Дойде ли краят на приятелството между Путин и Си Дзипин?

Китай е предпазлив по отношение на Русия след инвазията в Украйна
10 юли 2022 20:00, Нели Христова
299
Дойде ли краят на приятелството между Путин и Си Дзипин?
Снимка: БГНЕС

Когато президентът Путин и президентът Си се срещнаха на Олимпиадата в Пекин през февруари, седмици преди нахлуването в Украйна, Китай и Русия заявиха, че приятелството между двете суперсили "няма граници".

И все пак, докато боевете в Украйна продължават, стана ясно, че за Си Дзипин политическите съображения имат предимство пред всяка приятелска връзка с Путин. Китай може и да обвинява разширяването на НАТО за войната, но също така се старае да не бъде въвлечен в конфликта.

Съединените щати заявиха наскоро, че Китай не предоставя на Русия военно оборудване. Показателно е, че Китай отказа да признае независимостта на двете сепаратистки републики в Източна Украйна, които Русия призна като суверенни държави малко преди Путин да започне инвазията си. Нито пък признава руското управление в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

Предпазливият подход на Си към отношенията с Русия по време на най-големия въоръжен конфликт в Европа от 1945 г. насам беше подчертан тази седмица от съобщения, че той е отказал поканата да посети Путин в Москва. Дипломатически източници, цитирани от японски вестник, казаха, че инициативата е била отхвърлена от страх, че така ненужно ще се изостри напрежението със Запада. Си е направил само едно пътуване извън континентален Китай след пандемията и това беше в Хонконг миналата седмица. Той е загрижен да осигури вътрешна и външна стабилност в навечерието на конгреса на Комунистическата партия, на който се очаква да поиска трети мандат, създаващ прецедент, съобщи Йомиури Шимбун.

Кремъл от своя страна казва, че пътуването на Си до Москва все още е в ход, но ще се състои, след като ограниченията, свързани с COVID в Китай, бъдат премахнати. Говорител на Пекин издаде всичко необходимо за силата на отношенията между Москва и Пекин, но нито потвърди, нито отрече японския доклад.

Анализаторите казват, че докато двете страни са обединени от антиамерикански настроения, Пекин не желае да поема рискове, за да подкрепи войната на Москва, включително да прекрачи червените линии на Вашингтон за нарушаване на санкциите. САЩ поставиха пет китайски компании в черния списък за износ миналия месец за предполагаема подкрепа на руската армия. Не е ясно каква подкрепа са предоставили, но Белият дом добави, че не е видял доказателства за систематичен опит на Пекин да помогне на Москва да избегне западните санкции.

"Китай е в несигурна дипломатическа позиция. Той не иска да изглежда твърде близък до Путин, като в същото време казва, че отношенията му с Русия са от първостепенно значение", обяснява Александър Габуев, специалист по Азия в мозъчния тръст Карнеги. Износът на Китай за Русия се е сринал през месеците след началото на инвазията, според проучване на Peterson Institute for International Economics - още една индикация, че китайските компании са предпазливи относно нарушаването на западните санкции.

И все пак, докато подкрепата на Пекин за Путин не е толкова ентусиазирана, има малък шанс той да "хвърли Русия под автобуса", ​​като въведе свои собствени санкции или директно критикува нахлуването в Украйна. Анализаторите казват, че това е така, защото е малко вероятно подобен ход да доведе до значителна промяна в политиката на Америка спрямо Пекин, включително по отношение на Тайван, който САЩ обеща да подкрепи в случай на китайско нападение.

"Западът просто ще прибере в джоба си санкциите на Китай, така че гледната точка от Пекин е "защо да разрушаваме партньорството с Русия?" Но в същото време си мисли и: "нека не бъдем глупави и да не пресичаме червените линии на Америка". Това е доста прагматичен подход", обяснява Габуев.

Както винаги, голяма част от отношенията между двете страни са отворени за тълкуване. Миналата седмица Москва изпрати три военни кораба в нестабилните води близо до Тайван. Пекин не е коментирал разполагането, но повечето западни и тайвански анализатори са съгласни, че е изключително малко вероятно Русия да е изпратила корабите в региона без съгласието на Китай. Някои казват, че това може да е било демонстрация на подкрепа за Китай или знак, че руският флот е действал както обикновено по време на войната в Украйна.

Ясно е обаче, че нахлуването на Путин подчерта ролята на Русия като младши партньор в отношенията между двете нации. Докато Китай е предпазлив относно подкрепата на военната машина на Кремъл, той няма никакви притеснения да награби петрол, който Русия беше принудена да продава с отстъпка, след като изгори мостовете си със Запада. "Когато удари западното петролно ембарго и когато Русия прекъсне газа за Европа, а товае само въпрос на време, Китай ще стане огромен вносител на руските ресурси, защото Русия няма къде иначе да търгува. Това е единственият голям купувач", казва Габуев пред The Times.

Малко вероятно е Пекин да се притеснява да използва този лост, за да се опита да диктува политиката на Русия, включително натиск за споделяне на военни технологии и спиране на продажбите на оръжия за Индия и Виетнам. Китай също иска да обучава войски в Арктика, където Русия отваря военни бази като част от стремежа си да използва неизползвани природни ресурси. "Китай ще използва Русия, докато Русия все повече ще зависи от Китай", на мнение е Даниел Трейсман, експерт по Русия, пред уебсайта Foreign Affairs. "Както някой беше казал, силните правят каквото могат, а слабите страдат каквото трябва."

