Без униформи, без храна, без оръжие: Стотици отказват да се бият в Украйна

Руската федерация изпраща на война местни жители от бедните региони
20 юли 2022 07:10, Йоана Цонева
475
Без униформи, без храна, без оръжие: Стотици отказват да се бият в Украйна
Снимка: БГНЕС

На петия месец от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна стана известно, че руските военнослужещи масово напускат руската армия. Това съобщава The Moscow Times.

Така през март 2022 г., само месец след началото на военните действия, 300 военнослужещи, воюващи на руска страна доброволно, без да чакат да бъдат уволнени, слагат оръжието си и напускат Украйна.

Въпросните войници са от подразделение 63354, разположено в Буйнакск. Съобщава се, че наемателите са започнали процедура за прекратяване на договора, предава "Униан".

Според майките на военнослужещите, които са отказали да се бият срещу Украйна, войниците не са имали нито униформи, нито храна. Същата информация е потвърдена от активист за правата на човека. Според него военнослужещите са имали проблеми с униформите и консумативите, а "оръжията са били дефектни".

Някои са се върнали с измръзнали крайници, а няколко души останаха с увреждания, защото е трябвало да "отрежат почернялото месо".

В резултат на това някои хора подават оставка, а други, под натиска на роднините и местните власти, се възстановяват и се връщат в Украйна след хоспитализация.

За подобен случай съобщава и Фондация "Свободна Бурятия". 150 военнослужещи на договор от 5-та отделна гвардейска танкова бригада от военното подразделение 46108 са написали оставките си от украинския конфликт.

Александра Гармажапова, ръководител на фондация "Свободна Бурятия", заяви, че още около 500 буряти искат да се оттеглят от руската армия.

Войната в Украйна

На 24 февруари Русия започна пълномащабно нахлуване в независима Украйна.

Според очевидци бурятите, които се бият в Украйна, са особено жестоки. Докато руснаците предимно пият и грабят в окупираните територии, бурятите масово измъчват, изнасилват и разстрелват цивилни.

Към 15 юни жителите на Чечения са изнудвани с отвличане на техни роднини, изтезания и други методи на натиск, ако откажат да отидат да се бият в Украйна.

Към средата на юни са потвърдени 184 смъртни случая от Бурятия.

На 29 юни 2022 г. бурятските съпруги поискаха връщането на съпрузите си от Украйна.

На 12 юли 2022 г. медиите съобщават, че бурятите в Русия скачат от автобуси, за да не отидат на война.

На 13 юли 2022 г. става известно, че Русия е сформирала специално военно подразделение за набиране на наемници, т.е. всъщност мобилизацията е достигнала до Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
0
 
0
 
! Отговори
Pit преди 1 година
За сетен път се убеждавам, че материала драскачи тук е скапан. Наистина не съм влизал тук да им чета простотии те ама не съм изпуснал нищо. Може би статията се отнася за украинската армия която вече е на последни заряди. Защо не разберете и напишете колко военно пленници доброволно са с дали оръжие и са преминали от към руска страна.Малииии някой наистина вярва ли на тия глупости къде ги пишат тук
312
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Педъли предатели и страхливци винаги е имало и ще има - виж България и томчо волов !
311
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи, лъжи, лъжи. Украинците да капитулират най-сетне. За да спрат лъжите . Да спре да се дава оръжие на Украйна, за да не обстрелва мирните рускоговорящи в Донбас. Просто да престане този фарс, който наистина може да прерасне в ядрена война.
310
6
 
5
 
! Отговори
Хайнрих Пуфтеф преди 1 година
Какви глуповати лъжи!Ще си обръсна кайсиите и ще повърна три пъти!Големи калъфи сте!
309
0
 
9
 
! Отговори
0072 преди 1 година
Нудисти и с голи ръце тръгнали на война. Това и Рамбо не го може. Хайде бе.
308
4
 
18
 
! Отговори
Киро коравио преди 1 година
Голямо лъгане голямо старание. За това хората вече не ви вярват. Утре и истина да побликувате пак няма да ви вярват
307
2
 
1
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
До 315. Ти си голям ***
306
4
 
12
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Каква глупост, вече се чудите, какво да пишете, но хората ви разбраха и не вярват на тези глупости. А защо ли спряха руска телевизия?
305
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви ли ги дрънкате...даже не съм чела статията :Д заглавието е достатъчно фантасмагорично
304
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Измръзнали крайници" и спрях да чета,свободни съчинения на журналята
303
6
 
21
 
! Отговори
Ох ле ле преди 1 година
Под натиска на роднини се връщат да воюват в Украйна.Егати глупостта на журналиста.
302
27
 
15
 
! Отговори
Слава Украiна преди 1 година
Пълна победа за братска Украйна. Съпротивата ще продължи до елиминирането и на последния руски нацист! Всички нормални българи са с вас Зеленски! От името на тази нормална част от българската нация имате пълна подкрепа за героичната съпротива на братска Украйна, която води неравна битка като Давид срещу Голият. Скоро украинския Давид ще обезглави кремълския Звяр. Бог е с Украйна срещу руския агресор. Мачкай руските нацисти президент Зеленски ти си новият Давид, Бог и ние нормалните сме с теб!
301
22
 
31
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 година
ПЪЛНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА ГОСПОДИН ПУТИН И БРАТСКА РУСИЯ ! ОПЕРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ЕЛИМИНИРАНЕТО И НА ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНСКИ НАЦИСТ !!! ОТ ИМЕТО НА АБСОЛЮТНО ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ - ПЪЛНА, БЕЗРЕЗЕРВНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА МИРОТВОРЧЕСКАТА ОПЕРАЦИЯ НА ГОСПОДИН ПУТИН !!!!!! ДА БЪДЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН !
300
13
 
9
 
! Отговори
Долните... преди 1 година
няколко джандъри пак *** пред Кремъл, ама в гащите! )))
299
37
 
19
 
! Отговори
Русофоб преди 1 година
Никой не ми плаща за да мразя русия! Мразя я безплатно и от сърце!
298
27
 
10
 
! Отговори
Хафифехатун преди 1 година
В руската армия е практика по предприемчивите стари войници да държат харем с руски войничета новобранци които предлагат на руските офицери срещу заплащане! В това отношение педеруската армия стои на челно място! хихихи!
297
19
 
11
 
! Отговори
До: "пед _ л&qu преди 1 година
педеРассия може да си няма гей паради ама си има зоофилия (легализирана още в ранната 1903 г.) и инцест който е легален и досега! Освен това зооРассиястан си има и диктатор пед _ фил дето целува коремчетата на момченцата, хихихи, и е главнокомандващ на най хомосексуалната армия! Той затова си вербова чиченски башибозуци щото те поне не си бръснат краката, хихихи
296
24
 
11
 
! Отговори
педеруската армия преди 1 година
Втората по сила армия в света - (***)руската армия е първата армия в света по случаи на хомосексуална проституция! Хвала на Путин дето целува коремчетата на момченцата, хихихи
295
12
 
9
 
! Отговори
педал преди 1 година
До педеРассиямразиш ги понеже нямат геипаради!
294
9
 
14
 
! Отговори
педал преди 1 година
До педеРассиямразиш русия защото няма геи паради няма еднополови бракове !!!