Фон дер Лайен: ЕС да се готви за пълно спиране на руския газ

Вносът на втечнен природен газ от САЩ се е утроил
6 юли 2022 13:54, Елка Василева
109
Фон дер Лайен: ЕС да се готви за пълно спиране на руския газ
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз трябва да се подготви за "цялостно прекъсване" на доставките на газ от Русия, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

Още по темата
Фон дер Лайен каза, че комисията възнамерява в средата на юли да представи план за действие при извънредни ситуации в целия ЕС, за да бъде гарантирано, че "газът тече натам, където от него има най-голяма нужда", ако доставките на синьото гориво от Русия спрат напълно.

Председателката на комисията информира Европейския парламент в Страсбург за напредъка на блока в намаляването от зависимостта от вноса на руска енергия на фона на войната в Украйна. ЕС наложи санкции заради инвазията, в отговор на което Русия спря някои доставки.

Фон дер Лайен каза, че вносът на втечнен природен газ от САЩ се е утроил в сравнение с 2021 г., а средният месечен внос на руски газ по тръбопровод е спаднал с една трета.

Тя отхвърли призиви за забавяне на преминаването на блока към възобновяеми източници на енергия на фона на растящата енергийна криза в ЕС. "Новата среда на сигурност е най-добрият аргумент за ускоряване на въвеждането на възобновяемите източници на енергия", каза Фон дер Лайен и добави, че тези източници на енергия предоставят "независимост от руските изкопаеми горива".

По нейните думи едно продължаване на конкурирането за ограничени количества изкопаеми горива би довело единствено до допълнително повишаване на цените и би "напълнило хазната на (руския президент Владимир) Путин".

"Очевидно е, че Путин продължава да използва енергията като оръжие", заяви Фон дер Лайен и добави, че Русия вече е прекъснала газовите доставки на 12 страни членки на ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
19
 
1
 
! Отговори
ХАХАА преди 1 година
УМНИКА ДЖУДЖИ РАЗШИРИ НАТО С ФИНЛАНДИЯ, МОЛДОВА И ШВЕЦИЯ И СИ ОТСТЪПИ СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ЕВРОПЕЙСКИ НАЙ БОГАТ ПАЗАТ НА ГАЗ НА САЩ! СЛЕДВА ДА ПРЕДАДЕ И НЕФТЕНИЯ СИ ПАЗАР, ЩОТО Е МНОГО УМЕН, ЧАКАМЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ И ОТ АТОМА МУ, ДА СВЪРШВА ТВА РУСКО РОБСТВО!
74
2
 
