Потоците на руски газ към Германия могат да секнат, какво ще стане тогава?

Транзитът през Полша е напълно спрял, а този през Украйна е ограничен поради войната
12 юли 2022 07:10, Петя Славова
216
Потоците на руски газ към Германия могат да секнат, какво ще стане тогава?
Снимка: БГНЕС

Германия, четвъртата икономика в света, се подготвя за всички възможни сценарии, включително и пълно спиране на доставките на руски газ, след като започналата днес 10-дневна профилактика на газопровода "Северен поток-1" приключи, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Макар и профилактиката да е по график, Берлин смята, че Кремъл може да използва газа като оръжие. Москва отрича да има подобни намерения.

Още по темата

Ройтерс представя някои възможни рискове при частично или пълно спиране на доставките на руски газ за Германия.

 Защо "Северен поток-1" е толкова важен?

Това е тръбата с най-голям капацитет за пренос на руски газ към Германия - 55 милиарда куб. м годишно. През миналата година Германия потреби 100 милиарда куб. м природен газ.

Транзитът на руски газ през Полша е напълно спрял, а този през Украйна е ограничен поради войната.

Половината от домакинствата в Германия разчитат на газ за отопление от октомври до март и ако след профилактиката доставките не бъдат възобновени, страната няма да успее да напълни газохранилищата си преди началото на зимата.

Те биха могли да задоволят потреблението за около 2 месеца и половина, но засега са пълни само на 64,6 на сто при цел от 80 на сто до 1 октомври.

Същевременно глобалните газови пазари не предлагат много алтернативи, а цените продължават да растат.

 Кога и как Германия ще ограничи газа за потребителите?

Ако Германия обяви трета степен от националния план за реагиране при извънредна ситуация, мрежовият регулатор ще трябва да гарантира, че газът се разпределя справедливо между потребителите.

До тази степен може да се стигне при изключително високо потребление или при прекъсване на доставките, например ако потоците по "Северен поток-1" изцяло спрат.

Германия се намира във втората степен на плана от 23 юни, когато обемите газ по тръбопровода спаднаха до 40 на сто от капацитета.

Кой сектори са в най-голям риск?

Производителите на химикали, стомана, стъкло и хартия са най-големите потребители на газ в Германия, но ефектите то липсата на доставки ще се усетят почти навсякъде - от хранителната промишленост до производството на порцелан.

Алуминиевата промишленост, например, за която работят 60 000 души, а продажбите й възлизат на 22 милиарда евро, разчита на газ за топене и рециклиране.

Хартиеният сектор с 40 000 служители и оборот от 15,5 милиарда евро е от ключово значение за производството на опаковки за храни и лекарства, както и на хигиенни материали.  

 Какво правят компаниите?

"Унипер" (Uniper), най-големият вносител на газ в Германия, поиска помощ от правителството в размер на около 9 милиарда евро. Подобна стъпка се очаква и от други подобни компании.

Водещият производител на стомана "Тисенкруп" (Thyssenkrupp) готви план за прекъсване на работа, тъй като не може да замени газа с петрол или въглища, казва говорител на компанията. Ако не се гарантират поне минимални доставки на газ, работата ще трябва да бъде спряна, което не изключва и потенциални щети за агрегатите.

Намаляване на газа за заводите за алуминий дори само с 30 на сто означава, че половината от тях ще спрат да работят, по данни на "Алуминиум Дойчланд" (Aluminium Deutschland).

Химическият гигант Ба Ес Еф (BASF) се нуждае от поне половината от получавания досега газ, за да продължи производството. Намаляването му ще накара компанията да прибегне до задействане на плана си за извънредни ситуации.

 Какво ще се случи с икономиката?

Според най-мрачната прогноза на баварската промишлена асоциация Фау Бе Ве (vbw) в случай на спиране на руските газови доставки германската икономика ще загуби 12,7 на сто от потенциала си през втората половина на годината.

 Какви са социално-политическите рискове?