Нарастващата зависимост на Русия от Китай може да лиши страната от всякакви претенции, че е демократична. Неговите лидери на теория се избират пряко от народа, за разлика от еднопартиен Китай, и има множество политически партии, въпреки че те до голяма степен се смятат за марионетки на Путин.

"Тези, които ни учеха в продължение на десетилетия, че не, не, не - обществото трябва да бъде свободно, развита икономика не може да съществува без развита политическа система или свободна политическа система — всичко това са пълни глупости", казва Маргарита Симонян, ръководител на подкрепяният от Кремъл телевизионен канал RT. "Но просто погледнете Китай, харесвате ли китайската икономика? Харесва ми. Имат ли някаква свобода? Не, нямат и никога не са имали. Може би това не е лошо, може би това е нещо добро."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
1
 
! Отговори
Я да видим: преди 1 година
ама той, Китай винаги е бил предпазлив с чуждите. Погледнете историята на контактите и посещенията им. Винаги премерено, пресметнато и внимателно. Затова Китай е една от великите сили в света. Нашите трябва да се учат от тях.
247
0
 
7
 
! Отговори
Голям прос преди 1 година
Напишете фактите, ние ще си вадим изводите. Другото е облъчване по поръчка на една или друга страна. Вече можем да четем и чужди източници, не се напъвайте с дезинформацията, че министъра в оставка Божанов само това чака.
246
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай осъзнават много ясно, че Русия падне ли следващите ще са те. Но Китай са мъдри. В момента прилагат една много стара тактика на войната в стил Шаолин. Очаквайте неочакваното. Но пък филма ще е як!
245
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха , мокри джендърски сънища , вменявани за реалност ! Бай Дъньо да внимава Китай да не фалира ФАЩ , че както са тръгнали пиндосите с първосигналната си политика с успех си отглеждат дракон , който скоро ще ги погълне ...Отношенията Китай - Русия са им последна грижа , макар , че отдавна ФАЩ се мъчат да ги скарат !
244
17
 
43
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Къде се е запътила сибирската смрад със все по-старото си и изнемогващо население
243
49
 
50
 
! Отговори
Едикойси преди 1 година
Едно са мечтите на колективния Запад а друго нещо е реалността.
242
9
 
29
 
! Отговори
101010 преди 1 година
Прочетох статията и излизат ми еДА АМА НЕ
241
24
 
43
 
! Отговори
За сведение ! преди 1 година
Пълни глупости дами и господа,отношенията им са близки и приятелски, защото Китай очаква подкрепа от Русияза бъдещата си инвазия в Тайван:За сведение на западните *** тук :От началото на войната само Китай е закупил руска газ за96 милиарда долара. Предстои към руския износ на енергоносители да се включат скоро активно също:1./ Индия - 1милиард и 380 милиона жители2./ Пакистан - 225 милиона жители3./ Виетнам - 96 милиона жителиНа къде си се запътила изнемогваща и стара . . .Европо !!!
240
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дизелът в Сърбия е колкото в България.Изводът- Путин приятели няма.Продава еднакво на всички.
239
25
 
37
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 година
Дойде ли краят на приятелството между Путин и Си Дзипин?И в същото време, BRICS заедно решават да въведат алтернативна резервна валута, подкрепена от суровини...Мирише яко на популизъм и интриги от ФАЩ
238
21
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво демократично има в партийната система в Америка? Двупартийна система, наследствени политици, марионетки на големите фарма и петролни компании.....айде мерси
237
0
 
55
 
! Отговори
лельо нели преди 1 година
един ГОЛЯМ политик е казал-няма вечни приятели ,има вечни ИНТЕРЕСИ,отдавна е умрела тая...с дружбата и приятелството
236
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се правиш на световен анализатор без да имаш капацитет за това е жалко.Днес - добра медия сте, не ни заливайте с простотии, щото има и други, които да четем.
235
8
 
35
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
г-це Христова, пак пишем статии вадейки събития и изказвания от контекста им само и само да дезинформираме хората. ЛОШО ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ ЖУРНАЛИСТИКА.
234
35
 
33
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Атанас Велмазов 249 Путин няма да бъде здрав и благословен ,а презрен.Настрои целия свят срещу Русия. А ти Атанасе си много зле.Харесва ти войната , ама да не си там.
233
23
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не знам колко големи приятели са Путин и Си,ама ги обединява нещо,и то Е,наглата имперска политика на Говедаристан!
232
35
 
26
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Си Дзипин не е глу.па.в като Путин.Рано или късно в Русия ще се говори китайски.
231
25
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойде краят на американското робство
230
48
 
36
 
! Отговори
прокажена Росия преди 1 година
Русия е символ на набандитизъм и тероризъм. Дори Казахстан и китай се отдръпват от нея!
229
22
 
39
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Танасе, нацисти, каквито светът е виждал в лицето на Хитлер , в Кремъл едва ли ще намериш, а виж кухи *** като теб в България дал господ.