ЕС се подготвя, ако спре руския газ: Трябва да се намали топлината

Путин вече се заигра със заплахите да прекрати доставките на газ
20 юли 2022 20:04, Петя Славова
195
ЕС се подготвя, ако спре руския газ: Трябва да се намали топлината
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще поиска днес от държавите от ЕС да намалят отоплението, за да помогнат на Европа да преживее зимата без руска енергия и без да нанесе опустошителен удар върху икономиката си.

През последните дни руският президент Владимир Путин се заигра със заплахите си да прекрати доставките на газ за блока, но Брюксел иска от страните от ЕС да се подготвят за най-лошото, предава БГНЕС.

"Подготвяме се за всякаква възможност, независимо дали става дума за сериозни смущения или за пълно прекратяване на доставките на руски газ... Ако се случи най-лошото, ще трябва да сме готови", заяви в началото на юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

След като на 24 февруари Путин изпрати войски в Украйна и Западът отговори със санкции срещу Москва, Русия започна да намалява доставките си на газ, очевидно за да попречи на страните от ЕС да попълнят резервите си.

Още по темата

ЕС се бори да замени руските доставки с по-далечни източници като САЩ, Норвегия, Азербайджан и Алжир.

Но в понеделник Международната агенция по енергетика предупреди, че неруските газови ресурси "просто няма да бъдат достатъчни".

Очаква се Брюксел да поиска от страните да приемат задължителни мерки за ограничаване на отоплението до 19 ºС и на климатизацията до 25 ºС в обществени и търговски сгради, "където това е технически възможно".

Планът показва, че ЕК се фокусира основно върху потреблението на енергия от електроснабдителните дружества и промишлеността, тъй като домакинствата съставляват едва 37% от общото търсене на газ.

Брюксел настоява също държавите "да преминат към ядрена енергия, където това е възможно", и съветва страните, които искат да се откажат от атомната енергия, да отложат планираното закриване на атомни електроцентрали.

А за да се сведат до минимум прекъсванията на газовите електроцентрали, резервните генератори, захранвани с дизелово гориво, трябва да могат да поемат работата "поне за пет дни".

Плановете на ЕС за оцеляване през зимата идват на фона на нарасналата тревога за това колко силно ще се отрази на европейската икономика руският газов срив през следващите месеци.

Планът няма да включва таван на цените на енергията - идея, която беше силно подкрепена от САЩ, но която европейците досега изключваха като жизнеспособно решение на проблема със свръхзависимостта си от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеещите в Сибир имат термоядрени централи които могат да захранят цяла Европа. Не ги мисли в Сибир. Мисли какво ще бъде в България.
11
1
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
От ЕС-то да си намалят заплатите и да се хващат да копаят въглища, че този съюзец нема още много да просъществува.........
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще обеднявате и ще студувате и ще гладувате. И не само вие, но и децата ви ще студуват, недояждат и ще живеят все по-зле. И ще боледуват и крехкото им здреве ще се уврежда. Ще растат болни и стресирани. И такъв живот ще ги превръща в престъпници и наркомани. Животът ще става все по-ужасен.
9
0
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
Не е смешно.
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 Намаляването на температурата с един градус било "разпадане на ЕС". Какво да кажат живеещите в Сибир ?:)))))))
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Гениално описание на манталитета на модерния българин.
6
2
 
15
 
! Отговори
да си знаят преди 1 година
Аз ще набримчвам до 29 градуса, за изкукалия ойро съюз не ме интересува.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ес окончателно се разпадна. Умря. Главно заради некадърни политици, правещи метани на ФАЩ.
4
0
 
37
 
! Отговори
добре се подготвят преди 1 година
60 хиляди високопоставени евро чиновници в Брюксел повишиха заплатите си с 18%, докато обясняват на данъкоплатците (които им плащат заплатите), че трябва да се пестят енергия, да се не се къпят и да се мият само веднъж в месеца да подмиват само 4 точки от тялото за да вредят на Путин и на Русия.
3
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спирайте тоя газ, когато Европа намери решение за енергетиката си, русия ще се погребе сама, русия е агресивен рекетьор, типично мутренско държание
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ прецакаха ЕС и нищо чудно щатския долар да стане двойно по-скъп от еврото. Европейските лидери са аматьори. Изиграха ги като магарета
1
31
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да обеднея, да студувам и да гладувам и да мириша на пот без топла вода отколкото да бъде роб на Путин и на Русия. Газта може да е скъпа, но свободата е безценна.