Русия атакувала пристанището в Одеса заради оръжия от САЩ

Ударът дойде малко след като бе подписано споразумение за износ на зърно
24 юли 2022 15:12, Нели Христова
154
Русия атакувала пристанището в Одеса заради оръжия от САЩ
Снимка: БГНЕС

В Русия заяви в неделя, че нейните ракети са унищожили украински военен кораб и оръжия от САЩ по време на съботния удар срещу украинското черноморско пристанище Одеса, което е от решаващо значение за износа на украинско зърно.

Още по темата

Ударът в събота дойде ден след като Киев и Москва подписаха споразумението, постигнато в продължение на месеци на преговори, насочени към облекчаване на глобалната хранителна криза. „Високоточни ракети с голям обсег, изстреляни от морето, унищожиха акостирал украински военен кораб и запас от противокорабни ракети, доставени от САЩ на режима в Киев“, каза руското министерство на отбраната. „Заводът за ремонт и модернизация на украинската армия също беше изведен от строя“, се казва в изявление на министерството в Telegram.

По-рано в неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че руските ракети "Калибър" са унищожили военна цел, по-късно бе споменато за ликвидиран "патрулен катер" при удара. Нито руската армия, нито Захарова предоставиха доказателства в подкрепа на твърденията. AFP не успя да потвърди твърденията от независим източник.

В събота Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че е "плюл в лицето" на сделката за деблокиране на износа на зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция. Зеленски заяви, че ударите срещу Одеса - един от трите определени експортни центъра по сделката - показват, че Москва не може да спази обещанията си.

Турция обаче заяви в събота, че Русия отрича каквото и да било нападение срещу пристанището. „Руснаците ни казаха, че нямат абсолютно нищо общо с тази атака и разглеждат въпроса много внимателно“, каза турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Западните съюзници на Украйна, включително Великобритания и САЩ, осъдиха атаката. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че атаката хвърля "сериозно съмнение върху ангажимента на Русия" към сделката.

Украинската армия каза, че противовъздушната й отбрана е свалила две крилати ракети, но още две са ударили пристанището в събота.

Зеленски каза, че около 20 милиона тона продукция от миналогодишната и сегашната реколти ще бъдат изнесени съгласно споразумението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно става въпрос за недоверие към Путин и шизофрения! Само ми обяснете, защо на кадрите от потушаването на пожара след атакате, от гасения платевателен съд стърчат ДУЛА!!!! Ше да е кораб или силоз за зърно. Вие как мислите?
86
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руска шизофрения и лъжи - вчера обясняваха че не били те. Днес, видиш ли - те били, ама то имало там оръжия видиш ли. Само лъжи за овчата част от населението - путинофилите.
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин не трябва да му се вярва изобщо. Както разминирате пристанищата, веднага ще дойдат за десант. Руснаците са хитри и лъжат постоянно.
84
6
 
25
 
! Отговори
Мм, да! преди 1 година
Руснаците подписаха сделка, че няма да пипат украинското зърно. За това, че няма да унищожават складове и кораби с боеприпаси, не са поемали ангажименти.
83
19
 
8
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Ну Марче постой нали нямахте нищо общо с взривовете в Одеса,сега изведнъж високоточни ракети ,ударен акустирал кораб с оръжие само остана да кажеш че взривилите се боеприпаси са причина за щетите,демек като в Кременчук където избихте една камара хора в търговския център,а заявихте че сте поразили военни складове и НАМИРАЩИТЕ СЕ ТАМ СНАРЯДИ СА ПОДПАЛИЛИ ЦЕНТЪРА.
82
14
 
9
 
! Отговори
На руски нацита преди 1 година
НЕ се вярва.
81
10
 
20
 
! Отговори
2 преди 1 година
от зелената тениска на този *** ми се повдига....циркаджия
80
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 95 чети новините на яндекс. ру. и ще разбереш истината ако знаеш руски ваще журналисти много лъжат чети наще новини руските
79
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха нали нямахте нищо общо с бомбардировката в Одеса вчера това заявихте сега било оръжие само лъжи
78
34
 
16
 
! Отговори
бой по руски орки преди 1 година
няма оправдание да нападнеш съседна държава и да избиваш цивилни. руските военнопрестъпници ще си платят . Слава на Украйна!!
77
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано много оръжие да е унищожено! Поне за 200 милиона!
76
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танковете Т62 вече са подбити на 99% от украинците. Главнокомандващият Владимир Владимирович Путин е издал строга заповед за разконсервиране на Т55 и Т34 от които има на склад към 20 хиляди бройки и от които с най-високо технологическо напрежение на руското ВПК могат да се сглобят максимално 2000 броя по метода на канибализма.
75
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 88 а ти като четеш само руско-фашистки новини, кажи какво стана с шпионския спътник за милиард долара Космос 2555?
74
13
 
33
 
! Отговори
11 преди 1 година
На тоз бръмбар му е разрешено да изнася жито, а не да внася краварски бомби през пристанището. После реве, че го избомбили.
73
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващата руска атака на пристанището ще е заради оръжия от Великобритания.
72
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 85 АнонименТи изобщо май не четеш други новини освен укрофашистките и евроатлантическите пропаганди ! Преди седмица руснаците изстреляха сателит
71
12
 
29
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
Е, щом опряхте до свръхчиповете, ясна е работата. Русия след 5 години нямала да може да изкара спътник в космоса. Може и така да е. Но мен повече ме вълнува как ЕС ще изкарат предстоящите есен и зима. И дали ЕС въобще ще го има след 5 години. А за твое сведение, направата на чипове също изисква суровини.
70
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да кажа че житото е на Фермерите. Назначения от Русия управител на превзетата от руснаците част от запорожка област каза че има копувачи от Близкия изток, които дават на Фермерите 200$ на тон и има износ по суша. Твърдо вярвам, че житото/зърното е на фермерите и печалбата да е за тях.
69
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАНко Банко, Банко Русия нищо не може. Вече не е в състояние нито да изведе спътник в космоса, нито да произведе съвременни танкове или ракети заради санкциите. Скоро Русия няма да е в състояние да произвежда газ и нефт дори за собствени нужди. Ще стане като Венецуела от 5 милиона барела дневно сега произвежда едва 500 хиляди.
68
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците да спрат да използват хора и стоки с мирно предназначение за прикритие на войници, оръжия и боеприпаси. А руснаците след като са подписали споразумение, да го спазват.