Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити

Напредъкът вероятно ще бъде възпрепядстван от икономическите санкции
15 юли 2022 21:45, Нели Христова
344
Русия може да е започнала изграждането на "Калина" - лазер, който да сваля сателити
Снимка: БГНЕС

Русия може да изгражда лазерна система, която да заслепява враждебни спътници.

Новият комплекс, който изглежда ще е в космическото съоръжение "Крона" на руското министерство на отбраната, намиращо се близо до Зеленчукская, беше разкрит от разследване с отворен код, публикувано от The Space Review.

Анализирайки публични сателитни изображения, документи за покани от руски индустриални изпълнители и руски финансови документи, от The Space Review  предполагат, че проектът "Калина" – лазерна система, предназначена за "електро-оптична война" – може да излъчва лазерни импулси, за да повреди оптичните сензори на сателита.

"Документация, публикувана онлайн през 2015 г., вече показа ясно, че "Калина" ще разполага с нов телескоп за точно насочване на лазерни лъчи към сателитите", посочва The Space Review, цитиран от "The Independent".

Проектът първоначално стартира през 2011 г., но предварителните изследвания са проведени още преди десетилетие. Комплексът, в който се помещава "Калина", съдържа оборудване за наблюдение, включително лидарни и радарни системи, които се използват за идентифициране на цели за космически телескопи.

Въпреки че сградата на телескопа и тунелът, свързващ я със сградата на лидара, са на място, не е ясно каква част от хардуера е инсталирана. Напредъкът му можеше да пострада от различни икономически санкции, наложени на Русия от 2014 г. насам, по-специално тези върху електрониката.

През ноември миналата година Русия проведе ракетен тест, който унищожи един от собствените й спътници.

По това време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди акта, както каза, че "безразсъдния" тест на Русия, е създал близо 1500 отломки, плаващи в ниска околоземна орбита, където МКС се върти около Земята.

Бивши астронавти, международни космически агенции, Нобелови лауреати и правителствени служители по целия свят твърдяха, че тестването на антисателитни оръжия (ASAT) трябва да бъде спряно поради риска от създаване на космически отпадъци.

"Ако само една отломка от такъв тест се сблъска със сателит и причини голямо събитие на фрагментация, това може да доведе до допълнителни събития, засягащи всички държави, което може да включва допълнителни фрагментации, повреди на сателити или прекъсвания на услугите", гласи отворено писмо, написано през септември 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бесен, колко държави произвеждат автомобили? А колко правят космическа техника? Сега разбираш ли защо не им е зор да правят автомобили?
204
24
 
16
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
До Фактите. Русия няма да фалира никога. За пръв път от 40 години отчита дефлация и поскъпване на рублата. Путин има пари да води война още 30 години и да превземе света.
203
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бяха ли украинки в бърдарите? Нали били по-красиви и по-дашни?
202
12
 
25
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Рашагите един нормален автомобил не могат да спретнат, ама тръгнали да свалят сателити с лазер! Няма такова тъпо племе!!! (С извинение към всички свестни хора, които в момента се срамуват от държавата си!)
201
14
 
22
 
! Отговори
Фактите преди 1 година
Русия е фалирала държава пред разпад.Вижте бардацитр в БГ, половината са рускини вътре.
200
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мале тука толкова прозтак се е навъдил. Държава изстреляна междунадната космическа станция да подценяват. Американоробите не искат да разберат, че приоритетните на Русия са били други. Не им е било зор да произвеждат перални и автомобили, но произвежда космическа техника. И Италия произвежда перални, ама не е направила Спутник или космическа станция. От омраза даже не можете да мислите. Жал ми е за вас.
199
23
 
12
 
! Отговори
Счупи се! преди 1 година
Краварската прахосмукачка за мозъци се счупи - не работи! Учените от цял свят (и Русия) вече не искат да ходят в краварника.
198
15
 
17
 
! Отговори
Хиперзвук преди 1 година
Абе американците успяха ли да направят хиперзвукова ракета? Или изтичащите мозъци секнаха преди 20 години и ядец?
197
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиони българи се изнесоха в Щатите, Канада, Западна Европа, само дето нито един БГрусоблизец не се "спасил" в путинизираната Русия, поне един за адет дa e!
196
10
 
17
 
! Отговори
хихихи преди 1 година
Без отказно друг път , сигурно караш руска кола и гледаш РТВ НОВОСТИ на телевизор РУБИН.
195
2
 
7
 
! Отговори
хихихи преди 1 година
До Анонименами без аналоговите кво ша правят
194
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истукан - на теб ли ти е пратил факс?
193
24
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Путин е казал, че ще превземе първо Украйна, после Румъния и Полша и най-накрая ще стигне до България, където мисли да приключи с войната.
192
7
 
21
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 264 Зае..би ги руснаците. *** със самочувствие.
191
3
 
7
 
! Отговори
зер преди 1 година
Оф, такива журналистически бижута не знам от къде превеждате...
190
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви лазери... Те една канализация и вътрешни тоалетни не могат да построят вече един век. Някой пак е чел комикси.
189
5
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Заглавието твърди че лазерът ще сваля сателити - как, като им променя орбитата с притегляне ли? Много некадърност и невежество има на тоя свят, мнооооогооо...
188
35
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
По-добре България да стане руска, отколкото да бъде управлявана от САЩ и запада.
187
14
 
9
 
! Отговори
ДО 265 преди 1 година
До Истукан Аде , чулта Господ А ако е реално с помоща на РУСИЯ постоихме всичко което имаме се в производството ! От страна на САШ и ЕС НЕ Е ПОСТРОЕНО НИЩО А ЗНАЧИ НЯМА РАБОТНИ МЕСТА А ТОВА МУНУС ЗА КАЗНАТА В Б-Я И ЗАТОВА СТАНАХМЕ НАЙ СКАПАТНАА СТРАНА В ЕВРОПА И НЕ САМО
186
21
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Путин определя цената на горивата. Като се ядоса на запада и цените на горивата скачат, спира газта и петрола.