23
 
! Отговори
ДФ преди 1 година
Горкият ЕС..., беше хубаво, но за кратко!
73
0
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
Не спори с еноклетъчната Амеба, той е форумния ни "талисман"!
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 74 "Някъде да съм казал, че подкрепям Путин," Чудя се, какво правиш тук, как намилаш колко зле щели да бъдат европейците? :)))
71
1
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Те го наричат "независимост", ние го наричаме - корупция, интерес и вдетиняване до престъпност. Питайте Германия, която по оптимистични оценки до 2025 няма как да спре руския газ.
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 72: Момче, ти си супер неадекватен. Някъде да съм казал, че подкрепям Путин, Русия, руските действия? Или това либерастията когато нямате някакви аргументи започвате да лепите етикети на хората, които не мислят като вас или са си хванали живота в ръце и могат да се оправят в тежки ситуации?
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 "Също съм наясно какви стотинкаджии са немците. За 9 години веднъж не видях някой да остави 1-2 или 5 цента ресто в хранителния магазин." Хем западняците били разглезени, хем били "стотинкаджии". Вече и сам не знаеш какво да кажеш. Аз съм виждал да оставят и ресто, а доста често съм виждал и бакшиш да оставят на местните локални пазари на производителите. Областта е Райнланд-Пфалц.
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 67 Ти не каза, че "разлигавените льоьовци" са европейците. Всички русофилчета плюете "Запада", обаче, за хубаво или за лошо, страни като Япония, ЮжнаКорея се подравняват със запада. Вашия Фюрер току що обяви пълно спиране на доставките на нефт и газ за Япония, тъй че е ясно, че пак лицемерничиш като правиш тая разлика. А това, че разпределеителната централа, през която ти тече нета е на Сименс дори не го знаеш, иначе "Нищо" не ползваш, миличкия. :)))
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В България си нямате идея какво е на Запад, но бистрите яко политиката и обяснявате кое как е. :)))" - И на теб да напиша (предполагам си същия, но все пак). Живях 9 години в Германия, така че съм доста наясно с живота там. Също съм наясно какви стотинкаджии са немците. За 9 години веднъж не видях някой да остави 1-2 или 5 цента ресто в хранителния магазин. Обяснявам кое как е, защото съм го виждал, а ти кажи къде е това масово използване на локално парно (в коя област)? Ако си същия де...
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименАре сички дето са у Германио и са на газови котли, направо си вземете и печка на дърва или въглища че ще седите на студено. ей на фон дер лайен вика, икономисвайте
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Такива като теб сте доказателство, че само "ходите ПО Европа" а не живеете ВЪВ Европа, дори когато сте живели там много години. :)))" - Хехе... Живях 8 години във Франкфурт и една в Есен. Не знам в кой район живееш ти и интересно защо не си написал (може би е тайна), но определено това с локалното парно не съм го виждал там. Я кажи къде в Германия е разпространено това с локалното парно, защото ми стана интересно. В коя област си ти?
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 63: Кво европейско ползвам, бе? Карам японски автомобил(мазда), използвам корейски телефон(самсунг), китайски лаптоп(хуавей), японски телевизор(сони)? Кво европейско ползвам? Храната си я произвеждам сам, щот не съм счупен в китките и не ме е страх от физическа работа, която да ме изхранва. А ти вземи се натикай в некоя евро-либерастка дупка, и не се показвай, че вече ставаш смешен.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тъй тъй, и аз от сега се подготвям за зимата, ям яко боб че да имам газ
62
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма потенциал да спре газа за Европа, защото после няма какво да го прави! Веднъж обработван кладенец не може просто да бъде запушен, а инфраструктура на Изток към Китай няма, и не може да бъде изградена поне в идните 10 години! Единствения вариант е или да го пали, или да върне газовите камери за такива като Путин и режима му
61
0
 
17
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Фон дер ***, браво! Почти изпълнихте плана на господарите си зад океана. ЕС и Русия унижожени икономически докато от САЩ ще ни се смеят през океана и ще ни пращат спасителна газ и горива
60
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 "Ония разлигавени льольовци да му мислят каде леб на връзано куче немоо да дадат." Затова ползваш всичко измислено от тях, щото "не могат леб на вързано куче да дадат". А ти си сведен до това да ядеш и да др-ш.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 60 "В Бг много хора са прекарвали тежки зими. В Западна Европа на студено стоят само бездомниците" Всъщност, западняците са хронично спестяващи, затова много българи като дойдат да живеят на Запад пищят как ги карат да спестяват. В България си нямате идея какво е на Запад, но бистрите яко политиката и обяснявате кое как е. :)))
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 Живея в Германия, в къща с локално парно, каквито са повечето в региона. В Германия преди 5 години даже ни задължиха да си ги подменим, зада са по-икономични за да замърсяват по-малко, а и да се модернизират. Такива като теб сте доказателство, че само "ходите ПО Европа" а не живеете ВЪВ Европа, дори когато сте живели там много години. :)))
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Така може да говори само човек, който не е карал дори и една тежка зима и си мисли, че е голяма работа да "оцелееш" с малко неудобства. :))))) Язък, че се пишеш много корав. :)))" - В Бг много хора са прекарвали тежки зими. В Западна Европа на студено стоят само бездомниците. Е, тази зима няма да са само бездомниците. Въпросът е дали ЕС ще се разпадне, защото единственото на което се крепи е това, че хората живеят сравнително добре. Падне ли стандартът, пада и ЕС.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52, ич не ми дреме къде живеят и с кво се греят. Ако ще и у землянки или иглута да живеят и с тюленска мас да се греят. Аз си имам кюмбенце и си мога да оцелея зимъска. Ще кажа на жената да направи буркани - лютеница, туршия, кисели краставички и ще избутаме. Ония разлигавени льольовци да му мислят каде леб на връзано куче немоо да дадат. Аз съм спокоен за себе си и семейството ми.