Потоците на руски газ към Германия могат да секнат, какво ще стане тогава?

Транзитът през Полша е напълно спрял, а този през Украйна е ограничен поради войната
12 юли 2022 07:10, Петя Славова
216
Потоците на руски газ към Германия могат да секнат, какво ще стане тогава?
Снимка: БГНЕС

Германия, четвъртата икономика в света, се подготвя за всички възможни сценарии, включително и пълно спиране на доставките на руски газ, след като започналата днес 10-дневна профилактика на газопровода "Северен поток-1" приключи, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Макар и профилактиката да е по график, Берлин смята, че Кремъл може да използва газа като оръжие. Москва отрича да има подобни намерения.

Още по темата

Ройтерс представя някои възможни рискове при частично или пълно спиране на доставките на руски газ за Германия.

 Защо "Северен поток-1" е толкова важен?

Това е тръбата с най-голям капацитет за пренос на руски газ към Германия - 55 милиарда куб. м годишно. През миналата година Германия потреби 100 милиарда куб. м природен газ.

Транзитът на руски газ през Полша е напълно спрял, а този през Украйна е ограничен поради войната.

Половината от домакинствата в Германия разчитат на газ за отопление от октомври до март и ако след профилактиката доставките не бъдат възобновени, страната няма да успее да напълни газохранилищата си преди началото на зимата.

Те биха могли да задоволят потреблението за около 2 месеца и половина, но засега са пълни само на 64,6 на сто при цел от 80 на сто до 1 октомври.

Същевременно глобалните газови пазари не предлагат много алтернативи, а цените продължават да растат.

 Кога и как Германия ще ограничи газа за потребителите?

Ако Германия обяви трета степен от националния план за реагиране при извънредна ситуация, мрежовият регулатор ще трябва да гарантира, че газът се разпределя справедливо между потребителите.

До тази степен може да се стигне при изключително високо потребление или при прекъсване на доставките, например ако потоците по "Северен поток-1" изцяло спрат.

Германия се намира във втората степен на плана от 23 юни, когато обемите газ по тръбопровода спаднаха до 40 на сто от капацитета.

Кой сектори са в най-голям риск?

Производителите на химикали, стомана, стъкло и хартия са най-големите потребители на газ в Германия, но ефектите то липсата на доставки ще се усетят почти навсякъде - от хранителната промишленост до производството на порцелан.

Алуминиевата промишленост, например, за която работят 60 000 души, а продажбите й възлизат на 22 милиарда евро, разчита на газ за топене и рециклиране.

Хартиеният сектор с 40 000 служители и оборот от 15,5 милиарда евро е от ключово значение за производството на опаковки за храни и лекарства, както и на хигиенни материали.  

 Какво правят компаниите?

"Унипер" (Uniper), най-големият вносител на газ в Германия, поиска помощ от правителството в размер на около 9 милиарда евро. Подобна стъпка се очаква и от други подобни компании.

Водещият производител на стомана "Тисенкруп" (Thyssenkrupp) готви план за прекъсване на работа, тъй като не може да замени газа с петрол или въглища, казва говорител на компанията. Ако не се гарантират поне минимални доставки на газ, работата ще трябва да бъде спряна, което не изключва и потенциални щети за агрегатите.

Намаляване на газа за заводите за алуминий дори само с 30 на сто означава, че половината от тях ще спрат да работят, по данни на "Алуминиум Дойчланд" (Aluminium Deutschland).

Химическият гигант Ба Ес Еф (BASF) се нуждае от поне половината от получавания досега газ, за да продължи производството. Намаляването му ще накара компанията да прибегне до задействане на плана си за извънредни ситуации.

 Какво ще се случи с икономиката?

Според най-мрачната прогноза на баварската промишлена асоциация Фау Бе Ве (vbw) в случай на спиране на руските газови доставки германската икономика ще загуби 12,7 на сто от потенциала си през втората половина на годината.

 Какви са социално-политическите рискове?

Социалното недоволство може да налее вода в мелницата на крайнолевите и крайнодесните популисти, което би намалило потенциала на рационалния дебат как да се действа оттук насетне. Берлин при закон, който дава право на правителството да прецени как да разпределя газа, в случай че доставките намалеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.184 Тая е тоя. Ти да не си обратен? Непрекъснато пишеш тая газ.
185
2
 
1
 
! Отговори
Не плачете толкова. преди 1 година
ГАЗ ИМА И ЩЕ ИМА ВИНАГИ ---ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ ВЕЧЕ ДОБИВАТ ГАЗ В ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ....ЗАТОВА "ГАЗПРОМ"--- ЩЕ ПОЧИНЕ СКОРОПОСТИЖНО НА БАЛКАНИТЕ!!!
184
2
 