Социалното недоволство може да налее вода в мелницата на крайнолевите и крайнодесните популисти, което би намалило потенциала на рационалния дебат как да се действа оттук насетне. Берлин при закон, който дава право на правителството да прецени как да разпределя газа, в случай че доставките намалеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ами да са се диверсифицирали навреме. Ние вече сме диверсифицирани и нямаме такива проблеми ... е и газ нямаме.
145
11
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Ще се сетят да изпратят оръжие в Украйна, което обещаха и три месеца не изпратиха ?Само като руснаците бъдат спрени, ще има просперитет в Европа и в Русия.
144
1
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ха хаха ами ще станат енергийно независими.
143
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз на местото на Путин бих им спрял газта. Точно зимата. Нали може със санкции. Той ви предложи да си купите газ в рубли. Не искате, както щете. Нали видяхте колко стана доларът. Не стига, че инфлацията е над 40% при долара, ама ще изпревари и еврото. Защото дори ЕС не купува ресурси в евро.
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ...На ЕС и САЩ може да се вярва. Ще ти сложат накрая печат на челото.
141
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е долна инсинуация, как така?!? Нали Фондерлайен каза че Европа се диверсифицирала, нали уж беше голям успех откъсването от зависимост от Русия, нали се биеха в гърдите, че приели 7ми пакет мерки, нали сте солидарни с подлия и коварен Чичо Сам. Я да ви видим сега като почнете да се трепете помежду си за *** хляб и да *** от студ зимата. Може да изядете мършавата баба Фондерлайен или оня пжодлизурко Щолц. Аз ако съм на руснаците ви затварям кранчето тутакси.
140
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане това,което хората в Германия позволят да стане.
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има всичко. Инертни материали за строителство от всякакъв вид. Енергийни ресурси, Включително въглища, газ, нефт, уран.... и всякакви видове метали. От желязо и олово и мед до злато, сребро и разни супер редки метали които сега са много скъпи. Но няма хора! И това е най важното. Без хора нищо не става.
138
2
 
19
 
! Отговори
Е, как какво? преди 1 година
Връщат се в каменната ера. Без евтините руски ресурси западна Европа не може да поддържа този стандарт на живот. Русия от десетки години храни Европа. А Германия специално е една от най бедните на природни ресурси държава. Там няма нищо освен едни въглища които са изчерпани вече. България от друга страна е богата на ресурси държава но пък има дефицит на хора. Нае сами явно не може да си вадим ресурсите и затова сме наели чужденци да ни ги вадят. А колко много неща са изоставени...
137
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей ама я сгънахте тая Русия с тия санкции,така я сгънахте,че сега треперите от страх дали след 21 юли Путин ще ви врътне кранчето!
136
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учете се от немците отново! Немците разработват т.н. идея на топлинните острови за през зимата! Те могат да са бивши халета за бегълци и даже палатки за хора, чиито жилища не са отопляеми поради различни причини, липса на газ, липса на пари за отопление липса на много други обстоятелства да се топлят! Добре дошли в бъдещето (без Путин) разбира се! Той ще бъде наблюдател и ще се удивява на европейската тъпота! Демокрацията трябва да боли!
135
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при нас я спряха и какво стана .. цената падна а лук ойл плати севте данаци ...напънала се русия и се нас,,рала в гащите
134
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром пишат, казват , пишат, че ще има планов ремонт на Северен поток 1 но фслшивите търсещи сензации медии пускат само фалшиви новини за баламурници. Германия и Русия винаги ще се разберат но останалите балашки държави ще гоДухат
133
19
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Като цяло едно е следствието! И то е, че всички разбраха, че на русия не е можело не може и няма да може да се вярва за каквото и да било! Така, че сега ще се наложи едно преориентиране към друго! А за русия остава да доставя газ на китай! и естествено ЦК на КПСС - русия ще трябва да лягат на Си Дзипин! Един вид ще му станат наложници! Мдам! Лошо няма бре те китайците добре ше ги оправят! :)
132
20
 
3
 
! Отговори
! преди 1 година
Глупост не може държава която има икономика 50 пъти по слаба от сащ и 40 пъти по слаба от ес и бвп колкото на Нигерия да оказва такъв съществен икономически натиск. Това е поредната кремълска лъжа или Китай се е скрил зад кремля и продължава търговската война срещу сащ.
131
1
 
11
 
! Отговори
СС преди 1 година
До 135. Предполагам, че си го написал на майтап, само че може да стане съвсем реално това. Ванга го е предрекла!
130
4
 
27
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Продължавайте с мерките срещу Русия. Като огладнеят германците ще пометат и тяхното правителство и ЕС. Там не се мълчи като тук! Фермерите започнаха, ще следват и други.
129
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще стане страшно в Германия и в Западна Европа без газ. Всички ще имигрират в България и ще работят за 900 лв и ще учат български език. Това ще стане
128
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още няколко месеца и ще разберем!
127
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е като шепа пинчери, които джафкат с/у мечка, която засега дори не реагира. И ако продължават така, Европа я чака тежка зима. В някои държави, социялното напрежение ще ескалира още преди края на летния сезон.