Чакат ни доста тревожни месеци за енергийната сигурност

Азербайджан е относително неголям доставчик, не решава проблема
11 юли 2022 07:00, Елка Василева
32

Европа се оказа в окото на перфектна буря от гледна точка на това, че предприе амбициозни планове, свързани със зеления преход и започна да изключва част от енергийните си мощности. След избухването на войната в Украйна се оказа, че количествата втечнен природен газ, които Европа може да закупи, не са достатъчни, за да компенсират доставките от Русия.

Още по темата
Азербайджан е един относително неголям доставчик. Дори и да удвои капацитета, който доставя за Европа и от 10-12 млрд. да се повиши на 20-22 млрд. куб.м, на фона на 150 млрд куб.м. газ, които пристигат от Русия в Европа годишно, очевидно не решава проблема. До този отоплителен сезон всички решения, които се обсъждат сега, вероятно няма да видят бял свят. Предстоят ни доста тревожни от гледна точка на енергийната сигурност месеци. Това каза Мариян Карагьозов, политолог от Института по балканистика към БАН, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта изглежда все по-вероятно пълно спиране на руския газ за Европа. „Русия е готова да прекъсне контракти, които бяха дългосрочни”, каза той.

Що се отнася до решението на Русия да блокира транзита на петрол от Казахстан за Европа поради екологични причини Карагьозов каза, че те не са съвсем безпочвени. През този петролопровод минават  годишно около 55 милиона тона нефт. В момента от тях могат да бъдат пренасочени по други маршрути едно не голямо количество – около 16-17 милиона тона.

Турция е в изгодно положение, защото евентуални доставки от Централна Азия, Иран, Северен Ирак и Азербайджан биха минали през нея, макар тези доставки да са под голям въпрос заради редица неизвестни.

Турция доста целенасочено работи за влияние към Централна Азия при еднопартийното управление на Партията на справедливостта и развитието след 2002 година. Заедно с Балканите, Кавказ и Близкия изток това са районите, които са ключови за партията и там трябва да се изгради турското геополитическо могъщество.

От друга страна централноазиатските републики търсят диверсификация на своите контакти, а големият проблем за тях е, че от едната страна е Китай, от другата е Русия, а от третата – Афганистан и Иран. Така те са заключени в сърцето на Евразия. Нито една от тези републики няма излаз на море и достъп до световния океан. В същото време те са на кръстопът в Евразия, който е много важен от гледна точка на китайските проекти, свързани с „Един пояс, един път”. Китай и Русия са водещите им търговски партньори, а Турция най-често е трета, разказа събеседникът.

Относно възможността Скопие и Тирана да бъдат разделени по пътя за членство в ЕС гостът посочи, че българската позиция е, че всяка страна заслужава оценка според собствените си заслуги. България няма възражения към започване на преговори за присъединяване с Албания. Би било в български интерес, ако Албания получи зелена светлина, защото в такъв случай ще бъде свалена отговорността от България, че сме блокирали техния път. И ще остане Северна Македония да реши собствените си проблеми.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Добре де, нали Бг може да се захрани с азерски газ? Освен ако *** и тях не денацифицира - което става много вероятно!?
23
0
 
1
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НАЛИ СТЕ СЛУГИ НА С.А.Щ. СЕГА ЛАПАИТЕ ДЪРВОТО.ЦЕЛТА НА С.А.Щ. Е ПОСТИГНАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЛУГИНСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА В Е.С. ЗАПОМНЕТЕ,С.А.Щ. НЕ СА НАПРАВИЛИ НИЩО ДОБРО НА НИКОЯ СТРАНА.Е.С. Е ПРОЕКТ НА С.А.Щ, ЗА КОНТРОЛ НАД ЕВРОПА.НАТО Е ТЯХНАТА БУХАЛКА.ЖАЛКО ЧЕ ИМАМЕ ПРЕКРАСНА СТРАНА ,НО ПРОДАЖНИЦИ Я УПРАВЛЯВАТ И СЪСИПВАТ ЖИВОТА НА СЕДЕМ МИЛИОНА БЪЛГАРИ.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт, че зимно време стояхме с набумкани радиатори и на отворени прозорци. При това на евтино парно. При това - в ония "лоши" времена.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАЧКАТОР - Що да чете, по-важното е да си повтаря опорката. Иначе, може и на студ да седим зимата, ама най-важното е да се бием в гърдите, че не щем руски газ.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е много баби, келяво бебе.
19
2
 
19
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Къде ви е ефтиният американски газ бе лъжци и дезинформатори??? После се чудите защо хората започнаха да вярват само на руснаците.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мюнхен понижава температурата на обществените си басейни. Кьолн намали уличното си осветление. Хамбург ще пуска топла вода само в определени часове на деня. Vonovia SE, най-големият наемодател в Германия започва да намалява нощната температура в апартаментите до 17 градуса по Целзий.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудовищно е, но ако руснаците признаят за Буча и Ирпен, ще разрушат своя свят на примирение!
16
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азербайджан е най-добрия доставчик, но русофилите са *** и не могат да го разберат това нещо.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слугите на Путин са майстори в купуването на дребни продажни душици.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция скъсва тотално с доставките на руска газ, заяви френския министър на финансите Бруно льо Мер.
13
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром плаща на БСП, ДПС ,Боко , Копейкин, ИТН за да продължи България да е зависима енергийно от Русия. Петков им показа ,че можем да де справим и без руски газ.Затова всички руски *** вкупом свалиха правителството.
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Положението е много трагично щом и немците се заговориха но ще се кефя да стане зле в скапана София
11
4
 
2
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
Не думай....изказването на годината!
10
14
 
2
 
! Отговори
Дрън преди 1 година
Само без руски газ, моля!!! тревожно или не чак толкова
9
3
 
22
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Щом си го казват направо, че положението е тревожно, в действителност ще бъде трагично!
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чака ни висока цена на долара а от там и на бензина 6 -7 лв ;) Благодарение на Брюксел.
7
3
 
20
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Европа искаше зелена енергия санкциите срещу Русия се върнаха като бумеранг на гражданите на Европа това трябва да се проумее
6
6
 
17
 
! Отговори
Долу Петков! преди 1 година
Мафията на Кирил Петков е повишила с 30% цените на газта за България, а посредника инсталиран от Василев и Петков МЕТ прави по 100 млн лв на месец чиста печалба.
5
2
 
8
 
! Отговори
Газа умира преди 1 година
Идва водородо-амонячните горива.