Путин към ЕС: Газовите доставки може да продължат да се свиват

Ценови таван за руския петрол ще дестабилизира световния пазар
20 юли 2022 13:28, Елка Василева
76
Путин към ЕС: Газовите доставки може да продължат да се свиват
Снимка: архив, БГНЕС

Потокът на руски газ към европейски клиенти е намалял по вина на самия Запад, заяви руският президент Владимир Путин, предупреждавайки, че доставките може да продължат да се свиват.

Още по темата
Изявлението на Путин засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин каза пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, че количествата газ, транспортирани по газопровода "Северен поток-1" до Германия, ще продължат да спадат - от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно или около една пета от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена турбина.

Той допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършения неотдавна "Северен поток-2", но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди.

Руският лидер също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените.

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият. Цените ще скочат до небето", заяви той.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Наесен с песен-към Сибир.
57
1
 
3
 
! Отговори
Русия пак ще спаси преди 1 година
Искате ли и аз да ви покажа една зелена сделка?Чакайте да стане ноември
56
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ще избуташ на ...коча м.ъ.д.е.т.е...ти си знаеш
55
0
 
2
 
! Отговори
Освен това преди 1 година
Двамата легендарни КГБ агенти Петров и Баширов са на вакнция в Щатите. Къде почиват ще разберете по гръмналите заводи за компресиране на газ! :):)
54
0
 
1
 
! Отговори
Верно ли? преди 1 година
До ЕС.. На теб ти е ясно единствено, че дъто ти е отзад, като и това е под съмнение.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хотел,те им запорираха парите извън всякакви закони а вие пак- на руснак вяра да нямаш. Човек за човека е вълк. Мислете за България и за семействата си.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска да каже като заситим Изтока, ако остане и искате да купите ще може евентуално
51
5
 
4
 
! Отговори
ЕС .. преди 1 година
.. е наясно с игричките на кремълския терорист. Знаят, че сега ще пусне малко газ, колкото да им направи сечено на прогнозите, че след поддръжката може и да не пусне отново газ, и след това бавно ще има "технически проблеми", докато най-накрая, точно преди зимния сезон, не спрат газа съвсем. Джуджа е ясна като руска туристка на Слънчев бряг.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа се отказва от руския газ. Трябва да намалят доставките. Германия ще ни покаже Зелената си сделка и как не замърсява с въглища.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко хитро. Да газифицираш Европа за да я държиш на къс повод когато трябва. Печели този който умее да чака. А Путин дълго чака. Велик си :)
48
5
 
2
 
! Отговори
Добре де преди 1 година
До Путин...Ама то вечна зима няма.Все ще се наложи да се воюва и лятото.И тогава......
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малкия обикаля из Азия да ближе ***, но иначе продължава да се прави на мъж :)
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЛИЦКРИГЪТ БУКСУВА, тов. Вовкин!
45
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги Русия е непостоянна във всичко. Какво беше в началото на войната? "Русия ще продължи да доставя газ на всички партньори. " После - "Ще доставяме газ ама ако го купувате в рубли." После - "И да го купувате в рубли ако не отхлабите санкциите от които не ни е страх и не ни пречат ще ви намалим газта." После " За всички неприятелски държави спираме газта и да си го плащат." После "Газта е политическо оръжие и ще спираме и пускаме както си искаме" Заключението е че на Руснак вяра НЯМАЙ!
44
9
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Напред,Русия!Довършете неолибералите психари! Защото от гази газ,която вкарвахте в ЕС се възползуват милиони африканци и латиноамериканци,които заграбиха нашите работни места,които заграбиха нашите жилища. Просто унищожете абсурда !
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лейтенант от запаса ... Поредното доказателство, че под фуражка акъл не вирее.
42
12
 
9
 
! Отговори
СКОРО В ХАГА преди 1 година
Военнопрестъпник!
41
19
 
9
 
! Отговори
Лейтенант от запаса преди 1 година
Обаче СПИРАТ и паричните потоци от милиарди ЕВРА от ЕС към москва - с които въоръжиха армията си, корумпираха политици и КУПУВАХА МЕДИИ В ЕВРОПА!!! ХА ХА ХА ХА ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ИЗДЪРЖИ!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гАз Така е. :))))
39
3
 
10
 
! Отговори
гАз преди 1 година
Нищо лично, просто бизнес! -))))