Путин: Санкциите са огромно предизвикателство, но няма да се предадем

Страната ще трябва да развива собствени фирми за технологии
Обновена: 19 юли 2022 14:32 | 19 юли 2022 13:58, Нели Христова
454
Путин: Санкциите са огромно предизвикателство, но няма да се предадем
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин заяви, че е невъзможно Русия да бъде откъсната от останалия свят и че западните санкции няма да върнат развитието на Москва "десетилетия назад".

Откакто руският президент нареди на войските си да нахлуят в Украйна през февруари тази година, страната беше засегната от редица санкции, насочени срещу олигарси, финансови институции, държавни фирми и енергийната индустрия.

Путин, говорейки на видеоконференция с правителствени фигури, каза: "Не само ограниченията, но и почти пълното затваряне на достъпа до чужди високотехнологични продукти се използва умишлено срещу нашата страна."

"Ясно е, че това е огромно предизвикателство за страната ни, но... ние няма да се предадем и да затънем в безпорядък или, както предричат ​​някои наши "доброжелатели", да се върнем десетилетия назад. Разбира се, че това няма да стане", каза той.

Една последица от продължаващата война е, че редица големи технологични фирми или се оттеглиха от страната, или преустановиха дейността си. Големи компании за игри като Nintendo, Sony, EA и Activision Blizzard обещаха да не продават нито една от своите конзоли или съдържание в страната.

Междувременно интернет гигантът Google спря всички свои услуги, базирани на плащания, и забрани на руски медии като RT и Sputnik да продават реклами.

Други известни фирми като PayPal, IBM, Cisco, Netflix, Spotify и Airbnb също спряха бизнес операциите си в Русия.

Путин каза, че сега Русия ще трябва да развие свои собствени местни технологии и технологични фирми, след като западните фирми са престанали да работят в страната или са спрели дейността си.

Финансовият министър Антон Силуанов каза, че подкрепата за руския технологичен сектор е приоритет, но всяка рубла държавна подкрепа трябва да бъде придружена от поне три рубли частни инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Ама нали санкциите влияели благотворно на руската икономика... Защо плачка малкото човече?
373
1
 
2
 
! Отговори
Не се предавайте преди 1 година
И Хитлер не се предаде,накрая хвърли в боя и 14 годишни момчета,но пак свърши като куче в бункера си....
372
1
 
2
 
! Отговори
Боко преди 1 година
380,Никакъв шанс и щеще да го знаеш, ако поне малко познаваше руснаците.
371
2
 
12
 
! Отговори
Ау преди 1 година
Нали същия заяви, че санкциите не им пречат?....никога не си държат на думата.....
370
11
 
21
 
! Отговори
:) преди 1 година
Яко че *** ми изтриха мнението. Ама аре да го перифразирам: мнението ми за Путин си остава крайно негативно, а това за руснаците - също толкова. Неандерталци, сър!
369
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За изграждането на каквото и да е трябват години. Докато това се случи Путин ще е хвърлил топа и ще има сдобряване с Европа.
368
21
 
9
 
! Отговори
Холмс преди 1 година
боя се, че със санкциите ЕС реже клона от към страната върху която седи ...
367
0
 
9
 
! Отговори
До какво следва преди 1 година
"Там фирмите също са частни и се борят за клиенти." Ще се конкурират обаче само с тези на вътрешния пазар което е в пъти по лесно от колкото да се конкурират със световните брандове.
366
4
 
18
 
! Отговори
До какво следва преди 1 година
"Какво от това, което Западът изнася, Русия не може сама да си го произведе?" Най елементарният пример, ще правят москвичи и лади ама без abs и esp което за 21 в е направо абсурдно изостване. Дори и в находищата от които вадят суровините е пълно със западни технологии. Или ще ги преизмислят наново?
365
11
 
2
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Анонимен 375: А ти защо мислиш, че в Русия конкуренция липсва? Там фирмите също са частни и се борят за клиенти.
364
15
 
2
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 1 година
Смьерт фашагом, англо-саксо краварсками терористи и , и болгарских Подлогом!
363
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Софтуерът е специалин случай. Там индийците са по-добри" По добри са от китайците, определено. Но и Индийците са масово съпорт на големите западни корпорации. Изтеглят ли се корпорациите общо взето загиват и те. Иначе, защо да няма връзка с темата? Путин казва, че щели сами да си произвеждат всичко, което в 21 в е немислимо. Дори и да произведеш нещо ако нямаш конкуренция то след това изостава задължително.
362
11
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До До Нищо ново: Т.е. надцакването трябва да продължи. Няма да спечелят западняците от това. Какво от това, което Западът изнася, Русия не може сама да си го произведе? А ЕС ще си произведе ли евтин тръбен газ? Ами уран за АЕЦ? Ами пшеница и царевица за изхранване на бившите им колонии? Да видим.
361
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 371: Софтуерът е специалин случай. Там индийците са по-добри. А и ние имаме добри програмисти. ................................................................................................. Не че има връзка с темата.
360
4
 
2
 
! Отговори
До Нищо ново преди 1 година
"До До Нищо ново: А ЕС да не би да признаваха, че на тях собствените им санкции им пречат повече." Ще видим, това със санкциите е дълъг процес с дълги последствия
359
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А и Китай доставя всичко." Китайски софтуер виждал ли си? Аз съм виждал, не струва.
358
9
 
3
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До Анонимен 367: Русия е най-големият световен износител на пшеница. Дори и да им липсва нещо, то не са храни и горива. А и Китай доставя всичко.
357
0
 
14
 
! Отговори
Когато преди 1 година
Рейгън стана президент на САЩ, гнилия запад пак страдаше от висока инфлация. Тресеше се от стачки. Икономиката се сриваше.... И какво стана... пролетарии от всички страни!?
356
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези санкции руснаците се научиха да не чакат някой да ги храни а започнаха да си произвеждат. По времето на Соца България ги хранеше. . После започнаха да внасят от запада. А сега си произвеждат. Като гледам какви салами правят хляб сирене кашкавал и масло направо им завиждам.
355
10
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До До Нищо ново: А ЕС да не би да признаваха, че на тях собствените им санкции им пречат повече. Сега Шарл Мишел ускокоява овцете в Европарламента: "Трайте, Украйна ще победи" Ще победи на куково лято.