Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити

Напредъкът вероятно ще бъде възпрепядстван от икономическите санкции
15 юли 2022 21:45, Нели Христова
344
Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити
Снимка: БГНЕС

Русия може да изгражда лазерна система, която да заслепява враждебни спътници.

Новият комплекс, който изглежда ще е в космическото съоръжение "Крона" на руското министерство на отбраната, намиращо се близо до Зеленчукская, беше разкрит от разследване с отворен код, публикувано от The Space Review.

Анализирайки публични сателитни изображения, документи за покани от руски индустриални изпълнители и руски финансови документи, от The Space Review  предполагат, че проектът "Калина" – лазерна система, предназначена за "електро-оптична война" – може да излъчва лазерни импулси, за да повреди оптичните сензори на сателита.

"Документация, публикувана онлайн през 2015 г., вече показа ясно, че "Калина" ще разполага с нов телескоп за точно насочване на лазерни лъчи към сателитите", посочва The Space Review, цитиран от "The Independent".

Проектът първоначално стартира през 2011 г., но предварителните изследвания са проведени още преди десетилетие. Комплексът, в който се помещава "Калина", съдържа оборудване за наблюдение, включително лидарни и радарни системи, които се използват за идентифициране на цели за космически телескопи.

Въпреки че сградата на телескопа и тунелът, свързващ я със сградата на лидара, са на място, не е ясно каква част от хардуера е инсталирана. Напредъкът му можеше да пострада от различни икономически санкции, наложени на Русия от 2014 г. насам, по-специално тези върху електрониката.

През ноември миналата година Русия проведе ракетен тест, който унищожи един от собствените й спътници.

По това време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди акта, както каза, че "безразсъдния" тест на Русия, е създал близо 1500 отломки, плаващи в ниска околоземна орбита, където МКС се върти около Земята.

Бивши астронавти, международни космически агенции, Нобелови лауреати и правителствени служители по целия свят твърдяха, че тестването на антисателитни оръжия (ASAT) трябва да бъде спряно поради риска от създаване на космически отпадъци.

"Ако само една отломка от такъв тест се сблъска със сателит и причини голямо събитие на фрагментация, това може да доведе до допълнителни събития, засягащи всички държави, което може да включва допълнителни фрагментации, повреди на сателити или прекъсвания на услугите", гласи отворено писмо, написано през септември 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може да прави каквото си иска само че ние - НЕ !
224
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руски лазер е като руски реотан съществува някъде ама е най калпавия на света
223
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лазера по скоро е виб,,ратор на китайски батерий за дуджака като се затвори в бункера да не е самотно
222
17
 
27
 
! Отговори
JoeLeTaxi преди 1 година
Щом си мислите, че знаете къде е лазера, значи той не е там... И стига вече с тая песничка за мизерията е Русия, всички имаме Интернет
221
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
електро к во СЕРИОЗНО какво по дяволите общо има електри4еството с лазер ...Нещо като радио вълните в дизеловия двигател егати *** и тъ,,па статия Хвърлили някакво го..вно на ватата да се мисли колко е велика докато се търкаля в мизерията
220
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
путин ще си смени пола по телевизията по скоро отколкото това да стане )))
219
25
 
25
 
! Отговори
Крадливите руси преди 1 година
Русия е пропаднала държава. Бедна и пълна с пияници.
218
23
 
21
 
! Отговори
Пепито преди 1 година
Да да ! Даже два лазера ха ха ха .Русия без вносни стоки телевизор неможе да направи камоли лазер ,шегаджии !Най итересното е ,че има прости хора които още им вярват .
217
20
 
24
 
! Отговори
жоазиньо преди 1 година
На етикета пише водка "Лазер", а съдържанието си е най-обикновен гаражен бояршник...
216
20
 
19
 
! Отговори
До doo преди 1 година
България не е нападнала друга суверенна страна, за да избива и изнасилва жени и деца, да краде перални и килими, а същевременно да няма смелостта да нарече геноцида който прави с истинското му име. Също така в България има канализация в селата от над 70 години, за разлика от любимците ти, дето са замръзнали в 18-век. Хайде някъде другаде обяснявай колко са велики Мoрдoрци, дето една тоалетна хартия не могат да си произведат сами.
215
3
 
8
 
! Отговори
Йода преди 1 година
Лазерът е измислен от МЕН. Точка. Оня ердодански ибрик чия да спре да гледа филми за звездни войни!
214
9
 
24
 
! Отговори
Тц,тц преди 1 година
Това е целта на специалната операция! Да бъде събрана електроника за антисателитния лазер "Калина". Затова бяха всички акции за украински перални, тостери и фритюрници :-)))
213
6
 
8
 
! Отговори
Баш Физик преди 1 година
Вместо да строят един мощен лазер да закупят 100 000 лазерни писалки от Китай и да ги насочат в една точка. Така ще решат проблема освен със захранването, така и с оптичната система на тоя огромен мощен лазер, която трябва да се охлажда добре но също да бъде гъвкава за да моде лазера да се фокусира на различни дистанции. Освен това един огромен лазер се унищожава по-лесно от сто хиляди малки.
212
12
 
19
 
! Отговори
doo преди 1 година
До Бесен A България ко е произвела та си седнал да броиш какво са произвели другите
211
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просия ме може да произведе даже Москвич, затова китайци ще им внасят кошници, на които да слагат колелата и емблемата в просия.
210
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 233 - някой не е внимавал по физика , озоновият слой не пречи на нищо иначе сателитната комуникация и GPS нямаше да работи.
209
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истукан - какъв свят ще првземе Путин , пак си спал с отвити крака. 3 месеца превзема украинското кремиковци - светът щял да превземе . Цяла Русия има население малко повече от Япония махни от тях жени деца и пенсионери (Русия е доста застаряваща нация - даже повече от нас) и пак помисли какво ще превземе .Може да го разруши , но нито да го превземе нито да го направи по-добро място за живот - за това и семействата на вождовете там живеят на запад.
208
2
 
4
 
! Отговори
до 230 преди 1 година
Ти четеш ли какво си написал бее, над осоновия слой освен че си невидим си и сляп, кво ще правят тия дронове там? затова като преминават през озоновия слой космическите кораби спират комуникация със Земята, защото бариерата е ДВУПОСОЧНА
207
3
 
3
 
! Отговори
до оня под мене преди 1 година
Това ХА-ХА-ХАА ти издава интелектуалното ниво и социалния слой към който принадлежиш. След него каквото и да напишеш ти убиват шансовете да блеснеш
206
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърди се че руснак е измислил лазера ама после американец го е патентовал, руснаците му сложили някакво дълго и засукано име затова не добил популярност когато го открили