Митрофанова се заканила да затвори руското посолство?

Дала срок до петък в 12 ч. за реакция на МВнР
Обновена: 30 юни 2022 18:26 | 30 юни 2022 18:26, Камелия Цветанова
210
Митрофанова се заканила да затвори руското посолство?
Снимка: БГНЕС

Русия отвърна на изгонването на руските дипломати от България.

„Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София".
Такава нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, твърди  Епицентър. бг като сепозовава на дипломатически източници.

Още по темата

 
Те предупреждават, че ако се стигне до такъв развой, това означава война.
 
Според дипломати, решението е възможно - по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.

Вчера руският посланик Митрофанова заяви, че действията на българското правителство не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция.

"Като опитен дипломат, искам да ви уверя, че по никакъв начин не съответстват. За да бъде обявен един човек за „персона нон грата“, трябва да се предоставят доказателства на противозаконната му дейност. Или ако дипломат е замесен в някаква криминална история, и срещу него се инициира наказателното дело, тъкмо неговият дипломатически статут го защитава в подобни ситуации в чужда държава. В такъв случай той е обявяван за „персона нон грата“. Просто обявяване за «персона нон грата» накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води "играта без правила", заяви тя.

"Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че Правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее", допълни тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не нападайте Боби така, че и бездруго преживява труден перид. Ами ако мУтрафонова наистина си събере чемадама кой ще му брои копейките всеки ден?
129
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия все някога ще стане,европейска страна,но дотогава,ай чао изчезвайте.В най-новата ни история,спряха ни газа ей тъй щото решиха,без да признават договори.В миналото,дадоха Македония на сърбите ей тъй щот могат.Да ги обичам ли,я марш оттук!
128
1
 
9
 
! Отговори
Няма огън без пушек преди 1 година
Вчера имаше пушек в руското посолство
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Чакай да включа 1600 милиона Индийци и 1500-1600 милиона Китайци в сметката на страна на Русия..." баш, те и руснаците така, включват и изключват без да питат и после, *** що така?
126
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затваряй,заминавай и вземай всички руснаци които най-нахално се заселиха в България със себе си.Няма да липсвате на българския народ,само на БСП=БКП.А те са вече на изчезване.
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Тези индийци и китайци знаят ли че ги "включваш"? Ако не - бързо им се обади за да не си правят планове за лятото. Или просто проверяваш дали може да събереш три числа?
124
2
 
11
 
! Отговори
Тълкуване на закона преди 1 година
Точно тая ли Пaчa ще ми говори за правила на играта? Не сме ние които погазихме международното право и нахлухме в чужда страна. Айде Домой!
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай боже..
122
6
 
2
 
! Отговори
КИРЧЕ Е ЛЕСЕН.. преди 1 година
МАЙКА МУ В КАНАДА-ВЕЧЕ Е ПОРЪЧАЛА ОТ МАКДОНАЛДС....
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червеният Медунчо даже дал ултиматум! Май си вярва, че ще липсва на някого.
120
2
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
zбогом отиваи в руския ***
119
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофанова тропна с крак и Кирето клекна. Уж беше много ербап пък веднага запя друга песен. Разбра, че това не е като да бараш Лена за парапета...
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз за реципрочност съм чувал, а ти за асиметричност?
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пали джапанките, тюлен! Достатъчно живя на запад. От утре си посланник в Новочукундурск, ще храниш кокошките там.
116
2
 
6
 
! Отговори
До 116 бобчо преди 1 година
О ти се обади,сладуно моме...а нещо за реципрочност да си чувал... моме,моме много си добра,ама за нещо друго....
115
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези надувковци докога ще се пенят. Вече 140 милиона руснаци са се изправили срещу над милиард европейци и американци. Простата математика сочи,че рашките нямат големи шансове
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби. Уважаеми професоре по алгебра и в частност специалис то таблици за умножение, сигурно све така математически точно и политически коректно може да ни просветлиш и за чий ... са и на т.нар РФ консулски отдели наляво и надясно. оставам в трепетно очакване.
113
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни обявят война. Ще видите дали им стиска на руснаците или са страхливи. Тогава ще ви гледам вас колко сте смели.
112
1
 
14
 
! Отговори
Ghjj преди 1 година
Да си взима дебелия ***, гнусната свинска мутра и да се маха. Тази трябва да бъде изгонена час по скоро.
111
12
 
2
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
Струва ми се, че скоро ще четем за изтегляне на краварите от базите и посолството в БГ. Ще бягат през глава както от Афганистан, а нас ще ни оставят за таргет практис.