Заради Русия се свива потреблението на газ

Причините са високите цени и намаляване на количеството, заяви МАЕ
5 юли 2022 14:30, Петя Славова
37
Заради Русия се свива потреблението на газ
Снимка: БГНЕС

Потреблението на газ ще се свие леко през тази година поради високите цени и намаляването на количествата на руски газ за Европа, а през следващите години ще има само бавен ръст, тъй като потребителите ще преминат към алтернативни източници на енергия.

В последния си тримесечен доклад за газовите пазари Международната агенция по енергетика МАЕ намали наполовина прогнозата си за световното търсене на газ, предава БГНЕС.

Сега тя очаква ръст от едва 3,4% до 2025 г., което представлява увеличение от 140 млрд. куб. м спрямо нивата от 2021 г., което е по-малко от скока в търсенето от 175 млрд. куб. м, регистриран само през 2021 г.

"Последиците от нахлуването на Русия в Украйна върху световните цени на природния газ и напрежението в доставките, както и отражението му върху дългосрочните икономически перспективи, променят прогнозите за природния газ", заяви МАЕ.

"Днешните рекордни цени и смущения в доставките вредят на репутацията на природния газ като надежден и достъпен енергиен източник, като пораждат несигурност относно неговите перспективи, особено в развиващите се страни, където се очакваше той да играе все по-голяма роля за задоволяване на нарастващото търсене на енергия и за постигане на целите на енергийния преход.

Когато Русия намали доставките за Европа и европейските държави обещаха да се откажат от руския газ, въздействието бързо се разпространи по целия свят.

Още по темата

Европейските държави се опитват да компенсират недостига, като внасят повече втечнен природен газ (LNG), доставян с танкери, което според МАЕ създава напрежение в предлагането и води до намаляване на търсенето на други пазари.

Тя предупреди, че борбата за втечнен природен газ рискува не само да причини икономически вреди на други по-чувствителни към цените вносители, но и да повиши цените и по този начин да допринесе за допълнителни приходи за Русия.

"В този контекст ускореното спиране на руския газ следва да се съсредоточи преди всичко върху намаляване на търсенето на газ и увеличаване на производството на нисковъглеродни газове в страната", като биогаз, биометан и зелен водород, заяви МАЕ.

В новата си прогноза за по-нисък ръст на търсенето на газ МАЕ, която съветва държавите вносителки на енергия по отношение на тяхната политика, посочва, че само една пета от намалението идва от очакваното повишаване на ефективността и заместването на газа с възобновяеми енергийни източници.

"По-ниският ръст на търсенето на газ в нашата прогноза в сравнение с миналата година не гарантира ускорен преход към нулеви нетни емисии. По-голямата част от преразглеждането идва от по-ниския БВП и смяната на горивата, а не от по-бързото преобразуване на газа в електроенергия и повишаването на ефективността", се казва в доклада.

МАЕ заяви, че допълнителните мерки за преход към зелена енергия, освен дългосрочното си въздействие за намаляване на емисиите, ще облекчат натиска върху цените на газа в световен мащаб чрез намаляване на напрежението в доставките, като същевременно ще доведат до краткосрочно подобряване на качеството на въздуха чрез ускоряване на отказа от въглища.

"Най-устойчивият отговор на днешната глобална енергийна криза са по-големите усилия и политики за по-ефективно използване на енергията и за ускоряване на прехода към чиста енергия", заяви директорът на МАЕ за енергийните пазари и сигурността Кейсуке Садамори.


37
Още по темата: МАЕРусияенергиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако бях щеше да се срути а защо не казвате ние сме умни и хитри и сами загубихме
30
4
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 месец
До гудина у нас на никой няма да му трябва газ и Русия да си я завре без ,,а''
29
0
 
11
 
! Отговори
112233 преди 1 месец
Нали само 10-15% беше руския газ в ЕС. Какъв е проблема ? Отваря се бизнес ниша - търговия със свещи. Връщат ни в соца с режим на тока. Егати еврпейските ценности - лицемерие и двоен аршин.
28
15
 
2
 
! Отговори
msm преди 1 месец
90% от българите не са виждали и не са помирисвали газ, освен от туристически газови бутилки! Май-на-та им на фашизираните руССнаци!
27
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
от намалянето на количеството ,ГАЗТА се вдига в цената за ЕС и Русия си получава от това печалба в пъти ! от глупоста на руков-те на ЕС СРАДЪТне само ПЕНСИОНЕРИТЕ но и всички заводи за стъкло и други произ-ва които не трябва да спирът процеса си въобще !!! А това загуба на работни места а значи и пари (от данъците )в казната не влизат и т.н.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чудя се как русия не им спрял кранчето на тия високомерни политици които мразят русия как кирил петков
25
0
 
2
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 месец
Меркел да почва да записва за ***!
24
17
 
2
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 месец
Русия си е наложила сама санкции. А Путин точно преди завършването на СП2 реши да трови навални. Кога не върви- не върви.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради психясалата западна(ла) либерастия се свива потреблението на газ петьо, не заради Русия. Западналата психясала либерастия реши да спре/намали вноса на газ от Русия. Не обратно както си го превела/пренаписала. Нещо фактите ти убягват от преводите които правиш, или така е заповядал шурущоидния господар да се изкривяват факти и истини като ежедневна практика на гнясбг
22
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво казва Кейсуке Садамори за национализирания от руснаците в отговор на колективнозападните санкции "Сахалин-2"? Как се чувства налагащата санкции Япония?
21
1
 
24
 
! Отговори
однако преди 1 месец
Имало скок в търсенето от 175 млрд. куб. м, но потреблението на газ щяло да се свие леко през тази година поради високите цени. Потребителите щели да преминат към алтернативни източници на енергия, но между страните-членки на Еесояската Зона предстояла жестока борба за разпределение на дефицитния руски природен газ.
20
2
 
21
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
кухи безсмислени приказки. Русия участва на световния газов пазар с ~11%, даже ако е спряла 2/3 от него това е 7-8% от световните продажби. Е как това намаление ще повиши цените 2-3-4 пъти? Просто словесно тя служи за оправдание, но увеличението явно идна от другаде.
19
1
 
34
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Защо заради Русия, запада сам се отказа от евтина газ...
18
0
 
33
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Ха-ХА. Вече даже и американците не вярват на твърденията, че Путин е виновен за всичко
17
1
 
13
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
То нЕма никакво мислене, ти чак аналитично очакваш! И по-зле става
16
1
 
36
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Разбира се, че заради Русия. Тя наложи санкции, тя спря СП2, тя не ремонтира турбините за СП1. Тя забрани телевизии, за да не се чуе друго мнение. И т.н.
15
3
 
37
 
! Отговори
Лейка преди 1 месец
И за всички тия простотии е виновна Русия а не нашите дебилоиди които не искат да плащат и водят открита война с руския народ. Те трябва да правят нещо за нас правилно?
14
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз вреди от намаляването на ползването на газ не виждам. Освен за износителите де. :)))))
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради санкциите на Запада се свива потреблението на газ и то не само заради санкциите им срещу Русия.
12
2
 
46
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
ОтрЕзаха си клона, на който си живяха щастливо, маймуните