щом украинците не искат да предадат своята страна, защо палестинците трябва да се откажат от своята? С други думи: те обвиняват Запада, че мери с двоен аршин, не на последно място по отношение на страданията на мирното население."

В същото време някои от най-яростните критици на западния двоен морал сами не са съвсем последователни, четем още в "Ди Цайт". Авторите дават за пример арабската левица, която остро критикува действията на Запада в Ирак, Афганистан или Йемен, но мълчи, когато става дума за руските военни престъпления в Сирия. Или пък неспасяемо се заплита в антиамерикански съзаклятнически теории.

Цената на войната

Това е третият мотив на онези, които проявяват разбиране към Путин. "Когато в Европа казват, че войната в Украйна "ни е по-близка" от войните в далечна Африка, това означава, че поради географската близост ние се идентифицираме по-силно със страданията на украинските семейства - още повече, че агресорът Русия заплашва неприкрито Европа с ядрени оръжия. Само че материалните последствия от украинската война засягат африканците много по-тежко, отколкото западноевропейците: в Гана растящите цени на пшеницата водят директно до глад, а поради експлодиращите цени на горивата в Нигерия обсъждат временното спиране на всички вътрешни полети. На фона на разходите около украинската война много от най-бедните и политически неустойчиви държави в света са застрашени от икономически срив."

Авторите отбелязват, че тези страни често обвиняват не Путин, който блокира износа на зърнени храни от Украйна, а Запада - заради наложените от него санкции. Те припомнят и популярното твърдение, че именно Западът е докарал тези страни до определени форми на зависимост и дават примери:

"Отказът на западните земеделски концерни да вдигнат патентните ограничения върху посевите накара много африкански страни да внасят почти всички зърнени храни от Русия и Украйна. Сред тези страни е и Египет - до неотдавна един от най-големите производители на пшеница, който постепенно се видя принуден да се концентрира изключително върху производството на памук. Бразилия, (…) която е най-големият световен износител на соя, зависи в огромна степен от руските торове. Растящите цени и разгневените едри фермери могат да осуетят преизбирането на Болсонаро през октомври. Затова не е чудно, че той заяви: "За нас въпросът за руския тор е свещен, така че ние ще останем неутрални"." На 28 юни Болсонаро и Путин проведоха разговор за "укрепване на стратегическото партньорство", в който ставаше дума именно за руските торове.

Кой се нуждае от Русия

Предпоследният аргумент на международните поддръжници на Путин най-пряко се олицетворява от Израел. Макар че е близък партньор на САЩ и Европа, тази държава се въздържа от критика по адрес на Кремъл, пишат авторите и припомнят, че руските военни все още са в Сирия и израелската армия трябва да се координира с тях, когато реши да пусне в действие своята авиация срещу проиранските групировки на сирийска територия. В статията е цитиран израелският външен министър Лапид с многозначителното изречение: "Нашата граница със Сирия е практически граница с Русия".

Авторите развиват тезата, че редица страни отвъд границите на Запада използват Русия като противотежест на САЩ в международната политика. Така например Египет и Саудитска Арабия, дългогодишни съюзници на Америка, след Арабската пролет се оказаха под политически натиск от страна на Запада заради нарушенията на човешките права, пишат авторите и добавят, че Египет не само купува много оръжие от Русия, но и строи руска АЕЦ.

Индия открай време също е клиент на руската оръжейна индустрия, а сега печели от намаленията в цената на суровия петрол, които от началото на войната Москва отпуска на Делхи, четем още в обширната статия в "Ди Цайт", чиито автори подчертават, че със своя неутралитет Индия цели да осуети преминаването на Русия в лагера на конкурента Китай.

Какво означава тук световен ред?

В края на статията си Леа Фрезе и Ксифан Ян изтъкват, че много държави по света не са доволни от сегашния световен ред. "На Запад често се говори, че светът се е ориентирал към нова блокова конфронтация: демократичните държави защитават "основаващия се на правила и норми международен ред", докато авторитарният лагер, начело с Русия и Китай, се опитва да разруши и подмени този ред. (…) Но дори в демокрации като Индия и Индонезия водещи политици и интелектуалци изразяват принципни съмнения в "основаващия се на правила и норми международен ред". На първо място, тези правила били създадени от западните страни победителки във Втората световна война и в много пунктове били в ущърб на развиващите се страни. И второ, най-късно с иракската война Западът сам нарушил собствените си правила."

Авторите припомнят, че "глобалният Юг" отдавна пледира за реформа на международната система, а държави като Индия и Бразилия напразно настояват да станат постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Глобалната финансова система също е под западна доминация: ръководните постове в Световната банка и Международния валутен фонд все така се заемат от американски и европейски представители. В края на статията си авторите подлагат на прецизна проверка тези призиви за "нов световен ред" и пишат: "Дали обаче един нов световен ред, включващ онеправданите досега страни, ще доведе наистина до глобална солидарност? Дали накрая няма да се окаже просто, че автократите са разширили влиянието си?".


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари