ЕС се подготвя, ако спре руския газ: Трябва да се намали топлината

Путин вече се заигра със заплахите да прекрати доставките на газ
20 юли 2022 20:04, Петя Славова
195
ЕС се подготвя, ако спре руския газ: Трябва да се намали топлината
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще поиска днес от държавите от ЕС да намалят отоплението, за да помогнат на Европа да преживее зимата без руска енергия и без да нанесе опустошителен удар върху икономиката си.

През последните дни руският президент Владимир Путин се заигра със заплахите си да прекрати доставките на газ за блока, но Брюксел иска от страните от ЕС да се подготвят за най-лошото, предава БГНЕС.

"Подготвяме се за всякаква възможност, независимо дали става дума за сериозни смущения или за пълно прекратяване на доставките на руски газ... Ако се случи най-лошото, ще трябва да сме готови", заяви в началото на юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

След като на 24 февруари Путин изпрати войски в Украйна и Западът отговори със санкции срещу Москва, Русия започна да намалява доставките си на газ, очевидно за да попречи на страните от ЕС да попълнят резервите си.

Още по темата

ЕС се бори да замени руските доставки с по-далечни източници като САЩ, Норвегия, Азербайджан и Алжир.

Но в понеделник Международната агенция по енергетика предупреди, че неруските газови ресурси "просто няма да бъдат достатъчни".

Очаква се Брюксел да поиска от страните да приемат задължителни мерки за ограничаване на отоплението до 19 ºС и на климатизацията до 25 ºС в обществени и търговски сгради, "където това е технически възможно".

Планът показва, че ЕК се фокусира основно върху потреблението на енергия от електроснабдителните дружества и промишлеността, тъй като домакинствата съставляват едва 37% от общото търсене на газ.

Брюксел настоява също държавите "да преминат към ядрена енергия, където това е възможно", и съветва страните, които искат да се откажат от атомната енергия, да отложат планираното закриване на атомни електроцентрали.

А за да се сведат до минимум прекъсванията на газовите електроцентрали, резервните генератори, захранвани с дизелово гориво, трябва да могат да поемат работата "поне за пет дни".

Плановете на ЕС за оцеляване през зимата идват на фона на нарасналата тревога за това колко силно ще се отрази на европейската икономика руският газов срив през следващите месеци.

Планът няма да включва таван на цените на енергията - идея, която беше силно подкрепена от САЩ, но която европейците досега изключваха като жизнеспособно решение на проблема със свръхзависимостта си от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
6
 
! Отговори
верно си фуул преди 1 година
До FoolРусия изнася повече газ и нефт в момента за Китай само, от колкото за Индия. А са подписали договор дори на Саудитска Арабия да продават нефт.... А ти че си сляп не разбра, че не Русия ни спря, про100 КИРО спря газта, да може да се нагуши с комисионни от посредници. Докара газ с 30% по-скъп и то веднъж. После не се знае. Ама ти е евро-атлантическо нали?
131
0
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
Тук не става въпрос само как ще се изкара зимата без руски газ. Зелената енергия няма да направи изведнъж западната икономика по конкурентноспособна на световния пазар и ще даде предимство на Китай които като най голям замърсител на световно ниво не се отказва от въглищата. Със този скъп петрол и скачаща инфлация се очертават фалити и безработица в Еропа. Не разбирам защо не се започна поетапно въвеждане на "зелени" енергийни източници.
130
0
 
5
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Топлината ще намалите,няма да се къпете ,така ще приближите денят в който ще върнете чумата и холерата,също като в миналото.
129
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не просто лъжци, ами и наглеци които си поставят високи оценки видиш ли. Обаче са да объркали, оценките ги поставяме ние наесен.
128
0
 
18
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Къде е нашият ефтин американски газ??? Лъжци и продажници! За колко продадохте на северномакедонците нашият език, история и герои? И на всичко отгоре отново се опитвате да правите кабинет и да останете на власт. Всички които са управлявали и управляват България от 1944г. до сега трябва да бъдат разстреляни.
127
0
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Май е по добре да се намали европейската глупост и сервилничене пред сащ !
126
1
 
17
 
! Отговори
Луканов и Виденов преди 1 година
Европа най-накрая ще разбере какъв рай беше у нас през 90-те!
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен===Само че има подробност! Режимът на Путин си е в Кремъл,ама ал-та-вия Джонсън го няма,фъшнаха го като непотребна и вредна вещ и то неговите хора! Такава ще е съдбата и на останалите евро-пин-do-си! Путин е велик лидер на велик народ! Слава на Русия!!!
124
11
 
2
 
! Отговори
Fool преди 1 година
До 154 Българин - ние не сме солидарни. "братска" рашка ни резна на нас и на поляците първо крачето. И то не защото сме важни, а за да покажат, че могат. Само времето ще покаже който колко може и колко ще изкара. Личното ми виждане е, че Европа ще изкара без газа на братушките. Дали с алтернативен внос или с въглищата, но Рашка без Европа и парите ѝ няма да прокопса още много. Това обаче само времето ще покаже.
123
0
 
11
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Да си купи повече вазелин ЕС.
122
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този Путин явно е виновен за всяко едно решение по света. А реално няма "Путин" - има Руска федерация. Има и Газпром. В момента има техническа профилактика на Северен поток 1. Съответно се подава по-малко количество, което винаги е било така в подобни моменти. СП2 е готов за ползване, но Германия не иска да получава по него. Ами като не иска, ще мръзнат зимата. Въпросът е ние защо трябва да сме солидарни с Германия и да мръзнем и ние?
121
0
 
4
 
! Отговори
До 148 преди 1 година
Шрьодер от Костенурките Нинджа, може и да се е подвел.Бившият канцлер на Германия, от друга страна, не само че не се подведе, но и работеше официално за тях допреди няколко месеца само!
120
0
 
7
 
! Отговори
А, така преди 1 година
И за Кво се борихте 20 год. срещу глобалното затопляне, тогава?Даже на Ал Гор платихте да прави филмчета.Сега щеше да е вече почти 1Келвин по-висока среднодневната температура, което щеше да доведе до икономия за Европа от приблизително от 390Мил. м3 природен газ на месец.Или това е гейо-политика, извинете геополитика, от която обикновените хора нищо не разбират?
119
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще видят какво е студ на кутийки.
118
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече Русия губи войната, толкова по нагла става шайката в Кремъл.
117
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравете за руския газ. Търсете други сериозни източници. С бандити бизнес не се прави. Меркел и Шрьодер се подведоха по акъла на престъпника Путин и сега германците ще прекарат зимата на 18 градуса.
116
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега робските държави като нас трябва да пестят за да може Германия да си запълни хранилищата
115
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде са се европофилите и американофилите за някой коментар , тази милярдерка Урсула ще си намали ли отоплението, на путин му писна , санции , задържане на пари , газта ще си проде другаде
114
0
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Зелените нещо да кажат
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 159Извинявам се но исках да напиша -колкото да не ЗАГИНАТ от студ а не да замръзнат,както написах.