ЕС се подготвя, ако спре руския газ: Трябва да се намали топлината

Путин вече се заигра със заплахите да прекрати доставките на газ
20 юли 2022 20:04, Петя Славова
195
ЕС се подготвя, ако спре руския газ: Трябва да се намали топлината
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще поиска днес от държавите от ЕС да намалят отоплението, за да помогнат на Европа да преживее зимата без руска енергия и без да нанесе опустошителен удар върху икономиката си.

През последните дни руският президент Владимир Путин се заигра със заплахите си да прекрати доставките на газ за блока, но Брюксел иска от страните от ЕС да се подготвят за най-лошото, предава БГНЕС.

"Подготвяме се за всякаква възможност, независимо дали става дума за сериозни смущения или за пълно прекратяване на доставките на руски газ... Ако се случи най-лошото, ще трябва да сме готови", заяви в началото на юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург.

След като на 24 февруари Путин изпрати войски в Украйна и Западът отговори със санкции срещу Москва, Русия започна да намалява доставките си на газ, очевидно за да попречи на страните от ЕС да попълнят резервите си.

Още по темата

ЕС се бори да замени руските доставки с по-далечни източници като САЩ, Норвегия, Азербайджан и Алжир.

Но в понеделник Международната агенция по енергетика предупреди, че неруските газови ресурси "просто няма да бъдат достатъчни".

Очаква се Брюксел да поиска от страните да приемат задължителни мерки за ограничаване на отоплението до 19 ºС и на климатизацията до 25 ºС в обществени и търговски сгради, "където това е технически възможно".

Планът показва, че ЕК се фокусира основно върху потреблението на енергия от електроснабдителните дружества и промишлеността, тъй като домакинствата съставляват едва 37% от общото търсене на газ.

Брюксел настоява също държавите "да преминат към ядрена енергия, където това е възможно", и съветва страните, които искат да се откажат от атомната енергия, да отложат планираното закриване на атомни електроцентрали.

А за да се сведат до минимум прекъсванията на газовите електроцентрали, резервните генератори, захранвани с дизелово гориво, трябва да могат да поемат работата "поне за пет дни".

Плановете на ЕС за оцеляване през зимата идват на фона на нарасналата тревога за това колко силно ще се отрази на европейската икономика руският газов срив през следващите месеци.

Планът няма да включва таван на цените на енергията - идея, която беше силно подкрепена от САЩ, но която европейците досега изключваха като жизнеспособно решение на проблема със свръхзависимостта си от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да признаем, че желанието на Европа да се бори срещу Русия е зашито в самото ДНК на Европа. Врагът на изток, който трябва да бъде унищожен, отдавна е част от европейския културен код. Да вземем например трилогията Властелинът на пръстените на англичанина Джон Толкин, където под Мордор, зла и жестока страна на изток, противопоставена на красивия и мил Запад, се е имало предвид Русия. Показателно е, че във финала на трилогията Мордор пада - единствената истинска развръзка, според не само западните политици, но и техния културен елит.
31
13
 
2
 
! Отговори
Фюрера преди 1 година
Ще се топлим с огИн, но руската кoчина ще погибне! Това е крайната цел!
30
2
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ЕС има технологии, ЕС минава на високотехнологични квантово-кохезионни, хибридно-фузионни плаващо-водородни електроцентрали които се захранват с дигитално биогориво.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 А защо аз да плащам цената на незнам какви си конфликти защо Европа да плаща защо гражданите на Европа това не продължи ли твърде дълго мъчително разрушително и никак не обмислено
28
2
 
8
 
! Отговори
опааааа преди 1 година
Путин намекна, че газът към Европа ще продължи да намалява............
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв по-добър повод цяла Евроап да мине на "зелена" енергия ........ дърва и говежжда торр..... Оная палавата Грета сигурно орргазъм е получила ... Абе, Брюксел да не чака Путин да си изпълнява заканите А ВЕДНАГА САМИ ДА СПРАТ ПОЛУЧАВАНЕТО НА РУСКА ГАЗ ... Изцяло и окончателно, че да видим Путин с какво ще ги плаши тогава ...
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлнтиците от сега да спрат да се къпят и да ходят пеш за да има гориво и топлина за нормалните, които бяха против санкциите..
25
0
 
10
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, не ги мислете в Брюксел, те се осигурявят, а вие може и бой да ядете както при ковид протестите. Жозеп Борел на срещата на министрите на външните работи : "Дезинформацията е оръжие на войната. ЕС създава механизми за подвеждане към отговорност на тези които подриват демокрацията и европейските демократични институти с помоща на дезинформация". Чаткате ли за какво става дума и какво ви очаква.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек аз да си намаля топлината. Щото не съм спечелил от руския газ като олигарха Хънтър Байдън.Алчната Урсула която си натъпка джобовете с пачки от Pfizer, онзи дето най много се зъбeше Борел, деменциятa Бай дън,Зеленски с палата си в Израел...и т. н. те ще продължават да продават оръжия и ще се топлят в излишък
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 Кой те задължава? Ползвай си колкото искаш каквото искаш. :))))
22
16
 
4
 
! Отговори
Фюрера преди 1 година
Боли *** гъзъ за умрелия газ, важното е Украйна да изтрепе всички oрки-окупатoри, за да закопаем руската кoчина веднъж и завинаги!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова политици в ЕС с толкова много пари заплати а ни връщат в каменната ера ВИЕ защо ме задължавате в името на какво и кого да студувам и още и още В името на кого го правите защо аз ще плащам цената вие имате много пари а останалите граждани какво деца жени старци възрастни мислите ли за европейските граждани изобщо СПРЕТЕ НЕЗАБАВНО ТЕЗИ НЕРАБОТЕЩИ САНКЦИИ БУМЕРАНГ КОИТО УНИЩОЖАВАТ ЕВРОПА
20
19
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По добре децата ми да студуват и да гладуват и да се разболяват отколкото да бъда роб на Путин и на Русия. Газта може да е скъпа, но свободата е безценна.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Споко Десетилетия и един и същи номер :))))) После не се чуди защо студуваш :))))
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради *** глави в Брюксел сме изправени пред невиждана енергийна криза, после да не се чудят защо ги плюят.
17
13
 
3
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ще изстудуваме и ще изгладуваме зимата и напролет Русия ще фалира и ще ни моли да ни продава евтино газ и нефт, или ще ни дойдат некакви нови зелени енергии, или ще ни дойдат некакви нови доставчици на некаква друга евтина газ. Ей такива хубави неща ще ни се случват.
16
4
 
2
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До Анонимен 16 "гениално е заради един газ да се кланяш на пу .тю" ... интересна работа. С десетилетия русофилите ни обясняват колко е достойно да си беден (руснаците) само и само да си независим от "врага" (Запада) си, дори и при Цар Бог Путин, а сега изведнъж се оказа, че те не са готови даже и на минимални неудобства (не говорим за истинска бедност като при алллкашите) в името на същото. Сега съм объркан, лицемерни ли са били, нещо те ли са се променили? :)))
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 Важното е да са ваксинирани.
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
леле тука има само руски роби в тоя форум, плачевно изостанали, всичко ще си дадат и достойнството и децата, само руски газ да има... бляк
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бал съм им мамата в гаража имам гуми о пдч вечерта ше *** фанат за дядовото