1
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 1 година
РАЗРАБОТВАТ СЕ РУМЪНСКИТЕ И ТУРСКИТЕ НАХОДИЩА НА ГАЗ И ЗАЕДНО С АЗЕРСКИЯ ---ЕС НЯМА ДА ОСТАНЕ НА СУХО...ха,ха,хааааа.. ОСВЕН ТОВА СЕ ПОДГОТВЯ НОВОТО ГОРИВО , НА АМОНЯЧНО -ВОДОРОДНА ОСНОВА!....ГАЗОВИТЕ ТЕРМИНАЛИ НА ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ СА ПОЧТИ ГОТОВИ----ЗАБРАВЕТЕ ЗА РУСИЯ
183
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 176 -АКО ОСТАНЕ НЕЩО ОТ ЕВРОПА. ЩЕ БРОИМ СЛЕД ЗИМАТА.
182
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могат да СЕКНАТ, могат и да не СЕКНАТ. Колко дни дъвчете тези лаи' на бе.
181
4
 
4
 
! Отговори
путьо късия няма преди 1 година
печеливш ход.
180
7
 
4
 
! Отговори
Лилипутин преди 1 година
Аз се чудя на тези путинофили. Не могат да пренасят газ без западните турбини,а се ребчат,че ще обърнат газа към Азия!? С какви турбини,така ще се принудят да си палят в атмосферата газа от находищата. Иначе ще се изтровят. Русия ще се самоунищожи без Запада.
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го писахте миналата седмица!
178
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Венецуела, Катар, Алжир, Индонезия, Нигерия и други и пълни с газ и нефт държави ще построят по няколко LNG терминала с европейски пари, ще напълнят джобовете, а Европа ще получава газ от достатъчно места, че да не е фатално едното да прекъсна някога. В Африка е пълно с неразработени газови находища. Не са били интересни на Европа до сега просто щото от Русия е било по-лесно.
177
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще стане тогава? Европа ще стои на малко по-студено и ще плаща доста солено няколко години. През това време отчаяно ще строи АЕЦи, ще модернизира и връща в експлоатация ТЕЦове и след 10 години в най-лошия случай ще излезе вече без нужда от въшни източници на газ и със стотици хиляди нови работни места в следствие на това. Кво се филмирате, че не е било същото през 70те не знам? Кво се филмирате, че тая газ е края на света и е по-ценна от водата и храната пак не знам...
176
0
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...ami kakvo ....?!??! Shte lapat patsata !!! Tova shte stane ....ama v imeto na Amerika....ha ha ha ha ....to i v Balgaria tova stava !!! V ciala Evropa shte e taka !!!
175
5
 
0
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
поне с 50 % трябваше да се вдигнат цените на руската газ..ха.ха та верните русофиле да пълнят касичката на Путин. На мен газ не ми трябва..ха.ха Дано вдигнат седмица вдигнат цената на руската газ..ха.ха
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега след санкциите ще стане най-изостаналата. Ще ходят у северна коря на лукс... ----------- Сънищата на психо ... :):):) Гледай да не си ядеш еврата по-зле са от доматите дето купуваш...
173
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 178 Какво си произвежда бе тиквун. Една от най изостаналиде държави е. Сега след санкциите ще стане най-изостаналата. Ще ходят у северна коря на лукс...
172
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам нищо на газ, дреме ми на шапката
171
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте газ. ----------- Русия си произвежда всичко, отдавна мина времето когато Русия внасяше храни... Така че ще си ядем селскотопанскта продукция която сме си произвели... А вие си яжте Еврата и Доларите ... :)
170
0
 
13
 
! Отговори
Каквото посадиш преди 1 година
Това ще жънеш . А Германия поъди доста бурени . Руснаците са явно доста по търпеливи щом не са им врътнали кранчето напълно въпреки агресивността и санкциите които им налагат Германия под давлението на господарите им зад океана.
169
11
 
2
 
! Отговори
значи2 преди 1 година
Санкции доде ви се завие свят. Яжте газ. Европа ще се измъкне, може и да отнеме време, но то няма да е нищо в сравнение с това, което чибурашка трябва да изтърпи. Скоро ще им останат само едни уши на оРуспетата
168
0
 
15
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Да налагаш всякакви възможни санкции, както САЩ и ЕС не е оръжие, а спирането на газа от Русия е оръжие! Странни разбирания за справедливост!
167
2
 
11
 
! Отговори
toti преди 1 година
КАК ЛИ ВСИЧКИ ДЕТО ЖИВЕЕМ БЕЗ ГАЗ НЕ СМЕ УМРЕЛИ...И ГЕРМАНЦИТЕ ДА ПОЖИВЕЯТ НА ТОК ,ДЪРВА С ЕЛ.ОДЕАЛА..ЩЕ ИМ ДАМ АКЪЛ БЕЗ ПАРИ...НЯМА ДА УМРАТ !!!