Край на напрежението: "Северен поток" заработи!

Количеството на доставяния газ обаче не е уточнено
21 юли 2022 08:30, Нели Христова
175
Край на напрежението: "Северен поток" заработи!
Снимка: БГНЕС

Газопроводът "Северен поток", който свързва Русия с Германия, беше пуснат отново след 10-дневен ремонт, съобщи операторът му за АФП.

"Работи", заяви говорител на "Северен поток", без да уточнява количеството на доставяния газ.

Германското правителство се опасяваше, че газопроводът няма да бъде отворен отново от Москва след планираната работа.

Още по темата

Днес сутринта руският газ отново започна да постъпва в Германия по "Северен поток" след техническите дейности по тръбопровода, които продължават от 11 юли. Това съобщи информационна агенция DPA, позовавайки се на представител на компанията оператор Nord Stream AG.

"Газът отново тече по газопровода", цитира агенцията.

Въпреки това компанията заяви, че ще мине известно време, преди тръбопроводът да заработи с пълен капацитет. Представител на Nord Stream AG заяви, че обявените днес обеми газ съответстват на тези, доставяни от "Северен поток" непосредствено преди профилактиката - около 67 милиона кубически метра на ден. Това отговаря на около 40% от капацитета на тръбопровода.

Клаус Мюлер, ръководител на Федералната мрежова агенция (германският регулатор), заяви в сряда, че газопроводът "Северен поток" ще достави 530 GWh газ в четвъртък; това е около 30% от капацитета му. Той написа това на страницата си в Twitter. От своя страна германският газопреносен оператор Gascade заяви, че очаква да транспортира газ на нивата отпреди ремонта (40% от пропускателната способност).

От средата на юни "Северен поток" работи само на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради късното връщане на газова турбина на Siemens след ремонт заради канадските санкции срещу Русия. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че ако Русия не получи обратно турбината за "Северен поток", по трасето ще могат да се изпомпват само 30 млн. куб. м газ на ден вместо сегашните 60 млн. куб. м. Той обърна внимание на факта, че в края на юли "друга машина трябва да бъде изпратена за ремонт".

В същото време „Газпром“ не е получил никакви документи от Siemens относно връщането на газотурбинния двигател и е изпратил ново искане до германската компания. Руският холдинг отбеляза, че връщането на турбината под санкции и последващият ремонт на други двигатели влияят на безопасната експлоатация на "Северен поток".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
41
 
4
 
! Отговори
Гг преди 1 година
До Иван // Споко, като Рашистан се разпадне, сами ще си я вземем тая газ, нямаме нужда от Русия в нито едно отношение. А разпадането е неизбежно
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премиерът Лувсанамсрейн Оюун-Ердене заяви в интервю за Financial Times, че страната му очаква изграждането на газопровода "Сибирска сила-2" през нейна територия до Китай още през 2024 г. Руският проект вече е преминал предпроектно проучване. Окончателният маршрут на газопровода през Монголия обаче все още се обсъжда.
87
3
 
39
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Има газ, няма мраз.Няма газ, направо в г..., сещате се. ЕС искат газ ама ще трябва да клекне за газ, петрол, зърно, торове, суровини.Не ви се иска, но Украйна е пътник, а бедните в ЕС ще пострадат най-тежко.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа активно купува втечнен природен газ (ВПГ) и го взема предимно от азиатския пазар. Ако Китай иска да продължи да внася ВПГ, ще трябва да плати много висока цена за него. Съответно, ако Пекин иска да получава газ на достъпни цени, тогава трябва да преговаря с Русия за втората поредица от доставки по тръбопровода Силата на Сибир.
85
1
 
11
 
! Отговори
на пазара на труда преди 1 година
Токът за бизнеса поскъпва с над 22%. Разходите за производство растат драстично. Работодателите са принудени да освобождават стоката наета от пазара на труда и да търсят варианти за наемане на по-евтина стока.
84
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жозеп Борел на срещата на министрите на външните работи : "Дезинформацията е оръжие на войната. ЕС създава механизми за подвеждане към отговорност на тези които подриват демокрацията и европейските демократични институти с помоща на дезинформация"
83
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията в западна Европа се влошава с всяка седмица.
82
1
 
31
 
! Отговори
Хем Украйна преди 1 година
хем Украйна ще загуби половината територия, хем европейците ще обедняват, ще гладуват и ще студуват.
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула поиска затягане на коланите youtu.be/v3TOc-TlQRU
80
16
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Разбира се че ще пуснат газа.Руските войници в Украйна трябва да ядат.Тези в Русия също.
79
0
 
33
 
! Отговори
Сладури преди 1 година
Докато населението на ЕС обеднява 60 хил висши еврочиновници в Брюксел миналата седмица си увеличиха заплатите с 18%, плащадни с парите на данъкоплатците, и докато увещават самите тези данъкоплатци да стоят на студено, да пестят енергия и да не се къпят за да пестят топла вода.
78
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Развитието на кризата след 24 февруари блестящо потвърди шокиращата невъзможност да се мине без Русия. Западът има нужда от топлина и храна. За руснаците западните джаджи, дрехи и курорти са приятни, но нищо повече. Икономиката на необходимото и достатъчното така или иначе побеждава икономиката на "забавлението и излишъка". Когато става въпрос за истинска битка, "договореното" вече не работи. Дори тези, които биха искали да се съобразят с "игралните правила", няма да могат да направят това. Царят е гол, няма дрехи по него.
77
14
 
0
 
! Отговори
Да бъдем издръжливи преди 1 година
"Фактът, че санкциите са наложени за дълго време, беше ясен от самото начало. Нито едно ограничение няма да бъде премахнато, ако Русия наложи мир на Украйна", заяви Шолц. "Това е тежко изпитание дори за развитата ни страна. Всички имаме нужда от сериозна издръжливост", пише Шолц в статията си.
76
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия е куч ката на Раша, това е извесно отдавна :))) Биха ги рашките през ВСВ и тез развиха синдром на подчиненост, никой не ги е карал да се обвържат толкова с рашките, че да станат зависими :)))
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ураааа, Германицте вече могат да се къпят
74
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 81 Щото не се казва Христо, и защото руския газ идва с чудовищна корупция и и още по-чудовищна диктатура.
73
15
 
8
 
! Отговори
Още по-неразбрал преди 1 година
До До неразбрал "Германците затова са силна икономика защото от десетилетия ползват най-евтино суровините на Русия." А Русия, като има още по-евтини суровини и от Германия, защо няма силна икономика?!???!?
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Амдерма, Русия "Град Амдерма се намира в Русия, това е крайбрежен град, жителите на който могат да се насладят на прекрасни морски гледки." На всеки морски град "морските" гледки са едни и същи: вода до хоризонта :))))
71
1
 
22
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ИМА РУБЛИ ИМА ГАЗ. ИМА ГАЗ НЯМА ПРОБЛЕМИ.АНГЛО-САКСОНСКА ПОГОВОРКА
70
2
 
25
 
! Отговори
До неразбрал преди 1 година
Ами защото нас все ни управляват послушни и ди оти. Америка ни нареди да спрем да плащаме и ни спряхме. Не плащаш,нямаш газ. Германците затова са силна икономика защото от десетилетия ползват най-евтино суровините на Русия. Никой не получава толкова евтин газ като германците. А се конкурирай с тях. И с други суровини е така.